Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hattukauppiaskin hyötyy tuotanto- kannustimista

Kulttuuri
 
Markus Nordenstreng
Elokuvaturistit ovat löytäneet Sam Meyerin hattukaupan.
Elokuvaturistit ovat löytäneet Sam Meyerin hattukaupan. Kuva: Markus Nordenstreng

New Orleansin keskustassa sijaitsevan Meyer The Hatter -hattukaupan seinällä vilahtelee tuttuja naamoja – Nicolas Cage, Brad Pitt ja Hugh Laurie.

"Helppohan Hollywood-tähtien on tulla tänne ostoksille, kun osavaltio tarjoaa 25 prosenttia heidän hatuistaan", omistaja Sam Meyer vitsailee. Meyer viittaa Louisianan osavaltion tuotantokannustinjärjestelmään, jonka avulla New Orleans on kohonnut Amerikan kolmanneksi suosituimmaksi kuvauspaikaksi heti Los Angelesin ja New Yorkin jälkeen.

Pelkästään viime vuonna Louisianassa kuvattujen elokuvien ja televisiosarjojen budjetteja subventoitiin 226 miljoonan dollarin edestä osavaltion myöntämillä veronpalautuksilla. Se on paljon rahaa Amerikan kolmanneksi köyhimmälle osavaltiolle.

Kannustimia perustellaan toimialan ylittävillä hyödyillä, joita Amerikan kolmanneksi köyhin osavaltio kipeästi tarvitsee. Hattukauppiaallakin on syytä tyytyväisyyteen kaupan täyttyessä Tremé-sarjan saksalaisfaneista, jotka kävelevät kaupasta ulos hattulaatikot kainaloissaan.

"Tremé- tai True Detective –sarjoja tuskin olisi olemassa ilman kannustinohjelmaa. Yhtä Tremé-jaksoa kuvattiin tässä kaupassa", Meyer kertoo ylpeänä.

Louisianassa kannustimia myönnetään elokuva- ja televisiotuotantojen ohella myös teatteriproduktioille ja musiikkilevytyksille.

"Osavaltion tuki on 25 prosenttia kaikista Louisianaan kohdistuvista ja kotiutuvista tuotantokuluista", kannustinohjelmaa vetävä Philip Mann summaa.

Kaikki osavaltion päättäjät eivät innostu ulkopaikkakuntalaisten tukemisesta. Painetta selittää Louisianan 1,6 miljardin dollarin talousvaje. Ongelmalliseksi myös koetaan, että valtaosa elokuva- ja televisiotuotannoista keskittyy New Orleansiin, loppuosavaltion jäädessä nuolemaan näppejään. Paikallinen republikaanipoliitikko Lance Harris vaati huhtikuussa koko kannustinjärjestelmän alasajoa.

Asiantuntijoiden mielestä Louisianalla ei kuitenkaan ole varaa menettää Hollywood-tuotannoista osavaltioon kotiutuvia miljoonia. Samoja tuotantoja kärkkyvät naapurimaa Kanadan ohella New Mexicon kaltaiset, verohelpotuksille liputtavat osavaltiot.

Louisianalaisen studiobisneksen pysyvyydestä kertoo paljon sekin, etteivät edes hirmumyrskyt kykene pysäyttämään tuotantoja.

"Kuvaukset jatkuivat täällä jo viikko pari Katrinan jälkeen", pormesteri Mitch Landrieu muistutti pressitilaisuudessa huhtikuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat