Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallintoneuvoston pomo vaikenee Yle-kritiikistään

Perussuomalainen Yle-johtaja ei innostu HBO-sarjoista eikä Koraanista radiossa

Kulttuuri
 
Kimmo Kivelä
Kimmo Kivelä

Perussuomalainen kansanedustaja Kimmo Kivelä nousi tiistaina Yleisradion hallintoneuvoston johtoon. Nopeasti Kivelä, ammatiltaan pappi, nousi lehtien otsikoihin vaatien Koraanin lukua pois Ylen radiokanavilta ja ulkomaisen viihteen, erityisesti HBO-sarjojen, osuuden vähentämistä.

Kivelä kertoi kannoistaan Kotimaa-lehdessä ja Ilta-Sanomissa. Koraania Kivelä piti haastatteluissa suomalaiselle valtaenemmistölle vieraana. Helsingin Sanomien haastattelussa lauantaina Kivelä ei ole enää halukas kommentoimaan viihteen ja Koraanin roolia Ylessä ollenkaan.

"En haluaisi hirveästi uhrata aikaa tähän, koska ohjelmapolitiikka ei hallintoneuvostolle kuulu", Kivelä toteaa ja korostaa ulkomaisen viihteen osuuden pienuutta Ylen ohjelmistossa. Merkittäviä Ylen esittämiä HBO-sarjoja ovat olleet muun muassa Boardwalk Empire, Game of Thrones ja True Detective.

Oletko nyt siis sitä mieltä että Koraania voisikin lukea Ylen kanavilla?

"En halua ottaa tähän mitään kantaa. Olen siviiliammatiltani pappi ja näitä asioita väännetään sitten moneen suuntaan."

Kivelän aiempia lehdistökommentteja on paheksuttu, erityisesti siksi, että Ylen ohjelmapolitiikka ei kuulu hallintoneuvoston tehtäviin. Kivelää moitti muun muassa hänen edeltäjänsä Ylen hallintoneuvoston johdossa, kansanedustaja Ilkka Kantola (sd).

"Olen ehdottomasti samaa mieltä, mutta jos on lypsetty jotain, on pakko jotain sanoa. Tuntuu kuin olisi ollut pistooli ohimolla", Kivelä selittää ja viittaa toimittajiin painostukseen.

"Kansalta on tullut kyllä palautetta. Neuvoja on tullut laidasta laitaan. Jopa joidenkin toimittajien nimiäkin annettiin, jotka haluttiin hyllyttää."

Kivelä on 53-vuotias, toisen kauden kansanedustaja Pohjois-Savosta. Vaaleissa hän on mainostanut itseään "kansan miehenä, kansan asialla". Kivelä on pitkän linjan perussuomalaisia, joka nuorempana oli mukana jo puolueen edeltäjän Smp:n toiminnassa. Kivelä istui Yleisradion hallintoneuvostossa myös edellisellä eduskuntakaudella.

Mihin suuntaan Yleisradio on menossa? Kivelä pitää kysymystä kovin laajana.

"Mistä aloittaisi, kysyi hyttynen nudistileirillä", Kivelä sanoo aluksi.

"Yle on kansallinen instituutio, osa suomalaista kulttuuri- ja sielunmaisemaa. Tällaisena Ylen tulee säilyä, koko kansan yhtiönä, joka palvelee laajoja kansankerroksia laaja-alaisella ohjelmatarjonnalla", Kivelä sanoo.

Kivelän mukaan poliittinen painolasti on aina ollut osa Ylen historiaa, mutta nyt Yle on uutistoiminnassaan tasapuolinen.

"Pääasiallisesti kyllä", Kivelä sanoo.

"Eihän missään puolueessa toiminnassa mukana oleva ihminen voi sanoa, että meidän puoluetta kohdellaan tasapuolisesti."

Suosikkiohjelmistaan Ylellä Kivelä puhuu mielellään. Sellaisia ovat muun muassa Radio Suomen iskelmäohjelmat. Hän arvostaa erityisesti sunnuntain aamupäivisin kanavalla äänessä olevia Tarja Närheä ja Jake Nymania. Ovatko he suosikkitoimittajiasi?

"Ei se kaukana ole. Maarit Niiniluodon voittanutta ei ole, mutta hän on jo eläkeläinen", Kivelä sanoo.

Iskelmän puolestapuhujana Kivelä on profiloitunut aiemminkin. Vuonna 2013 hän tivasi eduskunnassa kirjallisella kysymyksellä silloiselta hallitukselta toimia Rillumarei-juhlavuoden järjestämiseksi vuonna 2015. Kivelä halusi tuolloin nostaa esiin Toivo Kärjen, Tapio Rautavaaran, Olavi Virran ja Reino Helismaan perinnön sekä heidän työnsä jatkajana näkemänsä Juha Vainion.

"Kiistatta heistä jokainen on kansallisia merkkihenkilöitämme, ja he ovat jättäneet syvän ja lähtemättömän jälkensä suomalaiseen kulttuurielämään ja kansalliseen sielunmaisemaan", Kivelä totesi kirjallisessa kysymyksessään.

Kiinnostus 1950-luvun rillumareihin on Kivelän mukaan osittain kodinperintöä.

"Olen pitkän saksan lukija. Englanninkielinen musiikkilyriikka ei niin aukene", Kivelä sanoo.

Olet myös saksalaisten poliisisarjojen ystävä?

"Kettu on tietysti vanha klassikko, ja sitten Ein Fall für zwei (Kahden keikka). Nehän on nyt jääneet jo vähän taustalle."

Eli jos sinusta on kiinni, saksalaisia poliisisarjoja nähdään Ylellä jatkossakin?

"Minun mielipide on vain yhden kansalaisen mielipide", Kivelä toppuuttelee.

Kivelä toivoo Yleisradion ja kaupallisen mediakentän välille enemmän dialogia. Sanomalehtien arvonlisäverokantaa hän toivoo laskettavan.

On myös Ylen intressissä, että meillä on vahva, moniääninen mediakenttä, hän sanoo.

Koko kansaa kiinnostavat urheiluohjelmat kuuluvat Kivelän mielestä elimellisesti Ylen julkisen palvelun tehtävään. Myöskään Ylen toimien rajoittamista verkossa hän ei näe hyvänä. Yle suuntaa ohjelmiaan yhä enemmän verkkoon.

"Minusta on hyvä, että Yle on teknisessä muutoksessa edelläkävijäjoukkoa", Kivelä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat