Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jonathan Roozeman pääsi arvostetun Tšaikovski-sellokilpailun finaaliin

"Aika iso yllätys", 17-vuotias sellisti Jonathan Roozeman iloitsee

Kulttuuri
 
Sari Gustafsson Lehtikuva
Jonathan Roozeman haluaa edustaa sekä Suomea että Alankomaita. Hänellä on kaksoiskansalaisuus.
Jonathan Roozeman haluaa edustaa sekä Suomea että Alankomaita. Hänellä on kaksoiskansalaisuus. Kuva: Sari Gustafsson Lehtikuva

Espoolainen Jonathan Roozeman, 17, on päässyt Tšaikovski-sellokilpailun finaaliin Venäjällä.

"Aika iso yllätys, kun tämä on isoin kilpailu, mitä on olemassa. Olen aikaisemmin ollut esimerkiksi Porton kilpailun finaalissa", Roozeman kertoo.

Yleisön lämpö on ollut myönteinen yllätys.

"On ollut turvallinen olo soittaa. Finaalissa soitan pakollisena numerona Pjotr Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmat sekä Sergei Prokofjevin Sinfonia concertanten.

Suomessa syntynyt Roozeman herätti huomiota jo ennen murrosikää esimerkiksi Radion sinfoniaorkesterin nuorten solistien konsertissa. Hän opiskelee Etelä-Tapiolan lukiossa sekä Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla.

Kilvassa hänet mainitaan vain alankomaalaiseksi, vaikka Roozemanilla on kaksoiskansalaisuus.

"Halusin edustaa molempia maita, mutta Suomen passini oli ehtinyt mennä umpeen. Järjestäjät hyväksyivät papereihin vain Alankomaat."

Roozemanin perässä on jo agentteja ja joitakin esiintymistarjouksia.

"Haluan olla lavalla mahdollisimman paljon osana koulutustani, mutta hoitaa samalla ylioppilaskirjoitukset kunnialla", hän pohtii.

Perinteikäs kilpailu on uudistunut voimakkaasti kapellimestari Valeri Gergijevin johdolla. Hän on yhdistänyt samalle vuodelle Tšaikovskin nimellä kulkevat viulu-, sello-, piano-, ja laulukilpailut, osin Moskovaan ja osin Pietariin.

Verkkolähetykset Medici.tv:n kautta ovat tuoneet kilvalle lisää suosiota: 3,5 miljoonaa katsontakertaa 160 maasta, kertoo Slipped Disc -verkkosivusto.

Roozeman soittaa Pietarissa sellokilvan kolmantena finaalipäivänä 30. kesäkuuta.

Kaikkien sarjojen palkintojenjakotilaisuus on Moskovassa 1. heinäkuuta ja gaalat Moskovassa 2. heinäkuuta ja Pietarissa 3. heinäkuuta.

Gergijev on myös Pietarin Mariinski-teatterin pääjohtaja, Münchenin filharmonikkojen seuraava ylikapellimestari ja Mikkelin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja.

Hän tuo 4. heinäkuuta Mariinski-teatterin orkesterin jälleen Mikkeliin, ja solisteina on tänä vuonna erityisen paljon uunituoreita Tšaikovski-kilvan palkittuja. Nimet selviävät vasta juuri ennen festivaalia.

"Jos sellainen kutsu tulisi, niin ei ole epäilystäkään ettenkö ottaisi sitä vastaan."

Vesa Sirén HS
Porvoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat