Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Suomessa ei ole tehty läksyjä kunnolla"

Ylen haastattelussa Tiina Rosenberg väittää, että äärioikeiston historiaa ei ole tutkittu riittävästi

Kulttuuri
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Uuspopulismin historia Suomessa ei ole pelkkää vennamolaisuutta, muistuttaa Tiina Rosenberg .
Uuspopulismin historia Suomessa ei ole pelkkää vennamolaisuutta, muistuttaa Tiina Rosenberg . Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Taideyliopiston rehtorin tehtävistä kesäkuun alussa irtisanotun Tiina Rosenbergin huulet on eron syihin liittyen sinetöity johtajasopimukseen kuuluvalla erorahalla. Näin voi päätellä haastattelusta, jonka Rosenberg antoi Ylen Kultakuume-radio-ohjelmalle tällä viikolla.

Kultakuumeessa toimittaja Tuomas Karemo hiillostaa Rosenbergiä muun muassa siitä, yrittikö Taideyliopiston hallinto estää tätä esittämästä mielipiteitään. Ohjelmassa viitataan entisen rehtorin puheisiin uuspopulismin todellista juurista Suomessa ja feminismistä.

"Niin no, tämä on kysymys, mihin mä en valitettavasti voi vastata", kuuluu vastaus.

Saako kokemuksesi perusteella myös Taideylipiston rehtori olla kriittinen, tivaa toimittaja.

"Vaikea kysymys, vaikea kysymys", vastaa Rosenberg.

Tivaaminen ei jatkossakaan tuota tulosta. Lopuksi Rosenberg ilmoittaa vaikenemisen johtuvan "työlainsäädännöstä, juridiikasta ja muista asioista".

Vaikka Rosenberg ei voi puhua lähtönsä syistä, hän puhuu paljosta muusta, muun muassa Suomen keskusteluilmapiiristä.

"Jos sä haluat jotenkin olla tämmösellä radikaalilla puolella ––– sanotaan julkisesti feministi, sulla täytyy olla siihen todella pokkaa ja todella varaa, tai sitten että sulla ei oo mitään menetettävää", Rosenberg sanoo.

"Sitä välimaastoahan itse asiassa ei oo. Suurin osahan kiipii tässä systeemissä, on pelokkaita ja pelkää työpaikkojen ja erilaisten asioiden puolesta."

Eniten Rosenbergia huolestuttaa Suomessa vaarallinen "poliittinen hiljaisuus, joka laskeutuu tiettyjen asioiden ylle". Sokea piste on Rosenbergin mukaan esimerkiksi se, että demokratian huippusaavutuksena ja hienona poliittisena eleenä pidetään sitä, että ollaan puhumatta siitä, että demokratia mahdollistaa myös epädemokraattisten voimien valtaantulon.

Perussuomalaisuus on Rosenbergista juuri sitä mitä nimi sanoo: perus suomalaisuutta. Perussuomalainen voi olla "kuka tahansa meistä". Rosenberg toteaa ymmärtävänsä, että tilanne on "poliittisesti hyvin hankala".

"Perussuomalaisuus on tuottanut nyt uuden määritelmän suomalaisuudesta, joka on saattanut meidän muut puolueet aika hankalaan tilanteeseen", Rosenberg sanoo.

Muut puolueet pelkäävät hänen mukaansa tilannetta, jossa "liiallisesti kritisoidaan omaa kansakuntaa", koska liki 20 prosenttia kannattaa perussuomalaisia. Perussuomalaisten myötä esiin noussut "uusfennomaaninen ajattelutapa" on ongelmallinen: "meille kehitetään nyt narratiivia jonkinlaisen populistisen suomalaiskäsityksen kautta historiasta, jota ei ole koskaan ollut olemassa", Taideyliopiston entinen rehtori sanoo.

Rosenberg on kokenut suomalaisten suhteen fasismin käsitteeseen hankalaksi.

"Mulle selvitettiin, että Suomessa ei käytetä fasismin käsitettä sen takia, että Putin kutsuu ukrainalaisia fasisteiksi", Rosenberg sanoo.

Hänen mielestään Suomessa "ei ole tehty läksyjä kunnolla" eli tutkittu riittävästi Suomen äärioikeiston historiaa ja fasismin historiaa. Uuspopulismin historia ei ole pelkkää vennamolaisuutta, Rosenberg sanoo.

 

Kultakuume-ohjelma on kuunneltavissa Ylen Areenassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat