Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jotain muuta kuin Bilbao

Ateneumin johtajan Susanna Petterssonin mukaan Guggenheim- museolla on kaikki edellytykset toteutua

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Moreau Kusunoki
Näin avaralta näyttäisi Majakka-rakennuksen neljännen kerroksen galleriatila.
Näin avaralta näyttäisi Majakka-rakennuksen neljännen kerroksen galleriatila. Kuva: Moreau Kusunoki

Liian kallis. Väärä paikka. Huono, taiteille vaarallinen toimintakonsepti.

Kuulostaa ihan Guggenheim-kritiikiltä, mutta nyt puhutaan Ateneumista. Vuonna 1887 valmistunutta Ateneumia vastustettiin ihan samoin argumentein kuin Guggenheimia nyt, sanoo Ateneumin syntyä edeltäneitä vaiheita väitöskirjassaan käsitellyt Ateneumin johtaja Susanna Pettersson.

"Ateneumin syntyä edeltänyt keskustelu selittää sitä, millaista keskustelua tänä päivänä käydään ja miten mielipiteet helposti polarisoituvat", Pettersson sanoo.

Ateneum-hankkeen puolustajissa oli paljon elinkeinoelämän tarpeita miettiviä tahoja, kuten Guggenheimissakin.

"Sellaisen analogian voi vetää, että Carl Gustaf Estlander, joka oli Ateneum-hankkeen primus motor, puolusti uusliberalistisia arvoja. Hän näki, että menestyvät kansakunnat pärjäävät sitä paremmin, mitä korkeatasoisempaa taidetta, designia ja arkkitehtuuria maassa on."

Pettersson itse kuuluu Guggenheim-hankkeen kannattajiin.

"Jos menee vaikka Visit Finlandin sivuille ja katsoo, kuinka Suomea profiloidaan, sieltä löytyvät järvet, sieltä löytyvät metsä, sieltä löytyy sauna, revontulet ja joulupukki. Kysymykseni on, kuinka taide, design ja arkkitehtuuri, jotka ovat meidän valtavan vahvoja pelimerkkejämme, saadaan esille."

Hän sanoo, että kulttuuritarjonta Helsingissä on rikas, mutta hänestä Guggenheimilla on potentiaali nopeuttaa Helsingin matkaa taiteen pääkaupungiksi Pohjoismaissa.

"Ajatellaan vaikka turistia, joka miettii, mihin Pohjoismaahan lähtisi lomalle. Valintaan vaikuttaa kulttuuritarjonta. Tarvitaan tunnistettavia asioita riippumatta siitä, mikä on henkilön pataanpudonneisuuden aste."

Kuulostaa Bilbao-efektin tavoittelulta. Espanjan Bilbaoon perustettiin tähtiarkkitehti Frank Gehryn suunnittelema Guggenheim-museo vuonna 1997, mikä nosti kaupungin maailmankartalle ja veti matkailijat kaupunkiin. Alettiin puhua Bilbao-efektistä.

"Tässä ei ole kyse samasta reseptistä. Se on asia, joka olisi hyvä ymmärtää. Tässä haetaan tulevaisuuden museokonseptia, jonka yksi ilmentymä on arkkitehtuuri. Se on vasta kuori."

Guggenheimin brändiin on liittynyt huoli: taidekentän yksipuolistuminen ja omaleimaisuuden puute. Vastalauseena Guggenheim-kilpailulle järjestetyn Next Helsinki -ideakilpailun tuomariston puheenjohtaja, arkkitehti Michael Sorkin, on kutsunut Guggenheimia taidemaailman Starbucksiksi. Vielä tätäkin enemmän huolta on herättänyt raha.

Muun muassa Kiasman ensimmäinen johtaja Tuula Arkio on kantanut huolta jo olemassa olevien taideinstituutioiden tiukasta rahoituksesta.

"Nyt mielestäni on rakentavampaa ajatella, että Guggenheimin kentälle tulo tuo kulttuurille suhteessa lisää rahoitusta ja luo lisää työpaikkoja. Nämä välilliset vaikutukset ovat itse asiassa hyvin suuret", Pettersson sanoo.

Guggenheim-hankkeen kustannusarvio on 130 miljoonaa. Toistaiseksi Guggenheim Helsinki -tukisäätiö on saanut kerättyä noin 10 miljoonaa yksityistä rahaa. Se on reilu kolmannes tavoitellusta määrästä. Uskooko Pettersson, että hanke toteutuu?

"Uskon asioitahan nämä eivät ole. Kun on riittävä joukko visionäärisiä näkemyksellisiä ihmisiä, tämä hanke menee läpi."

Hän toivoo, että yksityisen rahan osuutta saadaan lisättyä. Edellytykset tälle ovat hänen mukaansa olemassa.

Ateneum saatiin rakennettua hyvien yhteiskuntasuhteiden, systemaattisen työskentelyn, huolellisen arvioinnin ja eri tahojen huolellisen perehdyttämisen avulla, Pettersson kuvaa.

"Se on varmasti resepti, joka toimii myös tänä päivänä."

Rio Gandara HS
Susanna Petterson kuuluu Guggenheim-hankkeen kannattajiin.
Susanna Petterson kuuluu Guggenheim-hankkeen kannattajiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat