Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ateneum esittelee satukuvittajan, jonka työt ovat innoittaneet myös black metal -bändejä

Ateneumin Tarujen kansat -näyttely esittelee norjalaisen Theodor Kittelsenin, jonka satukuvat ovat innoittaneet kalmanhajuista metallimusiikkiakin

Kulttuuri
 
Theodor Kittelsen: Näkki (1887).
Theodor Kittelsen: Näkki (1887).

Oli hienoa olla pohjoismainen taiteilija 1800-luvun lopulla.

Kun symbolismi tuli muotiin, se löysi paljon aiheita pohjoisten kansojen tummasta mytologiasta. Hurjat tarinat, joita suomalaiset ja skandinaaviset taiteilijat olivat imeneet itseensä jo lapsina – sankaritarut, kummitusjutut, sadut metsän peikoista ja keijukaisista – kiinnostivat äkkiä kaikkia. Niin oli paitsi kuvataiteessa myös kirjallisuudessa ja musiikissa.

Tämä käy selväksi Ateneumin Tarujen kansat -näyttelyssä. Kun norjalaisten ja suomalaisten 1800–1900-luvun vaihteen taiteilijoiden töitä on ripustettu vierekkäin, niistä aistii paitsi lumen ja avaran taivaan pohjoista valoa myös kääntöpuolen, pohjoisen pimeyden.

Theodor Kittelsen:Omakuva (1891).
Theodor Kittelsen:
Omakuva (1891).

Esimerkiksi sopii norjalainen Theodor Kittelsen (1857–1914). Hänen työnsä kiinnostavat näyttelyssä siksi, ettei niitä juuri tunneta Norjan ulkopuolella. Siellä hänellä on yhtä ikoninen asema kuin ikätoverillaan Carl Larssonilla Ruotsissa.

Monien muiden pohjoismaisten taiteilijoiden tapaan Kittelsen opiskeli Pariisissa ja Münchenissä, mutta palasi Norjaan. Pohjoinen luonto veti puoleensa niin, että Kittelsen eli jonkin aikaa liki erakkona Lofooteilla kunnes löysi vaimon ja asettui aloilleen Oslon länsipuolelle Sigdaliin.

Perheeseen syntyi yhdeksän lasta, ja vuonon rannalle rakennettiin samanlainen idyllikoti kuin Carl Larssonin Sundborn Taalainmaalla.

Taiteilijana Kittelsen oli monipuolinen ja aikalaistensa tavoin innostunut kansallistunnetta nostattavasta kansanperinteestä.

Norjassa sitä oli 1800-luvun puolivälistä lähtien koonnut kansiin pappi-opettaja-kaksikko Peter Christen Asbjørnsen ja Jørgen Moe, ja 1880-luvulla Kittelsen alkoi kuvittaa satu- ja tarinakokoelmien uusia laitoksia.

Näistä on tuotu Ateneumiin monta helmeä. Mielikuvituksen voimaksi nimetyn katalogin kannessakin on Jääkarhukuningas Valemon (1912) eli kiehtova kuva noidan karhuksi lumoamasta miehestä, jonka vasta vaimon neuvokkuus pelastaa.

Kittelsenin toista yhtä ikonista satukuvaa, jossa vedestä kiivennyt Näkki on ottanut valkoisen hevosen hahmon, ei Ateneumissa nähdä.

Theodor Kittelsenin Rutto portailla -teoksessa (1894-96) naishahmo tuijottaa kaameasti.
Theodor Kittelsenin Rutto portailla -teoksessa (1894-96) naishahmo tuijottaa kaameasti.

Norjalaisten mukaan kukaan ei osaa kuvata peikkoja yhtä hyvin kuin Kittelsen. Toiset niistä ovat hurjia hölmöläisiä, toiset sulautuvat ympäröivään luontoon liki kokonaan. Näin tekevät myös piirrosten unenomaiset keijut ja näkit, joiden hahmoissa on vaarallista, romanttista lumoa.

Symbolismin hengessä suuri osa viettelijöistä on naisia, yhtenä esimerkkinä Kittelsenin kirjoittaman ja kuvittaman runokokoelman Svartedauen (Musta surma, 1900) kaameasti tuijottava ruttoeukko.

Tässä suhteessa hän eroaa suuresti aikalaisestaan Hugo Simbergistä, vaikka onkin Ateneumiin tuotujen taiteilijamuotokuvien perusteella kuin tämän kaksonen, partaa ja lakkia myöten. Simbergin tutuissa ja rakastetuissa kuvissa kuolema on sympaattinen, ei lainkaan pelottava.

Jo ennen Kittelseniäkin kauhuromantiikasta ammennettiin paljon populaarikulttuuriin. 1900-luvulla kuvasto löysi tiensä elokuviin, myös piirrettyihin.

Esimerkiksi Walt Disneyn studiolla työskennelleen Gustav Tenggrenin metsänäkymät elokuvassa Lumikki ja seitsemän kääpiötä (1937) ovat sukua toisten pohjoismaisten satukuvittajien kuten Kittelsenin ja ruotsalaisen John Bauerin taiteelle.

Kittelsenin näkemyksiä mytologiasta ovat ihailleet myös norjalaiset black metal -yhtyeet. Pahamaineisen Varg Vikernesin perustama Burzum käytti hänen teoksiaan levyjensä kansissakin.

Metallibändejä ovat inspiroineet erityisesti hautuumaa- ja kuutamoaiheet, pohjimmiltaan silti samat sadut ja kansanperinne kuin Kittelseniä ja symbolisteja aikoinaan.

Theodor Kittelsen:Jääkarhukuningas Valemon (1912).
Theodor Kittelsen:
Jääkarhukuningas Valemon (1912).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat