Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija pettyi Suomenlinnaan

Game of Thrones -kirjailija George R. R. Martin vastasi HS:lle vaikeaan kysymykseen odotetusta kirjasta

Kirjailija George R. R. Martinin luoma fantasiasarja on jo niin iso ilmiö, että kirjailijan on vaikea löytää aikaa uusien tarinoiden tekoon

Kulttuuri
 
Magnus Laupa
George R. R. Martin kirjoittaa parhaillaan kuudetta osaa Tulen ja jään laulu -kirjasarjaan. Tulen ja jään lauluun perustuva Game of Thrones -tv-sarja on nostanut kirjailijan maailmanmaineeseen.
George R. R. Martin kirjoittaa parhaillaan kuudetta osaa Tulen ja jään laulu -kirjasarjaan. Tulen ja jään lauluun perustuva Game of Thrones -tv-sarja on nostanut kirjailijan maailmanmaineeseen. Kuva: Magnus Laupa

Tukholma. Ehdin vasta pahoitella kirjailija George R. R. Martinille sitä, mitä aion häneltä ensimmäisenä kysyä, kun hän jo vastaa.

"Tyrion on suosikkihahmoni, en tiedä milloin seuraava kirja valmistuu, enkä aio kuolla lähiaikoina. Näitä minulta useimmiten kysytään", Martin nauraa.

Kuka

George R. R. Martin

 Useaan kertaan palkittu yhdysvaltalainen kirjailija.

 Syntynyt 1948 New Jerseyssä.

 Asuu Santa Fessa, New Mexicossa.

 Tunnetuin teos Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarja ( A Song of Ice and Fire), jota on myyty yli 60 miljoonaa kappaletta. Ensimmäinen osa ilmestyi 1996. Seitsemänosaisesta sarjasta on kaksi osaa ilmestymättä.

 Kirjasarjan pohjalta on tehty suosittu tv-sarja Game of Thrones.

 Kirjoittanut tieteis- ja kauhukirjallisuutta. Kirjoittanut tv-sarjoja, mm. Twilight Zonea.

 Maarianhaminassa 25.–28. 6. järjestettävän Archipelacon-tapahtuman kunniavieras.

Aioin kysyä siitä kirjasta, Tulen ja jään laulu -sarjan seuraavasta osasta.

"En enää ennusta, milloin seuraava on valmis. Tein sitä joskus ja sain ihmisten vihat niskoilleni, kun kirja ei sitten valmistunutkaan."

George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarjaa on myyty maailmalla yli 60 miljoonaa kappaletta noin 50 maassa.

Martin kirjoittaa parhaillaan 1996 alkaneen sarjan kuudetta osaa, The Winds of Winter.

Edellinen osa ilmestyi 2011, joten moni on odottanut pitkään.

Ensimmäisistä kirjoista tuli nopeasti bestsellereitä, mutta suosio räjähti aivan uudelle tasolle, kun kirjoihin perustuva tv-sarja Game of Thrones alkoi vuonna 2011.

Sarjan suosion myötä Martinilla on paljon velvoitteita – kuten tämä haastattelu, jonka HBO Nordic järjesti Martinin Ahvenanmaan vierailun yhteydessä.

Hän ei ole hullunmyllystä pelkästään innoissaan. Jättisuosittu tv-sarja, jonka tekemiseen hän ei enää osallistu, elää omaa elämäänsä ja vie häneltä aikaa. Aikaa, jonka hän voisi käyttää sen kirjan kirjoittamiseen.

Hän tekee muutakin kuin kirjoittaa. Hän seuraa tarkkaan amerikkalaista jalkapalloa ja fanittaa New York Jetsiä. Hän valmistelee HBO:lle kolmea uutta tv-sarjaa, jotka eivät liity mitenkään Game of Thronesiin.

Martin sanoo heti, että hän on sarjojen luoja ja tuottaja, ei käsikirjoittaja. "Kaikki kirjoitusponnisteluni keskittyvät The Winds of Winteriin."

Kun Martinilta kysyy, mikä osa kirjoittamisprosessia on hänestä paras, vastaus tulee välittömästi. "Kun kirja on valmis. Sitä ei voi verrata mihinkään. Se on upea tunne, mutta vie vuosia ennen kuin siihen pääsee."

HBO
Tyrion Lannister on Martinin suosikki Game of Thronesin hahmoista. Tv-sarjassa osassa esiintyy Peter Dinklage.
Tyrion Lannister on Martinin suosikki Game of Thronesin hahmoista. Tv-sarjassa osassa esiintyy Peter Dinklage.

Kun Martin alkoi kirjoittaa tiiliskivisarjaansa 1990-luvulla, hän halusi yhdistää perinteisen fantasian ja historiallisen fiktion yksityiskohtaisuuden. Se oli silloin tuore ja uudenlainen tapa kirjoittaa eeppistä fantasiaa.

Yhdeksi vaikuttajakseen historiallisen fiktion perinteestä Martin nimeää Mika Waltarin. Martin on lainannut paljon myös historiasta, Ruusujen sodasta, Satavuotisesta sodasta ja ristiretkistä. Keskiajan historiasta hän sanoo ammentaneensa kaiken mitä irti saa. Eli kaiken minkä hän osaa lukea.

"Yksi suurimpia harmin aiheitani on, että monen muun amerikkalaisen tapaan osaan vain englantia. Jos saan käsiini uuden kirjan Ruusujen sodasta, sisältö on minulle niin tuttua, että olisin aivan hyvin voinut kirjoittaa kirjan itsekin. Olen varma, että esimerkiksi ruotsiksi on kirjoitettu erinomaisia historiankirjoja täynnä juttuja, joita voisin varastaa."

Martin oli ensimmäisten joukossa tekemässä fantasiakirjallisuudesta uudella tavalla kiinnostavaa aikuiselle yleisölle.

Taustalla oli turhautuminen, kun hän kirjoitti tv-sarjoja 1980- ja 1990-luvuilla. Silloin Martin ja hänen kollegansa joutuivat taistelemaan ennakkoluuloja vastaan.

"Taistelimme sitä ajatusta vastaan, että fantasia on lapsille. Jos tuntee fantasian historiaa, tietää ettei sitä ole koskaan tarkoitettu lapsille. Grimmin saduissa ja H. C. Andersenin tarinoissa on pimeyttä ja kauhua. Me vain olemme disneyfioineet ne."

Ironisesti juuri tv-sarja, joka perustuu Martinin kirjoihin, on nyt muuttanut asenteita.

"Game of Thrones on palauttanut fantasian oikealle paikalleen, joksikin mistä aikuisetkin voivat nauttia."

Aikuinen yleisö lukee nyt paljon fantasiaa. Fantasiakirjallisuus voi Martinin mukaan paremmin kuin koskaan.

"Tämä on fantasian kulta-aikaa. Enkä tarkoita vain omia kirjojani. Erinomaisia fantasiakirjailijoita on paljon, kuten Joe Abercrombe, Daniel Abraham ja Patrick Rothfuss."

Aikuisille tarkoitettu liitetään usein seksiin ja väkivaltaan. Niitä Martinin kirjoissa riittää. Hän sanoo antaneensa sarjan HBO:n tuotettavaksi nimenomaan siksi, että niitä ei poistettaisi.

Sekä Martinin kirjoja että tv-sarjaa on syytetty tarpeettomasta väkivallasta ja seksistä.

Ajatus tarpeettomuudesta ärsyttää Martinia.

"Kun kriitikko sanoo, että joku on tarpeetonta, se tarkoittaa, että sitä on enemmän kuin hän haluaisi. Kirjojani on kritisoitu siitäkin, että niissä on tarpeettomia kuvailuja ruokalajeista ja vaakunoista ja viireistä. Tarinan kertomiseksi ei varmaan tarvitsisi kuvata juhlan kaikkia ruokalajeja, mutta se vie lukijan tapahtumien keskelle."

Faneiltaan Martin on saanut kirjeitä, joissa he kertovat pitäneensä hänen kirjastaan siihen asti, kun porno alkoi. "No, ehkä minun kirjani eivät sovi hänelle."

Seksi Martinin kirjoissa on usein epämiellyttävää. Se on tarkoituskin.

"Se kasvaa hahmoista ja kertoo jotain heistä."

Historian harrastaja Martin on kirjoittanut kaksi novellia, jotka kertovat Suomenlinnan piirityksestä. Ne on julkaistu Dreamsongs-kokoelmassa. Vuonna 2009 hän pääsi lopulta käymään linnoituksessa. Se oli jonkin sortin pettymys.

"Oli todella mukavaa käydä siellä, mutta ei se ollut sellainen kuin kuvittelin", Martin nauraa. " Runeberg kuvaili sitä Pohjolan Gibraltariksi. Ehkä otin sen liian kirjaimellisesti. Se ei muistuttanut lainkaan Gibraltaria. Ihan kiva paikka sinänsä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat