Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittivakooja luotti puntaan mutta rakasti ruplaa

Uusi elämäkerta korostaa neuvostoagentiksi paljastuneen Kim Philbyn myyneen maansa lisäksi myös ystävänsä ja kollegansa

Kulttuuri
 
Getty Images
Kim Philby (oik.) ilmoitti vuonna 1955 Lontoossa lehdistölle, että on viimeksi vuonna 1934 puhunut jollekulle, jonka on tiennyt kommunistiksi.
Kim Philby (oik.) ilmoitti vuonna 1955 Lontoossa lehdistölle, että on viimeksi vuonna 1934 puhunut jollekulle, jonka on tiennyt kommunistiksi. Kuva: Getty Images

Kohtuullisen moni tuntee The Police -yhtyeen, vaikka ei mikään rockin suurkuluttaja olisikaan. Jostakin tuutista on väkisinkin kuullut vuosikymmenten saatossa kappaleen Every Breath You Take. Moni muistaa myös Kim Philbyn, vaikka ei olisi perehtynytkään syvällisesti vakoilun historiaan ja myyrien työskentelyyn Britannian tiedustelupalvelussa MI6:ssa.

Aika monen mieleen on jäänyt suuri myyräjahti 1950-luvun alussa, jolloin MI6 ja MI5 yrittivät kahden brittivakoilijan näyttävän Neuvostoliittoon loikkaamisen jälkeen päästä selville, kuka oli tätä kaksikkoa kiinni jäämisen riskistä varoittanut salaperäinen kolmas mies – se kolmas maansa pettänyt kaksoisagentti, jonka henkilöllisyyttä Britannian sisäisestä ja ulkoisesta tiedonkeräämisestä vastanneet tiedustelupalvelut eivät kuitenkaan onnistuneet vahvistamaan, vaikka olivatkin Kim Philbyn jäljillä.

Kovin moni ei sen sijaan todennäköisesti tiedä, miten The Police -yhtye ja Kim Philby (1912–1988) liittyvät toisiinsa. Yhdistävä tekijä on The Policen Yhdysvalloissa syntynyt rumpali Stewart Copeland.

Rumpalin isä Miles Copeland nimittäin työskenteli vuosina 1957–1968 CIA:n palveluksessa Beirutissa, jossa hänen tehtävänsä oli hänen omiensa sanojensa mukaan tarkkailla Kim Philbyn liikkeitä ja raportoida niistä CIA:n vastavakoilun operatiiviselle johtajalle James Angletonille – Philbyn pitkäaikainen ystävä hänkin. Toisen maailmansodan alkuvuosina Miles Copeland oli soittanut trumpettia Glenn Millerin yhtyeessä.

Kylmän sodan ja vakoilun historiaan erikoistunut Ben Macintyre tosin epäilee uudessa elämäkerrassa A Spy Among Friends – Kim Philby and the Great Betrayal, että Miles Copeland on keksinyt vasta jälkeenpäin virallisen tehtävänsä tarkkailla Kim Philbyä. Beirutissa he viettivät yhdessä monia kosteita iltoja – lähinnä hyvinä ystävinä.

Macintyren mukaan Copeland ihaili Philbyä, johon oli tutustunut hyvin vuonna 1944 Lontoossa. Hän ei Beirutissa kymmenen vuotta myöhemmin tiennyt eikä aavistanut, että Philby oli vuotanut tietoja NKVD:lle ja KBG:lle jo vuodesta 1933, mutta halusi myöhemmin antaa toisenlaisen kuvan omasta toiminnastaan, koska Philbyn paljastuminen petturiksi oli MI6 kanssa läheistä yhteistyötä tehneelle CIA:lle arka paikka. CIA halusi antaa mielikuvan, että keskustiedustelupalvelu oli tehtäviensä tasalla eikä virastoon niin vain soluttauduttu.

Taustalla olivat vahvat henkilökohtaiset siteet, jotka vaikeuttivat totuuden näkemistä tai ainakin sen tunnustamista. Philby oli toiminut Copelandin kouluttajana Lontoossa. Hän oli koulinut myös James Angletonin (1917–1987) pesunkestäväksi britiksi, aina vaatetusta, puhetyyliä ja pidättyvää tunneilmaisua myöten. Ystävyys jatkui Washington D. C:ssä, jonne Kim Philby sai MI6:n pestin lokakuussa 1949, näennäisenä työpaikkana Britannian suurlähetystö Yhdysvalloissa. Washingtonissa he juopottelivat ja söivät pitkän lounaan pari kertaa viikossa kuuluisassa Harvey's Oyster -salongissa ja paljastivat samalla salaisuuksia, koska vastustaja – kommunismi – oli yhteinen vihollinen. Samassa ravintolassa lounastivat myös FBI:n johtaja J. Edgar Hoover ja Clyde Tolson – Hoover ei koskaan maksanut näistä aterioista.

Työnarkomaanina tunnettu James Angleton ei milloinkaan toipunut Kim Philbyn petoksesta. Hänestä tuli vainoharhainen ja hänen maaninen myyräjahtinsa oli lopulta tuhota koko CIA:n vastavakoiluosaston.

Juuri petos on Ben Macintyren vetävästi kirjoitetun elämäkerran keskeinen teema, johon hän nivoo luontevasti Kim Philbyn elämän eri vaiheet. Kaikkein raskaimmin petoksen otti Kim Philbyn pitkäaikainen työtoveri Nicholas Elliott, joka hänkin oli MI6:n tunnetuimpia vakoilijoita. Toisin kuin Philby hän ei pettänyt isänmaataan.

Elliott puolusti Philbyä kiivaasti 1950-luvun alussa, kun Britannian sisäisestä turvallisuudesta vastannut MI5 epäili tätä kaksoisagentiksi.

Vain 22-vuotiaana MI6:n palkkalistoille vakoojana päätynyt Nicholas Elliott (1916–1994) pelasti ihailemansa Kim Philbyn joutumasta oikeuden eteen, koska oli vakuuttunut tämän syyttömyydestä ja uskoi MI5:n ryhtyneen perustelemattomaan ajojahtiin silkasta kateudesta.

Epäilyn syyllisyydestä synnyttivät Venona-projektista saadut tiedot, jotka paljastivat Philbyn hyvien ystävien Donald Maclenin ja Guy Burgessin – molemmat tuttuja jo Cambridgen yliopistosta – kiistatta luovuttaneen salaisia tietoja Neuvostoliitolle vuosikymmenten ajan. Arkaluontoiset tiedot tulivat päivänvaloon, koska Venona-ohjelma pystyi avaamaan Neuvostoliiton tiedusteluviranomaisten sodanaikaisen viestiliikenteen salauksen.

Salaisen palvelun osastojen MI5 ja MI6 välinen kitka ei johtunut niinkään siitä, että jompikumpi olisi halunnut vallata toiselle kuuluvan tehtäväkentän vaan pikemminkin virastojen välisestä luokkaerosta. Tiukaksi yhteisöksi hitsautunut MI6 oli snobistinen herrainklubi, jonka työntekijöillä oli tietty yläluokkainen tausta ja oppiarvo parhaista yliopistoista. Aggressiivisesti toimiva MI5 oli taas tässä katsannossa kuin kaikille avoin rotary-klubi, jonka jäsenten tausta oli keskiluokkainen tai jopa työväenluokkainen.

Elitistinen MI6 suojeli omiaan, mikä sekin koitui Kim Philbyn pelastukseksi. Vuosia kestäneissä kuulusteluissa hän ei myöntänyt mitään. Lopulta ulkoministeri Harold Macmillan totesi parlamentissa, että tapaus oli loppuun käsitelty. Ei ollut mitään syytä epäillä Philbyä neuvostovakoojaksi. Uskollinen Nicholas Elliott palkkasi Philbyn vaivihkaa takaisin MI6:een ja lähetti tämän uuteen asemapaikkaan – Beirutiin.

Skandaali räjähti silmille seitsemän vuotta myöhemmin. Lontoossa Kim Philbyn toisen vaimon ystävätär Flora Solomon ilmiantoi jo kertaalleen syyttömäksi todistetun mestarivakoojan yhteyksistä Neuvostoliittoon. Lähi-idän asemapäälliköksi nimitetty Nicholas Elliott sai puristaa lopullisen tunnustuksen Philbyltä Beirutissa. Philby tunnusti ja loikkasi Moskovaan – loikkaus onnistui osin siksi, että MI6 ei halunnut tuoda Philbyä Lontooseen julkiseen oikeudenkäyntiin, joka olisi paljastanut, kuinka MI6:ta ja Britannian hallitusta oli huijattu yli 30 vuotta.

Pettynyt Nicholas Elliott ei voinut käsittää, miksi Kim Philby oli tunteettomasti myynyt maansa ja rikkonut heidän pitkän ystävyytensä. Petos ei kuulunut heidän piireihinsä – he olivat sisäpiiriläisiä. Elliottin isä oli ollut Etonin collegen rehtori ja Philbyn isä taas Saudi-Arabian kuninkaan Ibn Saudin neuvonantaja. Elliott ja Philby – kuten koko vakoojaverkosto – ryyppäsivät sen verran rankasti yhdessä, että päivittäinen promillemäärä saa monet takavuosien rock-yhtyeet näyttämään pahaisilta amatööreiltä. Siitäkin huolimatta Philby petti Elliottin.

Ben Macintyren mukaan hurmaava ja sosiaalisesti taitava Kim Philby nautti petoksesta ja pettämisestä, minkä saivat kokea myös tämän neljä vaimoa. Hänellä oli Moskovassa suhde myös Donald Macleanin vaimon kanssa. Kim Philby on todennut itse, että hän on aina "operoinut kahdella tasolla, poliittisella ja henkilökohtaisella. Jos nämä kaksi ovat keskenään ristiriidassa, olen aina asettanut poliittisen tason etusijalle."

Kuolemansa jälkeen neuvostopostimerkkiin ikuistetun Kim Philbyn ja Nicholas Elliottin kissa ja hiiri -leikiksi muuttunutta ystävyyssuhdetta kuvaa hyvin The Policen hittikappale Every Breath You Take: Every move you make/ Every bond you break/ Every step you take/ I'll be watching you.

Leirinsä valinnut Kim Philby ei täysin ymmärtänyt valintansa seurauksia. Hän ehdotti häpeilemättä Elliottille salaista tapaamista Helsingissä syksyllä 1963.

Margaret Thatcherin turvallisuuspoliittisena neuvonantajana 1980-luvun alussa toiminut Nicholas Elliott ei tarttunut syöttiin. Hän ei antanut Philbylle anteeksi.

Elliott lähetti salaa Philbylle tylyn viestin: "Voisitko käydä laskemassa minun puolestani kukkia poloisten Volkovien haudalle."

Konstantin ja Zoja Volkov olivat yrittäneet loikata länteen Istanbulissa toisen maailmansodan jälkeen ja luvanneet paljastaa lännessä toimivia kaksoisagentteja, mutta Kim Philby kavalsi pariskunnan aikeet KGB:lle. Volkovit katosivat. Myös tiedot heidän elämästään poistettiin neuvostoarkistoista.

Jukka Petäjä jukka.petaja@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen
tuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat