Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isä vastaa: Tämän takia kielsin pojaltani Uuno Turhapuron

Kulttuuri
 
Rauli Jokelin
Reijo Hietanen
Rauli Jokelin
Rauli Jokelin Kuva: Reijo Hietanen

Teatteriohjaaja, käsikirjoittaja Rauli Jokelin kertoo, miksi kielsi pojaltaan Jantsolta Kummelin katsomisen.

Rakas poikani, kysyit kolumnissasi (HS 19. 6.), miksi 'suojelin' sinua huonolta viihteeltä lapsuudessasi? Lieväksi järkytykseksesi vastaan: tekisin sen uudestaan! Olen pahoillani, jos traumatisoiduit, kun et voinut katsella kummeleita, turhapuroja, eemeleitä ja puupäitä ja ohjasin sinut sen sijaan katsomaan hyvin käsikirjoitettuja ja hyvin näyteltyjä sitcomeja kuten Frasieria.

Itsekin muutaman huonon ja menestyneen komedian kirjoittaneena tiedän, että junttiuskin on kulttuuria ja pinnallisuutta voi ja pitää kuvata fiktiossa. Kyse ei olekaan pinnallisuudesta tai junttiudesta, vaan kuvauksen laadusta. Itse pyrin aina laadukkaaseen lopputulokseen, mutta taito ei aina riitä ja tuloksena on huonoa jälkeä. Silti tiedän, että tyhmyyttä ja junttiutta voidaan kuvata korkeatasoisesti ja viihdyttävästi. Hyvä esimerkki on Aleksis Kiven Nummisuutarit.

Nummisuutarien Esko on pölvästi. Kivi kuvaa hänet kuitenkin rakkaudella ja lämmöllä. Kivi ei kuitenkaan ylevöitä typeryyttä, vaan Eskon hahmoon kätkeytyy kritiikki sitä kohtaan. Takkutukkainen järri tajuaa itsekin, ettei hän sujahda vaivattomasti edes aikansa rahvaaseen saati eliittiin. Eikä hän sinne haluakaan. Nousu sinne tekisi hänestä vain tyhmän, nyt hän on ilmiö. Esko vetää omia johtopäätöksiä: viina ja naimisiinmeno eivät hänelle sovi. Myös Eskon äiti pamppuineen muistuttaa siitä, että jossain mättää. Eskosta tulee ikuinen vanhapoika ja peräkammarin asukki. Ja ehkä onnellinen?

Myös Hardwick-Tuomisen Tankki täyteen on terävästi nähtyä suomalaisuutta nostamatta pöljäilyä ihanteeksi. Ylipäätään turhapurojen, puupäiden ja muiden hömelöhahmojen nostaminen ja selittäminen nerokkaiksi kuvauksiksi jostain alkusuomalaisuudesta tai kansamme alkusieluisuudeksi on mielestäni keinotekoista jälkiviisautta. Huono nostetaan kaapin päälle, jotta selitettäisiin kansan maku hyväksi ja vältettäisiin elitistin leima. Elitismi on kuitenkin vienyt elämää aina eteenpäin. Ensimmäiset elitistit astuivat puista savannille.

Kusipäistä elitismiäkin on olemassa. Miksi vieläkin on hienoa juoda kahvia pikkurilli ulospäin sojottaen? Koska Ranskan kuningas Ludwig XIV joi kahvinsa pikkurilli ylöspäin. Miksi hän teki niin? Koska hän sairasti pitkälle edennyttä kuppaa ja se jäykistää nivelet eikä hän saanut sormea alas. Koko hienosto alkoi sojottaa pikkusormeaan ja vieläkin se on joidenkin mielestä hienoa.

Jo Helismaa ja kumppanit kirjoittivat kiireellä ja henkensä pitimiksi kaiken maailman rillumareita ja kyhäsivät löysiä juonia ylilyövien hahmojen ympärille. Helismaa oli toki lahjakas kirjoittaja ja terävä havainnoitsija, mutta ei hän itsekkään nostanut tuotoksiaan kirjallisuuden raskaaseen sarjaan: kevyttä hömppää syntyi nopeasti ja pakosta. Samoin Speden tuotantoa leimasi kiire ja hutilointi. Se ei muuksi muutu vaikka siitä tehtäisiin mitä analyyseja. Tämä on se mitä vierastan: laatu puuttuu. Ainoastaan muutamien osaavien näyttelijöiden panos nosti tekeleet juuri ja juuri riman yli. Useimmiten mentiin ali.

Jouduit siis katsomaan Frasieria, jota kirjoittivat aikansa parhaat käsikirjoitustiimit ja näyttelivät taitavat näyttelijät. Jostain syystä liikuttiin älykkäiden ihmisten parissa. Kaksi psykiatria paljastaa sarjassa kompleksinsa ja ihmissuhdevaikeutensa. Dialogi on nopeaa, älykästä ja punch linet iskevät alati kipinää. Sosiaaliset mokat ovat riemastuttavia ja lemmentuskat raastavat henkilöitä, joiden luulisi osaavan analysoida ja hallita tilanteita ja motiivejaan. Metsään mennään niin että ryteikkö raikaa ja egot ryvettyvät. Frasier kestää yhä katsomisen – ilman selittelyjä. Laatu kestää isältä pojalle.

Luulenpa, että laadukkaat ohjelmat kehittivät kielenhallintaasi. Ohjailin sinua myös laajan kirjahyllyni aarteisiin. Sieltäkin puuttuivat roskaromaanit. Sen annin ansiosta olet hyvä kirjoittaja?

Moni voi surkutella kohtaloasi: dominoiva isä kielsi sinulta valtavirran nauttimat huonot tekeleet. Miten niin huonot? Mikä minä olen luokittelemaan jotkut hyviksi ja jotkut huonoiksi tuotoksiksi? No, minä olen kasvattaja ja valikointia sanotaan kasvatukseksi. Joku toinen kasvattaja valitsee noin, minä valitsin näin. Nyt voit itse valita mitä haluat.

On olemassa hyviä huonoja kirjoja, elokuvia ja tv-sarjoja. Pidän niistä. Niissä on aina joku oivallus, viritys tai näkökulma, joka kertoo , että tekijät ovat kuvanneet jonkin ilmiön ydintä, vaikka rahat ovat olleet vähissä, taitoa vähän ja aikataulut kireitä eikä kaikkien motivaatio riittänyt loppuun asti. Silti ne osuivat johonkin olennaiseen – ja vimmaisesti ja energialla ne väittivät jotain. Clint Eastwoodin länkkärit, Bruce Willisin Die Hardit, Tarantinon tuotanto jne. ovat erinomaisia hyviä huonoja elokuvia! Kurt Vonnegutin ja John Irvingin hyviin huonoihin kirjoihin palaan aina uudestaan.

Pidän myös joistakin huonoista iskelmistä, jos niissä on intensiteettiä. Anna Erikssonin Kun katsoit minuun, Marion Rungin Kylähäät ja Nainen tummissa (Lemon) riemastuttavat minua, muttei se niistä hyviä tee. Ja joulunmielen tuo aina M. A. Nummisen karmea Joulupukki puree ja lyö.

Kun itse alat/ajaudut kasvattajaksi, niin toivon että jonkinlaista ohjailua sinäkin harrastat lastesi parhaaksi. Mikä on silloin oikein, väärin, hyvää, huonoa? Vai pitäisikö antaa kaikkien kukkien kukkia ja sallia lapsen ahmia vapaasti uusnatsismia, islamia, kristinuskoa, väkivaltaa pienestä pitäen? Ei, ei ja ei. Niistä se mieli vasta saastuukin.

Olen koettanut elämässäni välttää kahta asiaa: köyhyyttä ja tyhmyyttä. Kummassakaan taistelussa ei ole riemuvoittoja tullut, mutta ehkä muutama torjuntavoitto kuitenkin.

Miten sitten valita ja kasvattaa? Vaikea kysymys. Siinä lähes jokainen vanhempi on joskus epävarma. Varmuutta on haettu päiväkäskyistä, vahvoista johtajista, uskonnoista, jumalista jne. En suosittele.

Itse olen turvautunut mielessäni hyvän ja hölmönnerokkaan Sledge Hammerin eli Moukarimies -dekkarisarjan sloganiin: "Trust me, I know what I'm doing!" tietäen, että slogania seurasi aina katastrofi, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin! Näin uskon vieläkin.

Rakkaudella isäsi

PS. Joku on määritellyt laadukkaan komiikan peruslähtökohdaksi sen, että tavalliset ihmiset joutuvat hyvin epätavalliseen tilanteeseen tai epätavalliset ihmiset joutuvat hyvin tavalliseen tilanteeseen. Tästä jännitteestä alkaa dialogi. Suomalaisissa hauskuutuksissa useinkin pöljät pöljäilevät muiden pöljien joukossa. Hauskaa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat