Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukemattomien diskohittien mies teki paluun Daft Punkin biisin puheäänenä

Giorgio Moroder muistetaan 1970-luvun diskohiteistä. Nyt hän on siirtynyt jälleen golfviheriöiltä musiikin pariin. HS tapasi Moroderin Tukholmassa.

Kulttuuri
 
Magnus Laupa
Italialainen tuottaja Giorgio Moroder tietää paljon Suomesta, vaikka on viettänyt maassa vain pari tuntia odottamassa jatkolentoa.
Italialainen tuottaja Giorgio Moroder tietää paljon Suomesta, vaikka on viettänyt maassa vain pari tuntia odottamassa jatkolentoa. Kuva: Magnus Laupa

"Suomi nolaja", Giorgio Moroder sanoo. "Mitä se tarkoittaa?"

Kunpa tietäisikin.

75-vuotias italialainen tuottaja ja muusikko on keksinyt modernin elektronisen diskomusiikin, joka on liikuttanut 40 vuoden ajan satoja miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa, ja säveltänyt lukemattomia hittejä, mutta hänen suomenkielisen lauseensa jälkiosa on käsittämätön.

Artikkeliin liittyvät

Giorgio Moroder ei ole enää se mustien lasien taakse piiloutunut viiksekäs ja mystinen playboy-hahmo, joka oli Donna Summerin 1970-luvun jättiläishittien takana, vaan charmantti ja eloisa herrasmies, joka kehuu kättelyssä Suomen jääkiekon, suomalaisen arkkitehtuurin ja Nokian.

"Hehän eivät tosin onnistuneet oikein älypuhelinten kanssa", Moroder lisää.

Tosiasiassa Giorgio Moroder on ollut Suomessa vain muutaman tunnin ajan Helsinki-Vantaan lentoasemalla konetta vaihtamassa. "Mutta ystäväni on asunut monta vuotta Tampereella."

Harva mannereurooppalainen popmusiikin tekijä teki 1970- ja 1980-luvuilla yhtä näkyvän kansainvälisen uran kuin Moroder.

Diskohittien lisäksi hän tuotti poplevyjä ja teki elokuvamusiikkia. Alan Parkerin vuonna 1978 ohjaamaan Midnight Expressiin sävelletty instrumentaalikappale Chase ennusti teknon syntyä, ja American Gigoloon hän teki Blondien kanssa Call Me -hitin. Moroderilla on elokuvamusiikista peräti kolme Oscaria.

Harva myös katosi kartalta yhtä totaalisesti kuin Moroder 1990-luvulla. Häntä ei enää pyydetty tuottajaksi supertähdille, eivätkä levy-yhtiöt ottaneet yhteyttä.

"Menetin innostuksen musiikkia kohtaan ja aloin tehdä muita asioita. Pelasin golfia", Moroder sanoo. "Ihmiset unohtavat aika nopeasti, jos ei tee mitään."

Diskolegenda ilmestyi uudestaan kaksi vuotta sitten, kun ranskalaisduo Daft Punk levytti Random Access Memories -albumilleen kappaleen Giorgio by Moroder.

Yhdeksänminuuttinen suurteos yhdistää Moroderin keksimän paksun ja hypnoottisena toistuvan syntesoijapulssin, 1970-luvun krautrockin ja jazzfuusion ainutlaatuisella tavalla. Moroder itse on mukana kappaleessa vain puhujana.

Hän kertoo siinä uransa alkuvaiheista ja musiikin tekemisen riemusta ja intohimosta. Daft Punkin Thomas Bangalter ja Guy-Manuel de Homem-Christo olivat säveltäneet kappaleen alkuperäisen version jo vuosia aikaisemmin, ja lopulta pyytäneet innoittajansa mukaan studioon.

"Kerroin heille elämäntarinani, eikä minulla ei ollut aavistustakaan mitä he sillä tekisivät. Kun kuulin lopulta valmiin kappaleen, rakastin sitä heti. Se oli hyvin tunteellinen hetki", Moroder sanoo ja katso lempeästi silmiin.

"Kuuntelin sen kaksi kertaa peräkkäin, ja sen jälkeen en ole kuunnellut sitä kertaakaan."

Miksi?

"En jaksa kuunnella omaa puheääntäni."

Kuuntele Daft Punkin Giorgio by Moroder tästä:

Daft Punkin ansiosta Giorgio Moroder on taas haluttu tuottaja, ja nyt ilmestyvä Déjà Vu on hänen ensimmäinen albuminsa 30 vuoden tauon jälkeen. Levyllä solisteina ovat modernin tanssimusiikin supertähdet Kylie Minoguesta Siaan ja Britney Spearsista Charli XCX:ään.

Tuotannossa jäljittelemätön Moroder-syke yhdistyy moderniin edm-sointiin.

1970-luvulla elektroninen diskomusiikki oli äärimmäisen modernia ja radikaalia musiikkia ja diskokulttuuri dekadenttia ja provokatiivista. Nykyinen edm on Moroderin mielestä tuonut diskomusiikin massojen arkipäivään.

Samalla on yhä epätodennäköisempää, että kukaan enää mullistaisi elektronista tanssimusiikkia.

"Esimerkiksi Skrillexin tuotanto on hienoa ja omaperäistä, mutta en tiedä onko mahdollista tehdä mitään sillä tavalla uutta kuin Donna Summerin I Feel Love oli", Moroder sanoo. "Nykyään on jo käytettävissä miljoonia soundeja, enkä usko, että uusi juttu voi enää perustua soundiin. Ehkä joku keksii musiikin, johon liittyy laulava hologrammi."

Nykyään Los Angelesissa asuva Moroder on kotoisin Etelä-Tirolista, pienestä Urtijëin kaupungista, joka on diskomusiikin isän lisäksi tuottanut maailmalle lähinnä alppihiihtäjiä. Alueella puhutaan harvinaista retoromaanista ladinin kieltä, mutta Moroder sanoo olevansa sydämeltään italialainen.

Perin italialaista oli myös Moroderin 1990-luvulla tekemistä "muista asioista" erikoisin: uuden urheiluautomerkin lanseeraaminen.

Vuosina 1989–92 hän oli mukana kehittämässä huippukallista Cizeta-Moroderia. 16-sylinterisellä moottorilla varustetun superauton huippunopeus oli 328 kilometriä tunnissa. Autoa tehtiin lopulta 20 kappaletta.

"Samaan aikaan talous romahti, eikä kukaan halunnut ostaa kalliita autoja", Moroder muistelee.

Diskokuninkaalla on yhä tallella yksi prototyyppi omasta automallistaan, mutta hän ei voi ajaa sillä, koska autoa ei ole tyyppihyväksytty Yhdysvalloissa.

Moroderilla itsellään ei ole Yhdysvaltain passia, eikä edes green card -työlupaa, vain taiteilijoille myönnettävä 01-viisumi.

"Voi olla, että palaan vielä Italiaan", Moroder sanoo, huokaisee ja hymyilee. 

 

Giorgio Moroderin albumi Déjà Vu julkaistiin 12. 6.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat