Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka vain voi tehdä oman Alvar Aalto -mökin – HS julkistaa piirustukset

Alvar Aalto -museo Jyväskylässä esittelee Aallon piirustuksia mökeistä, jotka eivät maksa ylettömästi.

Kulttuuri
 
Alvar aalto -museo
Alvar Aallon suunnittelema Konsoli vältteli vanhan talonpoikaisarkkitehtuurin muotoja.
Alvar Aallon suunnittelema Konsoli vältteli vanhan talonpoikaisarkkitehtuurin muotoja. Kuva: Alvar aalto -museo

Alvar Aalto ja kaiken kansan kesämökki – siinäpä vasta ristiriita. Suomen tunnetuin arkkitehti yhdistyy vauraan väen massiivisiin kesähuviloihin, mutta että mökki, mahdotonta.

Mahdotontahan se olikin, mutta ei suinkaan Aallon, vaan sodan takia. Aalto teki teollista mökkituotantoa varten myös niin sanottuja tyyppipiirustuksia, jotta aivan tavallisetkin ihmiset saisivat nauttia Suomen ainutlaatuisesta suvesta omassa kesäpaikassaan. Mutta sitten vuonna 1939 alkoi toinen maailmansota ja kesähaaveet unohtuivat. Lähes kaikki piirustukset jäivät viivoiksi paperille.

Toukokuussa Alvar Aalto -museossa Jyväskylässä avautunut La Dolce Vita -näyttely esittelee Aallon ideoita siitä, millaista on hyvä kesänvietto. Mukana on kuvia ja piirroksia uniikeista, Aallon ystävilleen ja tuttavilleen suunnittelemista villoista, mutta varsinaisena sysäyksenä näyttelylle ovat olleet juuri tyyppipiirrokset mökeistä, joihin aivan tavallisillakin ihmisillä piti olla varaa.

Alvar Aalto -museo
Kumeli oli toinen Aallon ehdotuksista Aitan arkkitehtuurikilpailuun.
Kumeli oli toinen Aallon ehdotuksista Aitan arkkitehtuurikilpailuun.

Tyyppipiirrokset ovat syntyneet pääasiassa arkkitehtuurikilpailuissa, joita järjestettiin Suomessa 1920-luvun lopulta alkaen.

Yksi varhaisimmista oli aikakauslehti Aitan vuonna 1928 järjestämä kilpailu, johon Aalto osallistui kolmella eri piirroksella.

A-sarjassa esiteltiin vaatimattomampia kesäasuntoja. Siihen Aalto osallistui kahdella eri suunnitelmalla, suorakulmaisella ja harjakattoisella Kumelilla sekä "vanhan talonpoikaisarkkitehtuurin teennäisiä muotoja" viimeiseen saakka välttelevällä Konsolilla, joka myös palkittiin ensimmäisellä palkinnolla.

Vähän kookkaampia kesäasumuksia esittelevään B-sarjaan Aalto osallistui pyöreällä Merry-Go-Roundilla, joka niin ikään voitti sarjansa ensimmäisen palkinnon.

"Auringon pääsy huoneisiin, näköala ja tuulensuoja ovat aiheuttaneet pyöreän rakennustyypin. Siihen ovat vaikuttaneet myös keskityksen haku, sekä halu säästää talon rouvan askelia. Rakennus voidaan sijoittaa hyvin moneen suuntaan magneettineulaan nähden. Tekijä ei ole hakenut 'erikoisuutta', vaan luonnollista ratkaisua, sen tähden rakennus voi 'muutamista' ehkä näyttää originellilta", kilpailuehdotuksen selityksessä luki.

Kansalliskirjasto
Pyöreitä Merry-Go-Roundeja on rakennettu tiettävästi yksi.
Pyöreitä Merry-Go-Roundeja on rakennettu tiettävästi yksi.

Pyöreänmallisen mökin ideana on, että hauskan sisäänkäynnin voisi rakentaa aina siihen suuntaan, mistä nyt kullakin tontilla kaunein näkymä löytyisi. Aalto jätti vastuun rakentajalle.

Ehkä hän tällä tavoin ratkaisi ongelman, joka hänen arkkitehtiluonteelleen olisi saattanut moisesta massasuunnittelusta kehkeytyä.

Aalto halusi aina ottaa ympäristön huomioon parhaalla mahdollisella tavalla, mikä näkyy vaikkapa Enso-Gutzeitille 1950-luvun alussa suunnitellussa vapaa-ajanrakennuksessa Country Clubissa. Aivan pääoven vieressä huvilan katon läpi kasvaa valtava mänty. Tässä on Aallon ideologian ydin: arkkitehtuurin piti sopeutua ympäristöön eikä päinvastoin.

Aalto oli aikaansa edellä. Hän esimerkiksi suunnitteli jo 1930-luvulla Ahlströmin tehtaille moduuleista koostuvia mökkejä, joita pystyi täydentämään toisilla moduuleilla varallisuuden tai tarpeen kasvaessa.

Noin 40 vuotta myöhemmin tämäntapaiset mökkien lisäosat olivat löytäneet tiensä useimpien talonvalmistajien valikoimiin.

Myös viime vuosina yleistyneet viherkatot olivat Aallon suunnittelemien mökkien vakiokalustoa.

Alvar Aalto -museo
Kuvassa näyttelyssäkin esillä oleva Enso-Gutzeitille suunniteltu Country Club.
Kuvassa näyttelyssäkin esillä oleva Enso-Gutzeitille suunniteltu Country Club.

Ylipäätään Aalto suosi pientä ja tiivistä. Piirustuksiin on merkitty tarkkaan, että jo 28 neliön mökkiin mahtuu kaikki tarpeellinen. Sohvan selkänoja kääntyy kerrossängyksi ja niin edespäin. Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1937 suunniteltu pikkumökki näyttää ihan lippakioskilta. Tällaiset mökit sopisivat hyvin myös nykyihmisen ihanteisiin – siihen, että aivan kaikkea rahaa ei haluta laittaa mahdollisimman suureen asuntoon, vaan pitää olla varaa nauttia myös tässä ja nyt.

Sodan alkaessa mieltymykset muuttuivat eteenpäin katsovasta perinteisemmiksi, ja myös Aalto joutui muuttamaan tyyliään. Majuri Jörgen Schaumanille suunniteltu Korpikoto Pertunmaalla ja Åke ja Margareta Kihlmanin vapaa-ajan asunnoksi tehty Villa Kihlman Kurussa ovat huomattavasti lähempänä Aallon 1920-luvulla suunnittelemaa Vekaran Kesähuvilaa Karstulassa kuin 1930-luvun tyyppipiirustusten ideoita.

Vuonna 1949 Aalto jäi leskeksi. Kolme vuotta myöhemmin hän meni naimisiin parikymmentä vuotta nuoremman kollegansa Elissa Aallon kanssa.

Uusi elämänvaihe kirvoitti Aallon suunnittelemaan Muuratsalon saareen Koetalon, jossa hän sai Elissansa kanssa kokeilla uudenlaisia arkkitehtonisia ratkaisuja. Aalto kutsuikin sitä leikkikentäkseen.

Koetalo sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Alvar Aalto -museosta ja sinne järjestetään opastettuja kierroksia.

Yhteensä näyttelyssä on esillä kuvia noin kymmenestä villasta. Ne tarjoavat vain pintaraapaisun – kiehtovinta on näyttelyn laaja aikahaarukka tarkkoine ja havainnollisine teksteineen sekä Aallon harkitun voimakkaat piirustukset, joissa jokaisella oven viereen piirretyllä ruukullakin on oma roolinsa.

Näyttely on pieni, mutta kannattaa silti varata aikaa. Täällä jos missä voi pohtia toteutumattomia unelmia ja antaa mielikuvituksen lähteä laukkaan.

Nimittäin: Alvar Aalto -säätiön tiedossa on vain yksi tyyppipiirrosten perusteella tehty mökki, Jyväskylän laitamilla sijaitseva pyöreä Merry-Go-Round.

Piirrokset ovat kuitenkin olleet julkisia ja käytettävissä niiden julkaisemisesta saakka, siis 1920-luvun lopulta. Siksi on aivan mahdollista, että Suomesta löytyy useampikin Merry-Go-Round, Konsoli tai Kumeli.

Ja jos ei löydy, sellaisen voi rakentaa itse. Kaikkien kolmen mökin alun perin Aitta-lehdessä julkaistut piirustukset voi käydä printtaamassa Helsingin Sanomien verkkosivuilta. 

Jari Jetsonen
Country Clubin sisustuksessa näkyvät Aallon pöydät ja Artekin tuolit.
Country Clubin sisustuksessa näkyvät Aallon pöydät ja Artekin tuolit.

Lataa alla olevista linkeistä tulostettavat piirustukset:

Alvar Aallon Konsoli. Lataa piirustukset tästä.

Alvar Aallon Kumeli. Lataa piirustukset tästä.

Alvar Aallon Merry-Go-Round. Lataa piirustukset tästä.

Tiedätkö tyyppipiirrosten mukaan rakennetuista Aalto-mökeistä? Ota yhteyttä hs.kulttuuri@hs.fi. Aihekenttään tunnus "Alvar Aalto".
Juttua varten on haastateltu museoamanuenssi Mari Murtoniemeä Alvar Aalto -museosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat