Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen: Guggenheim voisi valmistua viidessä vuodessa

Hanke halutaan poliittiseen käsittelyyn syksyn aikana

Kulttuuri
 
Ritva Viljanen
Ritva Viljanen

Jos Helsinkiin suunniteltu Guggenheim-museo saa taakseen päättäjien tuen, rakennus voisi valmistua jo viiden vuoden sisällä. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen arvioi, että päätöksiin menee ainakin kaksi vuotta. Jos päätös on myönteinen ja rakentaminen pääsisi alkamaan tuolloin, museo voisi olla valmis vuonna 2019 tai 2020.

 

Minkälaisen selvityksen kaupunki laatii Guggenheim-hankkeen hyödyistä ja kustannuksista?
"Boston Consulting on jo tehnyt vaikutusarvioselvityksen, mutta me teemme myös itse selvityksen. Käymme vastaavat luvut läpi: minkälaisia tulovirtoja ja menoeriä tähän liittyy, mitkä ovat vaikutukset elinkeinopolitiikkaan ja työllisyyteen, mitkä olisivat kaupungin kustannukset ja häviääkö joitain nykyisiä tuloja. Asia käydään hyvin monesta näkökulmasta lävitse."

 

Miten voidaan saada aikaan luotettava laskelma mahdollisista hyödyistä?
"On tietysti hyvä kysymys, että voidaanko sitä lopullisesti arvioida. Tätä kaikkea on hyvin vaikea arvioida. Usein tällaisten isojen hankkeiden vaikutuksiin pitää lopulta vain uskoa. Esimerkiksi Bilbaossa kukaan ei varmasti uskonut, että tulovirrat voisivat olla näin huomattavat: siellä on 20 vuoden aikana käynyt 17 miljoonaa turistia katsomassa pelkästään Guggenheimin museota ja vuotuinen lisävero julkishallinnolle on 40 miljoonaa euroa. Jo nyt olemme muuten saaneet paljon yhteydenottoja siitä, miten Suomeen voi investoida."

 

Minkälaisia yhteydenottoja on tullut?
"Minulle on kerrottu, että hotelliketjut ja muunkin tyyppiset elinkeinoyritykset ovat kiinnostuneita tulemaan Helsinkiin. Tätä hanketta ja sen lopputulosta seurataan hyvin suurella mielenkiinnolla."

 

Milloin selvitys valmistuu?

"Selvitys on vielä hyvin keskeneräinen, koska vasta nyt tiedämme, mikä tämä rakennus olisi. Nämä kuusi finalistia eivät olleet suinkaan samanhintaisia. Nyt tarkistamme sen, mikä rakennuksen hinnaksi tulee. Samalla käydään neuvotteluja Helsinki-Guggenheim-säätiön kanssa rahoitus- ja toimintamallista sekä taloudellisista ehdoista. Tavoitteena on, että ehdotus pääperiaatteista saataisiin poliittiseen käsittelyyn syksyn aikana."

 

Milloin kaupunginvaltuusto päättää hankkeesta?
"Jos hanke etenee, on selvää, että vaaditaan monenlaisia päätöksiä. Täytyy tehdä kaavamuutos, ja rakentaminen vaatii lukuisia päätöksiä. Hankesuunnitelma pitää hyväksyä valtuustossa. Jotta hankkeessa voitaisiin edetä jatkovalmisteluun, kaupunginhallitukseen ja -valtuustoon on nyt tärkeää viedä jatkoyhteistyön pääperiaatteet eli eräänlainen aiesopimus. Se on saatava poliittiseen käsittelyyn ennen kuin voimme jatkaa muita valmisteluja. Tavoitteena on, että ehdotus tulee syksyn aikana kaupunginhallituksen käsittelyyn ja sieltä sitten valtuustoon."

 

Jos kaikki etenee nopeasti, milloin meillä on lopullinen päätös?
"Kaavamuutos kestää vuoden, ja hankesuunnitelma kestää tällaisessa hankkeessa myös lähes vuoden. Vasta näiden päätösten jälkeen rakentaminen voisi alkaa. Arvioisin, että siihen vaiheeseen voi mennä parisen vuotta. Tietenkin on tarkoitus, että jo aiesopimuksella linjataan, lähdetäänkö hanketta jatkamaan vai ei."

 

Toisin sanoen: Jos päätös on myönteinen, kaivinkoneet voivat pureutua Etelärantaan aikaisintaan kahden vuoden päästä?
"Sanoisin, että vähintään kaksi vuotta menee ennen kuin kaivinkone on tontilla. Jos kaikki menisi nopeimmassa mahdollisessa aikataulussa, olemme arvioineet, että rakennus olisi valmis vuosikymmenen lopulla, vuosi olisi varmaankin 2019 tai 2020. Silloin jokaisen vaiheen täytyisi mennä hyvin nopeasti eteenpäin."

 

Rakennuksen torni on korkeudeltaan kilpailun sääntöjen vastaaminen. Vaatiko sen hyväksyntä vielä erillistä päätöstä?
"Jos ollaan tarkkoja, se ei ole sääntöjen vastainen. Ohjelmassa suositeltiin huomioimaan räystäskorkeus, mutta se ei ollut ehdoton vaatimus. Tietysti koko rakennus vaatii kaavamuutoksen, ja siinä yhteydessä kaupunki arvioi myös sen majakkarakennuksen. Koska kyseessä on torni, se ei sulje kaupunkinäkymää vaan antaisi uuden maamerkin Helsingille."

 

Onko etelärannan tontti ainoa vaihtoehto museolle, vai voitaisiinko se vielä sijoittaa muualle?
"Niin kauan kuin päätökset ovat auki, kaikki voi tietysti muuttua. Tähän Etelärannan paikkaan on kuitenkin sitouduttu niin, että se olisi se."

"Kun kaupunki myönsi tonttivarauksen, samassa yhteydessä käytiin perusteellinen keskustelu vaihtoehdoista. Katson niin, että paikasta ei enää keskusteltaisi. Ainakin minulle se olisi yllätys."

 

Tuleeko museoon ilmaisia tiloja kaupunkilaisille?

"Tulee. Se on myös Helsingin perusvaatimuksia, että talon pitää olla avoin. Meillä on selvästi tarvetta julkiselle tilalle, jota ihmiset voivat käyttää."

"Kun katsoo esimerkiksi Kansalaistoria tai Narinkkatoria, ihmiset ottaneet ne omikseen, ja niissä tapahtuu paljon. Myös arkkitehdeillä on ihan sama ajatus."

"Rakennuksen sisälle muodostuu avoin kaupunkibulevardi, minkä lisäksi ovat erilliset galleriarakennukset kahdessa kerroksessa. Jo tiistain neuvotteluissa totesimme, että rakennuksessa täytyy olla ihmisille avoin ja ilmainen tila."

"Rakennuksen ensimmäisen kerroksen katolle tulee myös julkinen tila, joka yhdistyy portailla Tähtitorninmäen puistoon. Rakennushan avaisi hienolla tavalla Helsinkiä ja merenrannan käyttöä – tällä hetkellä se alue on täysin suljettu ihmisiltä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat