Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomensukuinen jousimestari Erik Hokkanen palaa Suomeen yhä uudelleen: "Sain kokonaisen muusikkoperheen täältä"

Lumisudet-yhtyeen jäsen antoi viulunsoiton opetusta Haapavesi Folkissa

Kulttuuri
 
Vesa Ranta
Erik Hokkanen on opettanut koko kuluvan viikon suomalaisia viulisteja Haapaveden opistolla Haapaveden folk-kurssilla. Kotikulmillaan Texasissa hän opettaa vakituisesti vain paria soittajaa ja antaa tarvittaessa yksittäisiä tunteja sinne päin matkustaville. "Mutta en halua olla mikään liukuhihnaopettaja", tahtiaan hidastanut viulisti sanoo.
Erik Hokkanen on opettanut koko kuluvan viikon suomalaisia viulisteja Haapaveden opistolla Haapaveden folk-kurssilla. Kotikulmillaan Texasissa hän opettaa vakituisesti vain paria soittajaa ja antaa tarvittaessa yksittäisiä tunteja sinne päin matkustaville. "Mutta en halua olla mikään liukuhihnaopettaja", tahtiaan hidastanut viulisti sanoo. Kuva: Vesa Ranta

Suomalaisten amerikanserkku, super-viulisti ja -kitaristi Erik Hokkanen (s. 1963) sanoo hidastaneensa viime vuosina vauhtia.

Mutta soittoon se hidastus ei ole kyllä tarttunut!

Heti maanantaina Haapaveden folk-kurssin alkajaisiksi Hokkanen loksautti oppilaidensa leuat sahatessaan jousta yhtyeensä Lumisusien kanssa sellaisella vauhdilla ja voimalla, että salissa alettiin jo haistella mahdollisia savun tuulahduksia.

Tähän on toki Haapavedellä jo totuttu. Ensi kerran kolmannen polven amerikansuomalainen pelimanni osallistui paikkakunnan historian ensimmäisille folkfestivaaleille jo vuonna 1989.

Nyt Hokkanen on jälleen opettanut koko viikon suomalaisia viulisteja yhdessä Lumisudet-yhtyeen kollegojensa, mandolinisti Petri Hakalan ja viulisti Arto Järvelän kanssa.

Tänään lauantaina yhtye päättää Haapavesi-viikkonsa keikalla Haapavesi Folkissa. Samalla päättyy kuukauden päivät kestänyt Pohjolan-kiertue.

"Kaustiselle en nyt pääse", Hokkanen harmittelee.

Häntä odottaa nimittäin kotona Texasissa katastrofi.

Kotona vesi ja muta vyöryivät pihaan ja sisään taloon. Näky oli jopa raamatullinen, muistelee Hokkanen.

"Se oli oudoin juttu miesmuistiin. Tällaista tapahtuu ehkä kerran viidessäsadassa vuodessa."

Oli vain viikko siihen, kun Hokkasen piti lähteä Euroopan-kiertuelle. Edessä oli vielä paljon työtä.

Hokkanen oli itse tulvan sattuessa pois kotoa, ja kun hän palasi, siellä odotti kaaos: polveen asti vettä, likaa ja mutaa. Huonekalut pilalla, sähköt poikki.

"Takapihan pöytä olikin nyt etupihalla, takkapuut olivat kaikkialla. Ihan kuin hurrikaani olisi mennyt siitä läpi."

Mutta Hokkanen sanoo olevansa onnekas. Naapurin mieheltä meni koko talo.

Hokkanen asuu kolmen vartin päässä Austinista, Texas Hill Countryn alueella, lähes keskellä ei mitään. Ja silti sattui niin hassusti, että sama naapuri, jolta nyt meni talo, on ollut naimisissa suomalaisnaisen kanssa.

"Mies rakensi vaimolleen saunan. Se on hyvä sauna, minä olen ollut siellä." kertoo Hokkanen, jolla itsellään on pihalla intiaanien perinnesauna, "sweat lodge".

Hokkasen viehtymys saunoihin johtunee hänen taustastaan. Hänellä oli viipurilais-viinijärveläiset isovanhemmat, ja äiti ja isäkin puhuivat suomea äidinkielenään.

"He tapasivat tansseissa New Yorkin Suomi-hallissa, Viola Turpeisen soittaessa."

Viides ja nuorin lapsi Erik ei silti suomea oppinut, eikä hän muutenkaan tiennyt paljon mitään isiensä kaukaisesta maasta – paitsi vanhoja suomalaisia sävelmiä.

Mutta sitten ystävä Phillip Page toi austinilaiseen levykauppaan suomalaisia levyjä ja hommasi Hokkaselle kontaktit Suomeen. Ensi kerran Hokkanen tuli Kaustiselle vuonna 1987.

Iltanuotiolta löytyi lähes samanikäinen viulisti Arto Järvelä ja moni muu. Heti klikkasi. Vierailu oli Hokkasen elämässä käännekohta. Swingiä, jazzia, bluegrassia, rockabillyä, miltei mitä vain soittanut energinen viulisti herätti huomiota hurjilla, musikaalisilla esiintymisillään.

Hän palasi Suomeen yhä uudelleen ja soitti milloin Dave Lindholmin kanssa, milloin JPP:n ja kumppanien.

"Sain kokonaisen muusikkoperheen täältä."

Hokkanen kertoo muuttaneensa maaseudun rauhaan jokunen vuosi sitten. Ajatuksena oli hiljentää vauhtia. "Ennen muuttoani tein 300 keikkaa vuodessa. Nautin aina soitosta, mutta olin kuin nyrkkeilijä, joka ottelee kolmesti viikossa. Vaikka olisit hyvä, kyllä sitä väsyy."

Hokkanen ei enää sävellä yhtä paljon kuin aiemmin, oppilainakin on vain eräs 11-vuotias tyttö ja aikuinen nainen kylältä.

Sen sijaan keikkoja Hokkanen tekee edelleen. Hän kertoo soittavansa siellä missä pyydetään, vaikka pikku kahviloissa tai tansseissa. Kohta odottaa erikoiskeikka – hississä!

Kotonaan Hokkanen ui, hoitaa kasvimaata ja nautiskelee luonnosta. Erityisen innostunut hän on nyt jousiammunnasta. "Treenasin viime vuonna paljon. Pidän entisaikojen taidoista."

Ajatuksissa olisi siirtyä metsästämiseen, sillä alueella on jäniksiä ja peuroja. Asiassa on tosin pieni ongelma: lempeä mies ei halua tappaa, vaan pitää huolta.

Lumisudet (Hokkanen, Järvelä, Hakala ja Tapani Varis ) pitivät välillä viiden vuoden tauon, mutta nyt on taas keikkailtu muutaman vuoden välein.

Uusin kiertue on ollut samalla uuden Cool Things -levyn julkaisukiertue. Levyllä vierailee komea liuta suomalaismuusikoita, esimerkiksi J. Karjalainen, Kimmo Pohjonen, Maria Kalaniemi, Timo Alakotila, Jannet Haavisto ja Viksten.

Hokkanen kertoo tuntevansa edelleen suurta yhteenkuuluvuutta näihin muusikoihin, joiden kanssa silloin 28 vuotta sitten klikkasi.

Tänä aikana Suomeen on kasvanut myös uusi muusikkopolvi. Heitä katsoessaan Hokkanen tuntee itsensä vanhaksi.

"Täällä on paljon nuoria, joilla on soitossaan henkeä. Heitä on puraissut soittokärpänen, kuten minua ja Artoakin silloin parikymppisinä."

Pelimanniveteraani on hyvillään huomattuaan, että elämä ja soitto jatkuu, vaikka teknologia mullistaa maailmaa, musiikkiakin. "Homma jatkuu, sillä soittaminen on käytännön työtä. Hands on!"

Hokkanen tarkoittaa, että soittajilla on kädet aina syvällä savessa. Ja hänellä, maata kuopsuttavalla texasilaisella, aivan erityisesti.

 

 

Erik Hokkanen & Lumisudet tänään lauantaina Haapavesi Folkin päälavalla kello 23.

Mari Koppinen HS
Haapavesi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat