Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amazonin maksumalli kiinnostaa ja herättää kritiikkiä Suomessa

"Kirjallisuus ei ole metritavaraa", linjaa Otavan kustannusjohtaja Minna Castrén

Kulttuuri
 
Christian Westerback HS
Kustannusjohtaja Minna Castrénin mielestä mielestä palkkionmaksu sivukääntöjen mukaan hukkaa teoskokonaisuuden käsitteen.
Kustannusjohtaja Minna Castrénin mielestä mielestä palkkionmaksu sivukääntöjen mukaan hukkaa teoskokonaisuuden käsitteen. Kuva: Christian Westerback HS

Verkkokauppajätti Amazon ryhtyy maksamaan osalle kirjailijoista sen mukaan, kuinka paljon heidän kirjojaan luetaan, HS kertoi tiistaina verkkosivuillaan.

Otavan yleisen kirjallisuuden kustannusjohtajan Minna Castrénin mielestä kuulostaa siltä kuin Amazonin systeemissä kirjallisuus nähtäisiin "metritavarana".

"Se ei ole minusta kestävä tapa. Aivan kuin kirjallisuus olisi Kauniit ja Rohkeat -tyyppinen tv-sarja, joka perustuu nopeatempoisuuteen ja jatkuvuuteen."

Castrénin mielestä palkkionmaksu sivukääntöjen mukaan hukkaa teoskokonaisuuden käsitteen.

"Jos malli johtaa siihen, että kirjaa arvioidaan vain ensimmäisten sivujen perusteella, mennään hakoteille. Saatan olla vanhanaikainen, mutta haluan uskoa siihen, että lukijan mielenkiinto voi syttyä ja säilyä kirjassa, vaikka sitä ei olisi tungettu täyteen cliffhangereita."

Castrén ei kuitenkaan halua tuomita Amazonin kokeilua.

"Kirja-alan pitää kehittyä, ja on hyvä, että uusia toimintatapoja kokeillaan. Viihteessä tällainen systeemi voi toimiakin."

Uusi maksupolitiikka tulee voimaan heinäkuun alussa. Se koskee niitä kirjailijoita, jotka julkaisevat teoksensa itse Amazonin Kindle Direct Publishing -ohjelman kautta.

Mukana eivät ole isojen kustantamoiden bestselleristit.

Otavan osastopäällikköä Fredrik Rahkaa kiinnostaa etenkin se, millä logiikalla Amazon jakaa kuukausittain kertyvän potin kirjailijoille.

Potti koostuu Lending Library ja Kindle Unlimited -palvelun käyttäjiltä kertyvistä kuukausimaksuista. Kesäkuussa potti oli teknologialehti The Vergen mukaan 3 miljoonaa dollaria.

"Esimerkiksi sivukäännön arvo ei välttämättä pysy kuusta toiseen vakiona", Rahka sanoo. "Jos tarjolla on 800 000 kirjaa, ja kuun aikana niistä luetaan vain sataa, vaikka vain vähänkin, niin silloin nämä kirjat keräävät tekijöilleen paljon rahaa. Matemaattisia malleja on useita. Ja jos käytettävä malli tarkoittaa sitä, että riskit kasaantuvat vain kirjailijalle, niin silloin se on mielestäni väärin."

Sähkökirjapalvelu Readberry.fi:n perustaneen kustantaja Mikko Aarnen mukaan "Amazon kokeilee kaikkea koko ajan".

"Yhtiön periaate on että 'kaikki onnistuu'. Halusi kuluttaja sitten pokkarin, kovakantisen tai käytetyn teoksen, sähköisenä tai paperisena, niin se järjestetään."

Eri asia on se, kuinka pitkään malli kestää.

"Amazon lanseeraa ja hävittää koko ajan uusia palveluita ja maksusysteemejä", Aarne sanoo.

"Mutta pelko siitä, että jengi alkaa kirjoittaa enemmän sellaisia kirjoja, joita oikeasti luetaan, on hassu. Antaa mennä vaan!"

Suomen suurimmalla sähkökirjakaupalla Elisa Kirjalla on myös oma Kirjoita itse -palvelunsa. Elisan liiketoimintajohtaja Essi Manner sanoo, että heillä ei ole suunnitelmia kokeilla Amazonin mallia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat