Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei verohelpotuksille – Suomi on kallis maa elokuvan tekijöille

Moni maa tarjoaa elokuvatuotannoille verohelpotuksia, Suomi ei. Siksi kotimaisiakin elokuvia kuvataan ulkomailla.

Kulttuuri
 
Solar Films
Antti Jokisen ohjaama Kätilö-elokuva kuvattiin Liettuassa. Katja Ketun romaaniin perustuvan elokuvan pääosassa on Krista Kosonen.
Antti Jokisen ohjaama Kätilö-elokuva kuvattiin Liettuassa. Katja Ketun romaaniin perustuvan elokuvan pääosassa on Krista Kosonen. Kuva: Solar Films

Voisiko Suomi ja sen luonto tarjota tulevaisuudessa puitteet kansainvälisille suurelokuville? Voisivatko ulkomaiset tuotannot muotoutua piristysruiskeeksi, jota kansantaloutemme kaipaa?

Tätä mieltä ovat suomalaiset elokuva-alan ammattilaiset. Ulkomaisten tuotantojen houkutteleminen Suomeen ei kuitenkaan ole vain heistä kiinni. Porkkanaksi kaivattaisiin valtiolta tuotantokannustimia.

Viime vuosina maailmalla yleistyneillä elokuvien tuotantokannustimilla tarkoitetaan julkisia tuki- ja veronpalautusmekanismeja. Niiden avulla syrjäseuduille on saatu isoja tuotantoja. Elokuva ja televisioalan vientiorganisaatio Favexin toiminnanjohtaja Johanna Karppisen mielestä kyseessä olisi Suomelle täysin riskitön satsaus.

"Killinkiäkään ei tarvitsisi sijoittaa epävarmoihin kohteisiin. Jos ulkomaisille sijoittajille myönnettäisiin 20 miljoonaa euroa kannustinpalautuksina kuitteja vastaan, tämä tarkoittaisi käytännössä sadan miljoonan euron edestä liikevaihtoa Suomeen. Summasta kahdeksankymmentä miljoonaa olisi meille nettotuloa", Karppinen laskee.

Tuotantokannustimien soveltuvuutta Suomeen tutkitaan paraikaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö osallistui hiljattain eurooppalaisia kannustinjärjestelmiä kartoittaneen European Audio Visual Observatory -tutkimuksen rahoittamiseen.

"Englannissa yhden rahastoidun punnan laskettiin tuottavan kansantaloudelle ajan mittaan kaksitoista puntaa", kulttuuriasiainneuvos Leena Laaksonen kertoo.

Hurjat luvut perustuvat siihen, että ulkomaiset kuvausryhmät käyttävät kuvausmaiden palveluita kuten hotelleja, ravintoloita ja kuljetusalaa. Näin paikalliset yritykset saavat työtä. Myös elokuvaturismi kasvattaa matkailijavirtoja.

Ei siis ihme, että Suomen matkailunedistämisorganisaatio Visit Finland tukee hanketta. Keskusteluja kannustimista on käyty myös liikenne- ja viestintäministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Vaikkei konkreettisia avauksia ole vielä tehty, virkamiehistössä suhtaudutaan Laaksosen mukaan myönteisesti rahastomuotoisen kannustinjärjestelmän lanseeraamiseen Suomeen.

"Toistaiseksi esteenä ovat olleet lähinnä valtiontalouden reunaehdot."

Yhdysvalloissa erilaisia elokuvanteon kannustimia on käytössä monissa osavaltiossa, ja samalla järjestelmää on myös arvosteltu. Systeemi on kyllä osoittanut toimivuutensa: elokuvatukien myötä tuotantoja on siirtynyt Hollywoodista ja Kaliforniasta muualle maahan.

Tukijärjestelmää on kritisoitu Yhdysvalloissa muun muassa siitä, että se pakottaa osavaltiot nokittamaan toistensa tarjouksia houkuttaakseen elokuvaväkeä paikalle.

Lisäksi kannustimien taloushyödystä ollaan erimielisiä ja syntyneiden työpaikkojen hintaa on pidetty eräissä tapauksissa kalliina. Esimerkiksi Los Angeles Times kertoi viime vuonna, miten Louisianan osavaltiossa tuotantokannustin päätyi maksamaan veronmaksajille vuonna 2012 lähes 170 miljoonaa dollaria.

Suomen tuorein vientitoivo Big Game kuvattiin Saksassa Bavaria-studioilla. Moni suomalaiskatsoja on ihmetellyt, miksei Jalmari Helander kuvannut elokuvaansa Suomen Lapissa, jonne tapahtumat sijoittuvat.

Kuvauspaikan valinnassa painoivat elokuvan tuottajan Petri Jokirannan mukaan paitsi Helanderin omat vuoristovisiot, myös taloudelliset realiteetit.

"Yksi syy kuvata Saksassa oli kannustinraha. Eihän ulkomaille ole mitään järkeä lähteä, ellei sieltä ole luvassa osarahoitustakin. Kyseessä on tästä huolimatta suomalainen tuotanto."

Saksassa rahastomuotoinen kannustinjärjestelmä on ollut käytössä vuodesta 2007. Tuki on kaksikymmentä prosenttia kuitteja vastaan.

"Jos Suomessa olisi käytössä vastaava järjestelmä ja infrastruktuuri, olisimme yhtä hyvin voineet tehdä studiokuvat täällä", Jokiranta uskoo.

Elokuvaohjaaja Antti Jokinen on samoilla linjoilla. Jokisen syyskuussa Suomen ensi-iltansa saava Kätilö-elokuva kuvattiin Liettuassa, jonka tuki kattoi viidenneksen budjetista.

Jokinen muistuttaa, miten tuotantokannustimiin perustuva elokuvabudjetointi syntyi vuosituhannen vaihteessa Taru sormusten herrasta -elokuvien ympärille Uudessa-Seelannissa.

Masinoimalla tukimekanismin uusiseelantilainen Peter Jackson onnistui saamaan pestin trilogian ohjaajana ja kuvauspaikaksi valikoitui ohjaajan kotimaa, jonne syntyi kokonainen uusi teollisuudenala. "Tänä päivänä 80 prosenttia maailman eläinanimaatioista tuotetaan Uudessa-Seelannissa ja elokuvaturismi tuottaa miljardeja."

Jokinen kertoo myös kannustinvaikutuksista Islannissa, jonka talouden nopeasta elpymisestä voidaan osaltaan kiittää maahan virranneita Hollywood-tuotantojen budjetteja.

Tuorein menestystarina löytyy Kroatiasta, jossa kuvataan amerikkalaista Game Of Thrones -televisiosarjaa. Forbes-lehti raportoi hiljattain hittisarjan synnyttäneen ennennäkemättömän turistitulvan Dubrovnikiin.

"Siinä oiva osoitus tuotantokannustimien kerrannaisvaikutuksista ja toimialan ylittävästä hyödyistä", Johanna Karppinen sanoo.

Karppisen mielestä Suomella alkaa olla kiire lanseerata oma kannustinjärjestelmänsä. Naapurimaista Norja ottaa valtion tuotantokannustimet käyttöön ensi vuonna, Ruotsin ja Viron ennakoidaan seuraavan pian perässä.

Kilpailu kuvauspaikoista kovenee. Vaarana myös on, että yhä useammat suomalaiset tuotannot taltioidaan muualla kuin kotimaassa.

"Löytyy jo eurooppalaiskaupunkeja, jotka eivät tyydy pelkkiin kannustimiin vaan toimivat elokuvien täysimittaisina sponsoreina", Antti Jokinen summaa.

New Line Cinema
Taru sormusten herrasta -elokuvat kuvattiin Uudessa-Seelannissa, tuotantokannustimien kotimaassa.
Taru sormusten herrasta -elokuvat kuvattiin Uudessa-Seelannissa, tuotantokannustimien kotimaassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat