Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Menikö kaavan mukaan?

Guggenheim-suunnittelukilpailun voittaja Majakkaa pidetään kaupungin rakennussäädösten vastaisena. Helsinkiin on noussut kaavasta poikkeavia rakennuksia ennenkin.

Kulttuuri
 

"Siinä on hyviä piirteitä, mutta kokonaiskaava on liian suuri. Pienemmällä kerrosmäärällä tulisi toimeen. Ristiriita on ollut läsnä jo suunnitteluvaiheessa: toisaalta Guggenheimista on haluttu maamerkki, toisaalta on korostettu alueen kulttuurisen eheyden ja herkkyyden kunnioittamista."

Pitkän uran tehnyt arkkitehti Eric Adlecreutz suhtautuu varauksella Guggenheimin suunniteltuun sijaintiin ja voittajaehdotukseen Majakkaan.

Kaupunkiarkkitehtuurin ristiriidat ja väittelyt ovat ikuisuusaiheita, jopa siinä määrin, että uuden rakennuksen herättämää vastustusta voi tuskin uutiseksi sanoa.

Eri asia on, toteutetaanko rakennus vastustuksesta huolimatta. Helsinkiin on kohonnut useita rakennuksia, jotka eivät ole noudattaneet ajanmukaista rakennuskaavaa tai kansan tahtoa. Onpahan vain rakennettu, poikkeusluvalla tai ilman.

Sigurd Frosteruksen 1920-luvulla suunnittelema kolossaalinen kerrostalo Katajanokalla on kilpaillut huomiosta Uspenskin katedraalin kanssa siinä määrin, että se sai aikoinaan liikanimen Frosteruksen katedraali. Rakennus nousee edelleen esiin kaupungin yleiskuvasta ja jakaa mielipiteitä.

Kuuluisin esimerkki arkkitehtonisesta anarkiasta lienee kuitenkin ydinkeskustan Hotelli Torni.

Rakennus valmistui 1931 ennen rakennusluvan saamista ja kiistan ollessa vielä Korkeimman oikeuden käsittelyssä. Nousukauden ja modernismin huumassa kaupunkiin haluttiin rakentaa useampiakin pilvenpiirtäjiä. Vain Torni toteutui, ja sitäkin vastustettiin jopa auringonpimennyksiin ja rakkaan kaupungin raiskaukseen vedoten.

Aikanaan Torni oli Suomen korkein asuinrakennus. Nykyään keskustaa olisi vaikea kuvitella ilman sitä. Ilosen mielestä rakennus sopii moitteettomasti nykyiseen kaupunkikuvaan.

"Torni on elegantti ja sijainniltaan nerokkaasti suunniteltu. Sitähän ei varsinaisesti huomaa mistään suunnasta", arkkitehti Jani Ilonen toteaa.

Helsinki on kasvanut korkeutta kerroksittain. Monien vanhojen talojen päälle tai kylkeen on rakentunut uusia täydennysosia. Tyylit ovat sekoittuneet – toiset arvokkuudella, jotkut tökerösti tai mauttomasti. Vuonna 1889 valmistunut uusrenessanssitalo Atlas Aleksanterinkadun ja Mikonkadun kulmauksessa sai 1950-luvulla hatuksi modernin kerrostalopalkin. Kukin voi itse käydä arvioimassa, miten osat sopivat yhteen.

Helsingin kaupunki pyrkii edelleen kasvamaan korkeutta. Kylmiä ullakkoja ja kattoja halutaan asuntokäyttöön. "Se edellyttää taitavia suunnitelmia, sillä lisärakentaminen on sovitettava kaupunkikuvaan", kaupunkisuunnitteluviraston asemakaava-arkkitehti Annukka Lindroos pohti Helsingin Sanomissa huhtikuussa 2013.

Jos Helsinki nousee korkeutta, näyttävätkö Majakan kaltaiset suunnitelmat silloin enää ylimitoitetuilta?

Helsingin arkkitehtoninen henki on aina ollut huiputon ja matala. Ilosen mukaan esimerkiksi suurkaupunkimaisemmassa ja kuninkaallisessa Tukholmassa rakennuskorkeus on keskimäärin useita kerroksia korkeampi. Helsinkiläiset suhtautuvat edelleen varauksella torneihin.

Rakennuksia on myös pakotettu alas. Guggenheimin tonttia läheisin esimerkki lienee asuintalokäytössä oleva Tehtaankatu 4. Rakennuksen korkeutta rajoitettiin, jotta Tähtitorninmäeltä avautuva merinäkymä säilyisi ehyenä.

Hotelli Tornin kanssa mainitaan usein myös Suomi-Filmin haaveilema 17–18-kerroksinen pilvenpiirtäjä Kino-Palatsi, jota ehdotettiin nykyisen Akateemisen Kirjakaupan paikalle. Vastustuksen johdosta rakennuslupa rajattiin kahteentoista kerrokseen. Päätöksen jälkeen suunnitelma hautautui kaikessa hiljaisuudessa.

Esimerkkejä rakennuskaavojen sivuuttamisesta ei tarvitse etsiä näinkään kaukaa. Sanomatalosta tuli kaksi kerrosta korkeampi kuin suunnitelmassa. Kalasatamaan rakentuvat tornitalotkin ovat kasvaneet ensimmäisistä luonnoksistaan.

"Helsinki jaettiin hiljattain vyöhykkeisiin korkeussäädösten mukaan. Kuinka ollakaan kartassa on mutka juuri Kalasataman kohdalla. Ei niitä taloja mielestäni ihan pelkällä metron läheisyydellä voi perustella", Ilonen pohtii.

Adlercreutz ei kritiikistään huolimatta lähtisi pätkimään Guggenheim-Majakalta hattua.

"Myönnän, että torniosa on tärkeä osa rakennuksen kompositiota. Jos sitä lähtee leikkaamaan, kokonaisuudesta voi tulla liian tavanomainen. Olisi kuitenkin onni, jos ohjelmaa voitaisiin supistaa tai harkita toista sijaintia."

Myös Ilonen pitää sijaintia kärkikysymyksenä. Rannassa Guggenheim jäisi rekkarallin alle ja tukkisi aluetta.

"Majakan torniosa on luonteva osa rakennuksen kokonaishahmoa, mutta ei ehkä osana ympäröivää kaupunkia. Mutta ainakin itse rakennuksesta näkisi kauas!"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat