Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin Sanomat löysi aikuisten värityskirjan 1960-luvulta

Satiirinen värityskirja kritisoi yhteiskunnan epäkohtia

Kulttuuri
 
Yksityisautoilijat jumittavat ruuhkassa tyhjän junan ajaessa ohi. – Värityskirja johtajille -kirjan kuvitusta.
Yksityisautoilijat jumittavat ruuhkassa tyhjän junan ajaessa ohi. – Värityskirja johtajille -kirjan kuvitusta.

Helsingin Sanomat uutisoi 17. kesäkuuta, että värityskirja on Suomalaisen kirjakaupan myydyin tietokirja. Aikuisten värityskirjat ovat nousseet valtavaan suosioon viimeisen puolen vuoden aikana.

Mutta värittivät aikuiset ennenkin. HS on saanut käsiinsä näköispainoksen Tammen vuonna 1969 julkaisemasta teoksesta Värityskirja johtajille.

Kirja oli alun perin ruotsalaisen toimittajanimimerkki Mr Trendin ja kuvittaja Lennart Frantzénin idea, ja se julkaistiin aluksi Ruotsissa Forum-kustantamossa. Suomeen teosta oli toimittamassa kamarineuvos Kari Rahiala.

Erotuksena tällä hetkellä pinnalla olevista aikuisten värityskirjoista, Värityskirjassa johtajille on myös kuvateksti jokaiselle kuvalle.

Painopiste 1960-luvun värityskirjassa on varsin erilainen kuin 2010-luvulla. Nykyään teemana on mindfulness, 60-luvulla se oli yhteiskuntakritiikki.

Värityskirja johtajille -teoksen takakansitekstissä lukee: "Kukapa ei haluaisi hieman tuhria värillä sitä vallankäyttäjien vähemmistöä, joka on arvostelulle alttein. Mikäli nauratte makeasti kirjaa värittäessänne, ette ole ymmärtänyt väärin kirjan vakavaa sanomaa."

Tekstit ja kuvat ovat satiirisia kommentteja vallankäyttäjille sekä useisiin 1960-luvulla puhuttaneisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Osa on ajankohtaisia nykyäänkin, kuten esimerkiksi kuva yksityisautoilijoista seisomassa ruuhkassa lähes tyhjän junan kulkiessa vieressä.

Muita julkaisuajankohtana puhuttaneita aiheita olivat Rahialan mukaan henkilökunnan vaimojen vakuutukset. Tarkemmin sanoen se, että kotirouvina toimivilla naisilla oli harvoin henkivakuutusta tai se oli hyvin pieni, kun taas omaisuus vakuutettiin suuristakin summista.

Värityskirja johtajille päättyy kuvaan turkistakista, jonka alla lukee: "Vaimoni turkki. Se on vakuutettu 100 000 markasta Lloydsissa. Hänellä itsellään on 20 000 markan ryhmähenkivakuutus Salamassa."

Tammi toi Värityskirjan johtajille markkinoille vuonna 1969 isänpäivän alla, ja se myytiin loppuun. Rahiala teetti vuonna 2006 kirjasta muistoksi pienennetyn näköispainoksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat