Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuva sukeltaa satujen pimeyteen pietarilaisessa näyttelyssä

Anna Nova -galleria ja Novyi musei tarjoavat kiinnostavia nykytaiteen näyttelyitä Pietarissa

Kulttuuri
 
Bakhtiozina: Kaunis tyttö.
Bakhtiozina: Kaunis tyttö.

Pietarissa on nelisensataa museota, mutta nykytaiteeseen erikoistuneita museoita ja gallerioita vain kourallinen. Kiinnostavimpiin niistä kuuluu kaksi melko uutta yksityistä galleriaa.

Kuka

Uldus Bakhtiozina

 Syntyi 1986 Leningradissa perheeseen, jossa isä muslimi ja äiti kristitty.

 Opiskeli valokuvausta Lontoossa Central Saint Martins Collegessa.

 Aloitti uransa muotivalokuvaajana.

 Kiersi valmistumisensa jälkeen Aasiaa ja asui Indonesiassa ja Intiassa.

 Palasi Venäjälle ja perusti oman studion Pietariin.

 Saa inspiraatioita mm. prerafaeliittien taiteesta, pakanauskosta, venäläisistä saduista ja supersankareista.

 Valokuvasarjoja mm. aiheista metsän sielu, unelma luonnosta, ruhtinaat ja tulen etsiminen.

 Näyttelyitä Lontoossa, Moskovassa ja Pietarissa.

 Oli BBC:n listalla "100 naista 2014", johon listattiin maailman parantamiseen vaikuttaneita naisia.

Anna Nova -galleria keskustassa lähellä Vosstanija-metroasemaa täytti hiljattain kymmenen vuotta. Novyi musei eli Uusi museo Vasilin saarella täyttää tänä vuonna viisi vuotta. Kumpikin tarjoaa kiinnostavia näyttelyitä.

Anna Nova -gallerian kesänäyttely on pietarilaisen, Lontoossa opiskelleen Uldus Bakhtiozinan valokuvaa ja venäläisiä satuja yhdistävä näyttely Russ Land, Uldus Land.

Bakhtiozina on puolentoista vuoden ajan tutkinut venäläisten satujen tematiikkaa. Hän on nostanut niistä esiin teemoja ja suunnitellut valokuvamalleille satuihin pohjautuvat, käsityönä tehdyt vaatteet, vahvat meikit, ilmeet ja kuvausta varten valitut taustat.

Valokuvat pohjautuvat muun muassa satuihin Joutsenprinsessa, Prinssi Ivan ja tulilintu sekä Kultakala. Valokuvista on myöhemmin tarkoitus julkaista valokuvakirja.

Anna Nova -galleria
Uldus Bakhtiozina
Uldus Bakhtiozina

Mallien käyttö valokuvissa tuo mieleen Miina Savolaisen Maailman ihanin tyttö -projektin, jossa Savolainen kuvasi lastenkodissa kasvaneita tyttöjä ja teki kuvista valokuvanäyttelyn ja kirjan. Savolaisen päämäärä oli voimaannuttava. Kuvien avulla nostettiin tyttöjen itsetuntoa ja kuvissa oli mukana lempeyttä ja kauneutta.

Uldus Bakhtiozinan projekti on päinvastainen. Hän kaivaa valokuvissaan esiin venäläisten satujen pimeää ja synkkää puolta. Kuvien naiset ja tytöt ovat enimmäkseen haavoittuneita ja rujoja. Kuvissa on viittauksia pakanalliseen kulttuuriin ja muinaisslaavilaisten uskonnollisiin rituaaleihin.

Valokuvassa Maša ja karhu nainen on pukeutunut kauniiseen punaiseen kansanasuun ja kirjailtuun päähineeseen. Kädessään hänellä on savuke ja suu peittyy savuun. Naisen sylissä on raateluhampaansa paljastanut karhu. Karhua on totuttu pitämään Venäjän symbolieläimenä.

Bakhtiozina: Maša ja karhu.
Bakhtiozina: Maša ja karhu.

Punaisiin mekkoihin ja liehuviin huiveihin pukeutuneita naisia on kuvattu metsikössä. Punainen on vaatteissa hallitseva väri. Venäjän kielessä sana punainen ja sana kaunis ovat samaa juurta. Kuvaaja antaa kuvalleen hieman ironisen nimen Kaunis tyttö. Nämä naiset ovat kuitenkin totisia ja torjuvia. He eivät päästä lähelleen.

Taiteilija ottaa kantaa myös pitkään eläneeseen myyttiseen käsitykseen venäläisestä sielusta. Usein se ymmärretään vertauskuvana tunteellisesta ja seurallisesta ihmisestä, jonka elämään kuuluvat myös kärsiminen ja uhrautuminen. Uldus Bakhtiozinan kuvissa venäläinen sielu on groteski ja raadollinen.

Valokuvassa Arvoituksellinen venäläinen sielu on alaston nainen, jonka kasvot on peitetty koruilla ja symbolisilla merkeillä. Näkyvissä ovat vain suuret tuijottavat silmät. Kädessä naisella on punaiset hansikkaat ja kainalossa suuri lihakimpale. Taiteilija kehottaa katsojaa ratkaisemaan, onko sielu hyvä vai paha.

Bakhtiozina: Arvoituksellinen venäläinen sielu.
Bakhtiozina: Arvoituksellinen venäläinen sielu.

Novyi museissa (Uusi museo) on parhaillaan esillä metrojulisteita New Yorkista. Virkeä pieni näyttely esittelee New Yorkin visuaalisten taiteiden koulun (School of Visual Arts) metroasemille levittämiä julisteita.

Mukana on runsaat viisikymmentä julistetta, joilla on houkuteltu opiskelijoita taidekouluun. Koulussa huomattiin 1950-luvulla, että markkinointia piti muuttaa, jotta kouluun saataisiin lisää opiskelijoita. Käyttöön otettiin metroasemille levitetyt julisteet.

Julisteita suunnittelivat tunnetut taiteilijat kuten Ivan Chermayeff, Milton Glaser ja George Tscherny. Näyttelyssä on mukana muun muassa Milton Glaserin juliste, jossa sydämen kuva korvaa sanan "love" tekstissä "I ♥ NY more than ever". Sama idea leviää vielä nykyäänkin t-paidoissa ja laukuissa.

Näyttelyn julisteet ovat iskeviä ja tehokkaita. Joissakin on rönsyileviä kuva-aiheita, joissakin iskulauseita.

"Ymmärrämme, että suuruus ei koskaan tule annettuna, se täytyy ansaita", julistaa Gail Andersonin juliste vuodelta 2009.

Sirpa Pääkkönen HS
Novyi musei esittelee yhdysvaltalaisia metrojulisteita School of Visual Arts -koulun kokoelmista.
Novyi musei esittelee yhdysvaltalaisia metrojulisteita School of Visual Arts -koulun kokoelmista.
Paul Davis suunnitteli julisteen 1978.
Paul Davis suunnitteli julisteen 1978.
Tony Palladino suunnitteli julisteen 1961.
Tony Palladino suunnitteli julisteen 1961.
Milton Glaser suunnitteli julisteen 2001.
Milton Glaser suunnitteli julisteen 2001.
Gail Anderson suunnitteli julisteen 2009.
Gail Anderson suunnitteli julisteen 2009.
Marvin Mattelson suunnitteli julisteen 1982.
Marvin Mattelson suunnitteli julisteen 1982.

Anna Nova -galleria, Zukovskogo 28, lähin metroasema Vosstanija. Russ Land, Uldus Land -näyttely avoinna 29. elokuuta saakka, ti–la klo 12–19.
Novyi musei, Kuudes linja, talo 6, lähin metroasema Vasilin saari. School of Visual Arts -julistenäyttely avoinna 28. kesäkuuta saakka, ke–su 12–19.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat