Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maria Ylipää: "Koko elämäni pyörii Kristina-musikaalin ympärillä"

Kristina från Duvemåla on ollut supersuosittu myös Ruotsissa

Kulttuuri
 
Mats Bäcker
Maria Ylipää Kristinan roolissa Göteborgissa.
Maria Ylipää Kristinan roolissa Göteborgissa. Kuva: Mats Bäcker

Näyttelijä Maria Ylipää vastaa puhelimeen saaristosta. Hän on juuri pesemässä perunoita, kesälomalla kahden tiukan teatterikauden välissä.

Svenska Teaternin menestysmusikaali Kristina från Duvemåla on pyörinyt vuoden Göteborgin oopperatalossa. Nyt se on muuttamassa Tukholmaan, Djurgårdenin historialliseen Cirkus-teatteriin. Ensi-ilta koittaa 12. syyskuuta.

Kuka

Maria Ylipää

 33-vuotias näyttelijä ja laulaja on syntynyt Ylöjärvellä.

 Näytellyt esimerkiksi Tampereen työväenteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa sekä useissa elokuvissa, kuten Keisarikunta ja Miss Farkku-Suomi.

 Nähdään seuraavaksi elokuvissa Ollaan vapaita (7. 8.) sekä Tappajan näköinen mies (kevättalvella 2016).

 Muusikkona julkaissut muun muassa albumin Onerva, joka perustuu L. Onervan runoihin. Konsertoi tänä kesänä Turun musiikkijuhlilla ja Meidän festivaalilla.

Samalla kaupunkiin muuttaa myös Ylipää perheineen.

"On tosi kiva päästä Tukholmaan, siellä tapahtuu niin paljon. Tosin en varmaan ehdi nauttia tapahtumista, koska työtahti on melkoinen", Ylipää sanoo.

Kristinaa esitetään Tukholmassa viitenä iltana viikossa tammikuuhun asti. Kevätkaudesta ei ole vielä sovittu, mutta Ylipää uskoo tukholmalaisten suosioon.

Entisten Abba-jäsenten Björn Ulvaeuksen ja Benny Andersonin kirjoittama Kristina från Duvemåla oli Svenska Teaternin kaikkien aikojen menestynein produktio, jonka näki yli 100 000 katsojaa. Se vietiin ruotsalaisyleisölle sellaisenaan, vain sivuroolien esittäjät muuttuivat.

"Göteborgissa katsomon täyttöaste oli 99 prosenttia. Sitä oli tosi antoisaa esittää", Ylipää sanoo. "Ruotsalaiset ovat selvästi reagoivampi yleisö kuin suomalaiset. Kristina från Duvemåla on heidän juttunsa, kansallinen perusteos niin kuin meille Täällä Pohjantähden alla."

Musikaali perustuu Vilhelm Mobergin romaaneihin ja kertoo köyhien ruotsalaisten siirtolaisten muutosta Yhdysvaltoihin 1800-luvun puolivälissä. Tarina saa usein yleisön itkemään.

"Maahanmuuttajateema on todella ajankohtainen näin Välimeren katastrofin aikaan ja etenkin Ruotsissa", Ylipää sanoo. "Göteborgissa yleisössä oli paljon enemmän maahanmuuttajia kuin Suomessa."

Tukholmassa yksi kenraaliharjoitus on varattu Punaiselle ristille, joka kutsuu maahanmuuttajia, poliitikkoja ja virkamiehiä katsomaan näytelmää.

"On hienoa, että musikaali on myös yhteiskunnallinen verktyg. . . mikä se nyt on suomeksi, työkalu."

Teoksen yhteiskunnallisuus on syy, miksi Maria Ylipää ei ole täysin kyllästynyt Kristinan rooliin. Hänellä on takanaan jo 250 esitystä.

"Koko elämäni pyörii Kristinan ympärillä. Kun sen yhdistää perhe-elämään, kyllä se vaatii veronsa."

Ylipäällä ja hänen miehellään Matti Pentikäisellä on 2- ja 7-vuotiaat tytöt.

Kristinan jälkeen Ylipää haluaisi asua Ruotsissa ainakin jonkin aikaa.

"Olisihan se kiva myös elää täällä vähän ja käyttää ruotsin kieltä muuhunkin, kun sen nyt on opetellut."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat