Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläisiä kehotetaan ripustamaan tällä viikolla pyykkinsä sateenkaaren väreissä

Kulttuuri
 
Ilar Gunilla Persson
Pride-sukkia
Pride-sukkia Kuva: Ilar Gunilla Persson

Tällä viikolla pihoilla, parvekkeilla ja ikkunoissa saattaa näkyä värikkäitä pyykkinaruja. Pikkupyykkikin on esillä ihan tarkoituksella: Kyse on taiteilijapari Heidi Lunabban ja Ilar Gunilla Perssonin yhteisötaideprojektista Pyykkinaru sateenkaaren väreissä.

Värikkäitä pyykkinaruja ripustetaan 28. kesäkuuta asti eli Helsinki Pride -viikon aikana, ja niillä osoitetaan tukea ihmisten samanarvoisuudelle.

"Vähemmistöjen oikeuksia ajavat usein itse vähemmistöön kuuluvat, mutta Pyykkinaru kutsuu heteroenemmistön mukaan ottamaan kantaa", kirjoittaa Persson tiedotteessa.

"Monelle on itsestään selvää kohdella kaikkia samalla tavalla, mutta homofobian kohtaamista pelkäävälle voi olla tärkeää tietää, että ystävä, naapuri, kollega tai sukulainen suhtautuu HLBTIQ -ihmisiin hyväntahtoisesti."

Projekti käynnistyi vuoden 2014 Jeppis Pride -festivaalilla Pietarsaaressa. Tänä vuonna se on vieraillut Karasjoen Sápmi Pride -festivaaleilla ja jatkaa Helsingin jälkeen Falu Prideen ja Gotland Prideen Ruotsiin. Taiteilijat pitävät projektia vastapainona yhteiskuntakeskustelussa lisääntyneelle suvaitsemattomuudelle.

Osallistumisohjeet ovat yksinkertaiset: pyykkinarulle ripustetaan vaatteita tai muita tekstiilejä sateenkaaren väreissä. Vaatteiden ei tarvitse olla yksivärisiä, väriskaalan ei tarvitse olla täydellinen ja pyykkinarun voi ripustaa minne vain, järjestäjät ohjeistavat.

Osallistujia pyydetään dokumentoimaan pyykkinaruja jakamaan kuvat #tvattlina-tagilla Instagramissa ja Twitterissä. Kuvia voi myös lähettää projektin Facebook-sivulle tai sähköpostiosoitteeseen rainbowtvattlina@gmail.com.

Projekti järjestetään yhteistyössä Ateneumin taidemuseon ja helsinkiläisen MWG Måndagsklubben Window Galleryn kanssa. Yksi pyykkinaru nousee tänään Ateneumin viereen, ja #tvattlina-tagilla julkaistuja kuvia on nähtävillä myös Ateneumin aulassa.

Myös nykytaiteen museo Kiasma osallistuu Helsinki Pride -viikon ohjelmaan tapahtumapäivällä, jossa kuullaan muun muassa taiteilijapuheenvuoroja Antti Nyléniltä, Nelli Palomäeltä ja Jorma Uotiselta. Lisäksi Kansallisgallerian lipputangoissa on Pride-viikolla sateenkaariliputus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat