Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ville "Lefty" Leppäsen kokoonpano edustaa Suomea eurooppalaisessa blueskilpailussa

Kulttuuri
 
Ville Leppänen on Suomi-bluesin työmyyrä
Ville Leppänen on Suomi-bluesin työmyyrä
Ville ”Lefty” Leppänen soittaa blueskitaraa taidolla ja rakkaudella. HS:n toimittaja Jantso Jokelin kävi jututtamassa ahkeraa juurimuusikkoa Järvenpään Puistobluesissa. Ajatuksenvaihto jatkui musiikillisissa merkeissä.

”Yksin kitaran kanssa esiintyminen tämän päivän meluisissa ympäristöissä on vaarallinen homma”, Ville Leppänen pohtii.

Seuraavaksi hän astuu pienen esiintymisteltan lavalle Järvenpään blueskadun päässä ja aloittaa keikan – yksin kitaran kanssa. Ympärille kertyy reippaasti kuuntelijoita, ja pian blueskitara rämisee kuin viimeistä päivää.

Korsolainen Leppänen on kulkenut Järvenpään bluesviikon aikana kadun päästä päähän neljällä eri kokoonpanolla: instrumentaalivoittoista slidemusiikkia soittavalla Southpaw Steel’n’Twangilla, skidien rockbändi Takuumiehillä, Lena & The Slide Brothersilla sekä viimeisenä kadun toisessa päässä intiimillä trubaduurikeikalla.

Työmyyrä lienee kerrankin osuva nimitys. Kaiken jälkeen kitaristi jaksaa hymyillä ja vakuuttaa rakastavansa työtään.

"Soittaminen on niin mahtavaa, että tekisi mieli sanoa, ettei siitä tarvisi minulle maksaakaan. Olenkin joskus ajatellut, että muusikolle maksetaan enemmän odottelusta, säätämisestä ja muusta aikaa vievästä hommasta."

Ahkera soittaminen on kantanut myös hedelmää. Kaksi levyä julkaissut Lena & The Slide Brothers valittiin Järvenpään torstai-illan klubikarsinnassa edustamaan Suomea European Blues Association -järjestön bändikilpailuun Italiaan.

Ville "Lefty" Leppänen
Ville "Lefty" Leppänen

Vasenkätisyydestään artistinimensä saanut Lefty Leppänen kulkee tunnin soolokeikan aikana lähestulkoon koko bluesin historian läpi. Hank Williamsin, Bukka Whiten ja Elmore Jamesin kappaleet puristuvat ulos vuoden 1930 metallisesta National-kitarasta.

Musiikki on teeskentelemätöntä, poikkeuksellisena taitavaa ja musiikkilajin surumielisen luonteen huomioon ottaen ilomielistä.

”Mielestäni blues ei ole vain räytymistä, vaan sitä että sieltä syvyydestä pääsee myös ylös. Musiikki toimii hyvänä katalysaattorina siihen.”

Harvasta soittajasta tässä maassa aistii niin syvän rakkauden amerikkalaiseen perinnemusiikkiin kuin Leppäsestä. Esikuvat on opiskeltu huolellisesti. Laulu ja showmiehen elkeet ovat kansainvälistä tasoa.

Leppäsen karskeimmat raspiäänet tuovat paikoin mieleen jopa valkoisten bluestrubaduurien kummisedän John P. Hammondin ulvonnan.

Leftylle on osoittanut kunnioitusta myös Southpaw Steel’nTwang -trion kanssa jammaillut kirjailija Kjell Westö: ”Villen soitossa voi kuulla vaivattomia viittauksia keneen tahansa Chet Atkinsista ja Marc Ribotista legendaarisiin Telecaster-velhoihin Danny Gattoniin ja Roy Buchananiin, ja kuitenkin hänen tyylinsä on äärimmäisen persoonallinen.”

Suomalaiset ovat blueskansaa. Järvenpään Puistobluesissa riittää kävijöitä, ja pienempiä tapahtumia mahtuu kalenterivuoteemme useita Raumalta aina Tornioon saakka. Aktiivisia bändejä on kiitettävä määrä.

Tästä huolimatta tuntuu, että blues elää pinnan alla. Radiosoittoa se ei saa, medianäkyvyys on vaatimatonta eikä nuori sukupolvi ole ottanut musiikkia omakseen.

Leppänen tunnustaa, että musiikki on keski-ikäistynyt.

”Ei blues kyllä ikinä ole ollut erityisen nuoren väestön musiikkia. Se on aina ollut aika pienten piirien diggarien juttu. Mutta kyllä täällä törmää myös nuorempiin, jotka on kiinnostuneita traditionaalisesta soundista tai haluavat viedä juttua eteenpäin.”

Leppänen ei ole huolissaan bluesin katoamisesta. Skene on vahva, ja musiikki on soinut elinvoimaisena Suomessakin jo useita sukupolvia.

”Se on niin olennaisesti niin monessa musiikin lajissa mukana, että kyllä se siellä aina potkii.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat