Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alice Cooper tänään Helsingissä – "Meidän show'mme on kovempi kuin koskaan"

Kammoksuttu ja kielletty Alice Cooper toi teatraalisuuden rockkonsertteihin. Nyt tempuilla ei voi enää šokeerata yleisöä. Isisin hirveyksien jälkeen on mahdotonta järkyttää ketään, amerikkalaislaulaja sanoo.

Kulttuuri
 
Mario Anzuoni
Käärmeet ovat olleet keskeisessä roolissa Alice Cooperin keikoilla. "Käärmeet ovat helppohoitoisia, koska ne syövät vain kerran kuussa", hän kehuu kiertuekavereitaan. Cooperin mukaan yksikään käärme ei ole yrittänyt purra häntä.
Käärmeet ovat olleet keskeisessä roolissa Alice Cooperin keikoilla. "Käärmeet ovat helppohoitoisia, koska ne syövät vain kerran kuussa", hän kehuu kiertuekavereitaan. Cooperin mukaan yksikään käärme ei ole yrittänyt purra häntä. Kuva: Mario Anzuoni

Ei ole helppoa Alice Cooperillakaan.

Ennen riitti, kun kietoi käärmeen kaulaansa, istui sähkötuoliin tai ripustautui hirttopuuhun. Yleisö tuijotti mykistyneenä, lehdet repivät otsikoita ja esiintymisiä kiellettiin. Mitä isomman vastalauseiden myrskyn hän aiheutti, sitä enemmän nuoret häntä rakastivat.

Georges Gobet Lehtikuva
Juhannusaattona, HS:n haastattelua seuranneena päivänä, Alice Cooper esiintyi Ranskan Nantesissa.
Juhannusaattona, HS:n haastattelua seuranneena päivänä, Alice Cooper esiintyi Ranskan Nantesissa.

Alice Cooperin lanseeraamasta šokkirockista tuli 1970-luvun suuria ilmiöitä. Vanhempien vastustuksesta huolimatta – tai sen ansiosta – Cooperista kasvoi niin suuri tähti, että jopa Muppetien oli lopulta kutsuttava hänet vieraakseen: pelottelemaan lapsia Halloweenin erikoisjaksossa.

Nyt Alice Cooperia ei pelkää kukaan, ja šokeeraamisesta on jäljellä nostalgia.

Sen hän myöntää auliisti itsekin.

"Kun me aloittelimme, maailma oli niin paljon viattomampi", Cooper vertaa.

"Oli niin paljon helpompaa järkyttää ihmisiä käärmeillä tai laittamalla pää giljotiinin terän alle. Nyt kaikki odottavat minun tekevän niin. Ihmiset haluavat nähdä klassiset Alice Cooper -temput. Ja kyllä, me teemme ne mieluusti. Se on meidän hommamme."

Alice Cooper toi teatraalisuuden rockkeikoille ja lukemattomat muut ovat seuranneet perässä. Onko niin, että kun kaikki temput on nähty, yleisöä ei voi enää järkyttää?

"Kyse ei ole vain siitä, vaan koko maailmasta on tullut iskunkestävä, ei vain rockkonserttien yleisöstä", Cooper aloittaa.

"Ei tarvitse kuin kerrata, mitä kaikkea maailmassa on viime vuosina nähty. Kun miettii esimerkiksi Isisin ja vastaavien hirveitä tekoja, niiden jälkeen on melko mahdotonta järkyttää keikoilla käyvää yleisöä. Viattomuus on karissut."

Myös Alice Cooperin, 67, omassa elämässä kaikki näyttää muuttuneen.

John Palmen Lehtikuva
Michael Monroe vieraili lavalla Alice Cooperin Helsingin-konsertissa 2001. Hanoi Rocksia ja Alice Cooperia yhdistää sama tuottaja Bob Ezrin.
Michael Monroe vieraili lavalla Alice Cooperin Helsingin-konsertissa 2001. Hanoi Rocksia ja Alice Cooperia yhdistää sama tuottaja Bob Ezrin.

Suosionsa huipulla Cooper vietti lähes koko 1970-luvun kännihuurussa, mutta nyt hän ei ole juonut pisaraakaan alkoholia yli 30 vuoteen. Riippuvuus vaihtui maaniseen golfaamiseen, ja hän on nykyään avoimesti uskossa. Tuoreella isoisällä ei ole vapaa-ajanongelmia, sillä hänen poikansa sai alkuvuodesta kaksospojat.

Ranskasta tavoitettu amerikkalaislaulaja kuulostaa vilpittömästi tyytyväiseltä asetellessaan itseään nykymaailmaan.

"Niin merkilliseltä kuin se kuulostaakin, minulla on nyt enemmän tekemistä kuin 1970-luvulla", hän ihmettelee ennen kuin lipsahtaa mainospuheen puolelle: "Meidän show'mme on kovempi kuin koskaan. Yleisö ei tule pettymään."

Vaikka isoja hittejä ei ole tullut enää 1990-luvun jälkeen, Alice Cooper tekee yhä toistasataa keikkaa vuodessa. Luomisvoimasta kertoo se, että tuorein albumi, Welcome 2 My Nightmare, pääsi yllättämään monipuolisuudellaan – levyä pidetään hänen parhaanaan vuosikausiin.

Kaius Hedenström Lehtikuva
"Dekandenssikulttuurista toi Suomeen tuulahduksen tämän hetken visuaalisen väkivaltarockmusiikin kuningas", kertoi Helsingin Sanomat vuonna 1974. Alice Cooper kävi tuolloin Helsingissä promootiomatkalla. Ensimmäistä kertaa hän esiintyi täällä vasta 1989.
"Dekandenssikulttuurista toi Suomeen tuulahduksen tämän hetken visuaalisen väkivaltarockmusiikin kuningas", kertoi Helsingin Sanomat vuonna 1974. Alice Cooper kävi tuolloin Helsingissä promootiomatkalla. Ensimmäistä kertaa hän esiintyi täällä vasta 1989.

Ennen kaikkea Alice Cooperia työllistää hänen maineensa.

Hän on paitsi teatraalisten rockkonserttien mutta myös raskaan rockin edelläkävijä, mikä tuo hänet tänä viikonloppuna Helsinkiin. Alice Cooper esiintyy itseoikeutetusti metallifestivaali Tuskan pääesiintyjänä sunnuntaina.

Miten uskot Alice Cooperin klassisen rockin istuvan modernien metallibändien keskelle?

"Mehän ei olla mitään deathmetalia tai blackmetalia tai bändi, joka soittaisi sadan mailin tuntinopeudella", Cooper rinnastaa, "mutta Alice Cooper tavallaan käynnisti koko jutun. Aloimme soittaa raskasta rockia ja lisäsimme siihen teatraalisen kokemuksen. Nyt kaikki tekevät sitä, mitä me teimme jo 1970-luvulla. Sovimme kyllä sekaan."

"Osa meistä klassista rockia soittavista bändeistä on saanut hyväksynnän metallipiireissä, kuten me tai Aerosmith", Cooper sanoo ja jatkaa erittäin tietoisena siitä, että puhelu tulee Suomesta: "Tai Hanoi Rocks."

Kun nyt otit aiheen puheeksi, miten törmäsit tähän suomalaisbändiin?

"He ovat samaa jengiä. Sillä ei ole väliä, tuletko Hollywoodista, Englannista tai Helsingistä. Hanoi Rocks kuului joukkoon, koska he olivat hyviä keikalla, tekivät hyviä levyjä ja näyttivät hyviltä."

Ymmärtääkseni kirjoitit myös kappaleita yhtyeen kitaristin Andy McCoyn kanssa, mutta niitä ei koskaan julkaistu. Mitä tapahtui?

"Kirjoitimme jotain kimpassa, mutta hänellä oli tuolloin ongelmia huumeiden kanssa. Emme saaneet paljoakaan tehtyä", Cooper sanoo ja kääntää puheen liukkaasti yhtyeen laulajaan. "Jos Michael Monroe vain on samassa kaupungissa, kutsun hänet aina lavalle. Hän osaa Under My Wheelsin ja muut biisini. Monroe on parhaita keulakuvia. Hänen tyylinsä on Alice Cooperin aikakaudelta, mutta hän muokkasi siitä kokonaan oman juttunsa."

Alun perin Alice Cooper oli yhtye, jossa soittivat kitaristi Michael Bruce (vas.), basisti Dennis Dunaway, laulaja Alice Cooper, kitaristi Glen Buxton ja rumpali Neal Smith. Yhtye hajosi 1975.
Alun perin Alice Cooper oli yhtye, jossa soittivat kitaristi Michael Bruce (vas.), basisti Dennis Dunaway, laulaja Alice Cooper, kitaristi Glen Buxton ja rumpali Neal Smith. Yhtye hajosi 1975.

Alice Cooperin omat juuret ovat Arizonassa, jossa hän soitti autotallirockia The Spiders -yhtyeensä kanssa jo 1960-luvun puolivälissä. Heavymetallista saati metallin lukuisista alalajeista ei ollut tuolloin tietoakaan.

Mikä ajoi sinut ja bändisi yhä raskaamman musiikin pariin?

"Me soitimme alkuun The Yardbirdsin ja The Whon biisejä – ja tuolloin kukaan ei ollut rankempi kuin he. Kun Alice Cooper syntyi, halusimme viedä jutun entistä pidemmälle. Halusimme olla hullumpia, rajumpia ja näyttävämpiä kuin kukaan aiemmin."

Oli vain yksi ongelma: Alice Cooperia ei ymmärretty uudessa kotikaupungissa Los Angelesissa. Frank Zappa kiinnitti yhtyeen levymerkilleen, mutta keikoilla yleisö käveli ulos. Alice Cooperin raskaan rockin missio oli umpikujassa.

"Los Angelesissa kaikki oli kivaa ja kesyä. Kukaan ei pitänyt raskaasta rockista", Cooper muistelee. "Sitten päädyimme Detroitiin, ja yhtäkkiä kaikki oli täydellistä. Olimme juuri siellä, missä meidän kuului olla. Detroitissa oli 70-luvun alussa maailman parhaat rockbändit, paljon klubeja ja hyvä yleisö. Emme olleet koskaan ennen kuulleetkaan sellaisista bändeistä kuin The Stooges, MC5, Bob Seger tai Ted Nugentin Amboy Dukes. Ensimmäistä kertaa näimme bändejä, joilla oli sama ajatus kuin meillä."

Vasta Detroitissa Alice Cooperin menestystarina sai alkunsa. Kilpailu kaupungin lavojen herruudesta oli kovaa, ja se innosti yhtyettä entisestään. Laulaja pitää tuolloin syntyneitä levyjä edelleen uransa keskeisimpinä.

"Love It to Death ja Killer tallensivat alkuperäisen Alice Cooper Bandin ennen kuin musiikkiimme alkoi tulla hienostuneempia sävyjä. Pidän erityisesti näistä levyistä, koska kuulostamme vielä katujengiltä, josta tuottaja Bob Ezrin puristaa parhaat palat ulos."

Trash-levy palautti Alice Cooperin huipulle. Myös Suomesta tuli kultalevy.
Trash-levy palautti Alice Cooperin huipulle. Myös Suomesta tuli kultalevy.

Osa Alice Cooperin alkuperäisestä bändistä palasi yhteen neljä vuotta sitten Welcome 2 My Nightmare -levyllä, mutta jälleennäkeminen jäi lyhyeksi. Cooperin nykyisessä yhtyeessä soittavat useita vuosikymmeniä nuoremmat muusikot.

Hänen seuraava levynsä on puolestaan jotain aivan muuta.

Cooper on koonnut ympärilleen projektibändin nimeltä Hollywood Vampires, jonka albumi julkaistaan syksyllä. Yhtye on kuin rockin kuka on kukin -kerho: mukana on soittajia muun muassa Aerosmithistä, Guns N'Rosesista ja AC/DC:stä. Jopa Paul McCartney halusi mukaan.

"Levy on kunnianosoitus kaikille kuolleille ryyppykavereillemme: Jimi Hendrixille, Jim Morrisonille, John Lennonille, Keith Moonille  . . .", hän luettelee. "Olemme kuin keskivertoa nimekkäämpi baaribändi, joka soittaa pubin nurkassa kaikki ne kappaleet, jotka yleisö haluaa kuulla. Kukapa sellaiseen ei haluaisi mukaan?"

Kysymys on retorinen. Alice Cooper tiedostaa varmasti, että takavuosien elintavat olivat viemässä häntä hautaan ryyppykaverien seuraksi. On pieni ihme, että hän on ylipäätään hengissä, saati tekee yhä levyjä.

 

Alice Cooper esiintyy Tuska-festivaaleilla Helsingin Suvilahdessa sunnuntaina klo 19.40.
 
Lue arvioita Tuska-festivaaleilta osoitteessa hs.fi/kulttuuri.

Jon Blacker Reuters
Alice Cooper avioitui Sheryl Goddardin kanssa vuonna 1976, ja pari on ollut siitä lähtien yhdessä. Kuva on vuodelta 2013.
Alice Cooper avioitui Sheryl Goddardin kanssa vuonna 1976, ja pari on ollut siitä lähtien yhdessä. Kuva on vuodelta 2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat