Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voittanut ehdotus Guggenheim-museoksi maksaisi 111 miljoonaa

Guggenheim-kilpailun voittajan rakennuskulut selviävät juryn muistiosta. Ennakkosuosikki "Pöytäliina" oli kalliimpi, 120 miljoonaa euroa.

Kulttuuri
 
Moreau Kusunoki Architects
Art in the City -suunnitelman ovat tehneet Nicolas Moreau ja Hiroko Kusunoki.
Art in the City -suunnitelman ovat tehneet Nicolas Moreau ja Hiroko Kusunoki. Kuva: Moreau Kusunoki Architects

Guggenheimin arkkitehtikilpailun voitti tiistaina suunnitelma, joka oli etukäteen arvioitu finaalitöistä yhdeksi kalleimmista.

"Tuomaristolla oli käytössään taustamuistio, jossa oli arvioitu kilpailutöiden kustannuksia. Voittajatyön kustannusarvio on 111 miljoonaa euroa", kertoo virastopäällikkö Mikko Aho Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Artikkeliin liittyvät

Aho kuului Guggenheimin taidemuseosta järjestetyn arkkitehtikilpailun tuomaristoon, joka tiistaina julisti voittajaksi arkkitehtitoimisto Moreau Kusunoki Architectsin. Heidän työnsä on nimeltään Art in the City, josta on Suomessa puhuttu "Majakkana".

Voittajatyö oli 111 miljoonalla eurolla Guggenheim-finalisteista toiseksi kallein.

Halvin finalisteista oli 47 Rooms -niminen työ, jonka arvioidut kulut olisivat Ahon mukaan olleet 92 miljoonaa. Ennakkosuosikki "Pöytäliinan" rakentaminen olisi taustamuistion mukaan maksanut eniten eli 120 miljoonaa euroa.

Muiden finalistien rakennuskustannukset liikkuivat muistiossa 100–110 miljoonan euron tuntumassa. Arkkitehtikilpailun raadin työn tukenaan olleen taustamuistion on laatinut lontoolainen konsulttiyhtiö Core Five.

Jury käytti muistiota varmistaakseen, että kilpailutyöt pysyivät tehtävänannon raameissa.

"En kuitenkaan hirttäytyisi näihin lukuihin enkä laittaisi näille laskelmille paljon painoarvoa", Aho sanoo ja muistuttaa, että rakennuksen todellinen hinta paljastuu aina vasta urakkakilpailun myötä.

Aiemmin Guggenheimin taidemuseon rakennuskuluiksi on arvioitu 130 miljoonaa euroa, joka todennäköisesti tulisi Helsingin ja valtion maksettaviksi. Laskelmien välissä on lähes 20 miljoonaa euroa. Aho ei halua laskelmia ryhtyä vertaamaan.

"Kuluja on vaikea verrata keskenään, kun ei tiedä mitä kaikkea niihin lasketaan."

Myös juryssä istunut ylijohtaja Helena Säteri ympäristöministeriöstä toppuuttelee innostumasta liikaa taustamuistion laskelmista. "Tässä vaiheessa ei ole väliä, onko arvio 111, 130 vai 105 miljoonaa. Nyt pitää ottaa rauhallisesti ja odottaa tarkempia laskelmia."

Aho painottaa, miten voittajatyöstä on nyt saatava tarkat kululaskelmat, joissa huomioidaan suomalainen rakentaminen ja olosuhteet.

Helsingin kaupunki teettää rakennusvirastossa voittajatyöstä oman kustannuslaskelmansa. Se valmistuu syksyllä kaupungin oman päätöksenteon pohjaksi.

Ahon arvion mukaan voittajatyön hinta voi olla monia muita finalisteja korkeampi siksi, että rakennuksessa on seinäpintaa runsaasti.

"Rakennus on kuitenkin perusratkaisultaan simppeli. Tämä on henkilökohtainen mielipiteeni", Aho sanoo.

Kaatuiko "Pöytäliinana" tunnetun kilpailutyön voitto muita suurempiin kustannuksiin?

"Ei minusta", Aho vastaa.

"Sen sijaan tästä voi päätellä sen, että siihen työhön liittyi merkittäviä teknisiä haasteita." Guggenheimin taidemuseon rakentamisesta ei ole tehty päätöstä.

Guggenheim-voittajat seisovat ratkaisujensa takana
Guggenheim-voittajat seisovat ratkaisujensa takana
Nicolas Moreaun ja Hiroko Kusunokin mukaan Helsingin ranta tarvitsee tornin. Toimittaja: Noora Mattila, Kuvaus: Sabrina Bqain.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat