Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa riidellään digiradiosta

Radioalan mukaan digitaalisuus olisi välttämätöntä sisällön, kanavavalikoiman ja kuuluvuuden kannalta

Kulttuuri
 

Ruotsin kulttuuriministerin Alice Bah Kuhnken ilmoitus siitä, että maan hallitus ei kannata siirtymistä digitaalisiin radiolähetyksiin, on aiheuttanut kiivasta vastustusta alalla.

Aluksi kaavailtiin, että Ruotsi voisi siirtyä digitaaliradioon ja sulkea FM-kanavat 2022, mutta nyt tätä pidetään riskialttiina ratkaisuna, johon liittyy liikaa epäselvyyksiä.

Sekä Ruotsin yleisradio SR että yksityiset radioyhtiöt ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä ratkaisuun.

"Tämä on valitettavaa ruotsalaiselle radiotoiminnalle: se näivettää kehitysmahdollisuuksia", sanoi SR:n ohjelmajohtaja Björn Löfdahl Dagens Nyheterille.

Ruotsin radioalan mukaan digitaalisuus olisi välttämätöntä sisällön, kanavavalikoiman ja kuuluvuuden kannalta.

"Lyhyellä tähtäimellä Ruotsiin ei ole tulossa digiradiota", sanoi Löfdahl, "mutta olisi vaikea uskoa, että radio jäisi ainoaksi analogiseksi lähetystoiminnaksi Ruotsissa. Ehkä jotain tapahtuu vuoden 2020 jälkeen, mutta ei sitä ennen."

Myös SR:n varatoimitusjohtaja Cilla Benkö kommentoi Ekot-radiokanavalla ilmoitusta: "Päätös on ikävä ruotsalaisten radionkuuntelijoiden kannalta. FM-taajuudet ovat täynnä samalla kun yleisö kaipaisi lisää Ruotsin radion kanavia."

Norja on ilmoittanut siirtyvänsä digitaalisiin radiolähetyksiin 2017, mutta sen tilanne on erilainen. Norjassa puolet radion kuuntelemisesta on jo nyt siirtynyt verkkoon, ja lisäksi vuorten takia FM-lähettäminen on kallista.

Suomen digiradiokokeilu alkoi 1990-luvun puolivälissä, mutta se lopetettiin 2005, koska toiminta ei kiinnostanut kaupallista verkkoa, laitekauppiaita tai yleisöä.

Tilanne meillä ei ole olennaisesti muuttunut, mutta HS:n huhtikuussa haastattelema Yleisradion teknologiapäällikkö Olli Sipilä sanoi, että jos naapurimaat siirtyvät digiverkkoihin, Suomessakin syntyisi uutta painetta radion digitalisoimisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat