Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvanveistäjä Tapani Kurttila pääsi irti vanhoillislestadiolaisuudesta ostamalla television

Nyt hän tekee merihevosia Kansallisoopperan Pieni Merenneito-balettiin

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Näin tehdään merihevonen
Näin tehdään merihevonen
Kuvanveistäjä Tapani Kurttila esittelee Pieni Merenneito -baletin merihevosen työvaiheet. Toimittaja: Sonja Saarikoski, kuvaus: Petteri Kivimäki, leikkaus: Kristiina Marttinen.

Kuvanveistäjä Tapani Kurttila seisoo kuin tupakalla olisi, mutta kädet ovat tyhjät. Ruutupaitaan sonnustautunut polkkatukkainen taiteilija seisoskelee Järvilinnan taidekeskuksen päärakennuksen edessä hennossa takanojassa ja katselee omiin maailmoihinsa.

"Nämä kohtaamiset menevät helposti pulputtamiseksi, kun olen lähinnä yksikseni. Mutta kun Helsingissä olin, niin liesituulettimenkin melu oli liikaa", Kurttila jutustelee. Olemus on sekoitus uteliasta ja varovaista, vähän kuin takapihan maitokulhoa hamuavalla siilillä.

Sitten hän johdattaa verstaaseen, jossa odottaa kaksi ja puolimetrinen hopeinen otus.

Petteri Kivimäki
Laukaassa asuva Tapani Kurttila sanoo viettäneensä merihevosen kanssa monta hauskaa hetkeä.
Laukaassa asuva Tapani Kurttila sanoo viettäneensä merihevosen kanssa monta hauskaa hetkeä.

Kylläpä se kiiltää! Vastassa oleva "kaveri", kuten Kurttila sitä kutsuu, on kirkkaan hopeinen. Pituutta sillä on kaksi ja puoli metriä ja painoa vajaat kymmenen kiloa. Kaula kaartuu kauniisti, sieraimien puuskutuksen voi melkein tuntea.

"Halusin sieraimiin hevosta, onhan tämä kuitenkin puoliksi hevonen ja puoliksi meri", Kurttila sanoo.

Tämän merihevosmallin avulla tehdään muotti, johon laitetaan lasikuitumassa. Lopputuloksena on kolme läpikuultavaa merihevosta Kansallisoopperassa lokakuussa ensi-iltansa saavaan Pieni Merenneito -balettiin.

Tähän mennessä työtä on takana noin 40 tuntia. Yksi työviikko tuntuu minimaaliselta ajalta valtavan merihevosen synnyttämiseen, mutta Kurttila on harjaantunut. Hän työskenteli Kansallisoopperan lavastamossa 17 vuotta aina vuoteen 2012, jolloin hän muutti tänne Järvilinnan taidekeskukseen Laukaaseen, noin parikymmentä kilometriä Jyväskylästä.

"Halusin löytää oman olevaisuuteni", Kurttila sanoo vakavana.

Oli vuosi 1997. Ei ollut kulunut kahta vuottakaan Kurttilan pestiä oopperalla, kun kollegat alkoivat jo ihmetellä: "No onpas sen kasvoilla kireä ilme."

Bajadeeri-balettiin teossa olleen nelimetrisen Buddha-patsaan suu oli tosiaan aika supussa. Kurttila oli yrittänyt ajatella, ettei ole tekemässä uskonnollista figuuria, mutta se oli aika vaikeaa – niin kuin uskonto hänelle ylipäätään.

Kuka

Tapani Kurttila

 Kuvanveistäjä, syntynyt Iissä 1956. Koulutukseltaan lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja sekä luonnontieteellisten museoiden konservaattori.

 Työskenteli Suomen kansallisoopperan lavastamossa 1995–2012.

 Asuu Järvilinnan taidekeskuksessa Laukaassa puolisonsa kanssa. Edellisestä liitosta seitsemän lasta.

 Sukua Sakari Topeliukselle. "Kerran kollega oopperan hississä huomautti, että olet vähän Topeliuksen näköinen. Minulla oli viikset silloin. Samana vuonna sukukokouksessa selvisi, että niinhän se on. Isän äidin kautta suvussa on suora yhteys."

Hän oli teini-iässä mennyt mukaan vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen, mutta 20 vuotta myöhemmin sisäinen ristiriita oli kasvanut liian suureksi. Elämä ei tuntunut omalta.

Niinpä 1990-luvun alussa Kurttila oli marssinut kauppaan ja ostanut television seitsemänlapsiseen perheeseensä. Se oli ensimmäinen irtiotto uskonnosta, jonka mukaan televisio on varma tie helvettiin.

"Aluksi uskalsimme katsoa vain Pikku Kakkosta, vaikka senkin musiikki tuntui liian maailmalliselta", Kurttila sanoo.

Helvettiin televisio ei toistaiseksi ole vienyt, mutta oopperan hän sieltä löysi.

"En tiennyt tällaisesta maailmasta mitään ennen kuin näin televisiosta Oopperan kummituksen."

Silti oopperallakin meni vuosia, ennen kuin "uskonnolliset melskeet päässä" osoittivat helpottamisen merkkejä.

Koulutukseltaan Kurttila on lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja sekä luonnontieteellisten museoiden konservaattori. Muotoilusta hän innostui ensi kerran kipsatessaan jalkaa joskus 1980-luvulla.

"Sen jälkeen aloin tehdä veistoksia, jotka esittivät lapsia."

Nykyään hän elättää itsensä kuvanveistäjänä. Tilaustöitä on jonkun verran, mutta eniten hän tekee omia, naivistisia töitään. Hänen pyrkimyksenään on näyttää jotain yhtä aitoa kuin lapsen ilo jouluaattona.

Kuvanveistäjäliittoon, Suomen Naivisteihin tai muihinkaan taiteilijayhdistyksiin hän ei kuitenkaan kuulu.

"Haluan kaikin tavoin päästä egostani eroon. Jos työt käyvät ja näkyvät jollekin ja minulle itselleni, se riittää. Olen jo yhdestä isosta jäsenyydestä luopunut."

Kurttila vie vielä työhuoneeseensa metsäpolun päähän. Oikealle jää asunto, jossa hän asuu nykyisen puolisonsa kanssa.

Leppävesi liplattaa. Sen rannalla on pieni pumppuhuone, joka on ollut taiteilijan pääasiallinen työskentelypaikka siitä saakka, kun hän ryhtyi vapaaksi taiteilijaksi kolme vuotta sitten. Tuuletuskanavassa pesii naakkoja, vastarannan puut ovat majavan syömiä.

"Kun näin tämän, tuli tippa linssiin, että ei voi olla totta. Luonnon äänet ja eläinten äänet ovat vallitsevia."

Ei pidä käsittää väärin – Kurttila viihtyi oopperalla hienosti. Ensimmäiset kymmenen vuotta hän kertoo menneensä joka päivä mielellään töihin. Vuosikaudet hän kävi katsomassa kaikki ensi-illat.

Mutta vähitellen tapahtui jotain, kai sitä kutsutaan uuden ikäväksi. Kurttila alkoi kaivata enemmän aikaa omille projekteilleen tilaustöiden sijaan. Projekteille, joissa näkyisi jotain muutakin sisäistä kuin Buddhan suppusuu. Siksi hän muutti tänne.

Nyt ateljeen tervantuoksuiset hyllyt ovat täynnä veistoksia, eniten eläinaiheisia. Niiden omaehtoinen konkretia viestittää taiteilijalle: teen, siis olen. Se on lohdullinen ajatus.

Ja saahan Kurttila edelleen olla tekemisissä myös oopperan kanssa. Merihevosen kanssa hän kertoo viettäneensä monta hauskaa hetkeä.

"Voi sanoa, että silmäni ovat avautuneet omaan kaltaisuuteen nimenomaan tämän viimeisen kolmen vuoden aikana. Tämä on ollut se lopullinen huipentuma sille, että jep, jep, mä olen olemassa, minuna!" Kurttila hihkaisee.

"Että saan ajatella kaltaisenani."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat