Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unchartedin pelisuunnittelija: Pelit ovat taidetta

Pelaaja on samaan aikaan sekä kokija että tekijä, sanoo pelisuunnittelija Richard Lemarchand. Hän on suunnitellut konsolipelejä koko ikänsä.

Kulttuuri
 
Naughty Dog
Uncharted-peleissä seurataan Nathan Draken matkaa muinaisten aarteiden jäljillä. Peli ottaa innoituksensa muun muassa Indiana Jones ja Die Hard -elokuvista.
Uncharted-peleissä seurataan Nathan Draken matkaa muinaisten aarteiden jäljillä. Peli ottaa innoituksensa muun muassa Indiana Jones ja Die Hard -elokuvista. Kuva: Naughty Dog

Mitä on taide?

Vaikea kysymys, mutta brittiläisellä pelisuunnittelijalla Richard Lemarchandilla on vastaus. "Taide on kulttuurin tuote, jonka tarkoituksena on herättää älyllistä ja ennen kaikkea emotionaalista vastakaikua."

Taideteoksen tarkoitus on Lemarchandin mukaan auttaa näkemään maailma tai itse uudella tavalla. Se voi olla elokuva, maalaus, veistos, romaani, runo tai tanssi.

Tai peli.

Lemarchand on konsolipelisuunnittelija, ja omien sanojensa mukaan yksi niistä harvoista onnekkaista, joka on saanut työskennellä tässä ammatissa koko aikuisikänsä.

Jukka Gröndahl HS
Richard Lemarchand rakastui peleihin jo lapsena.
Richard Lemarchand rakastui peleihin jo lapsena.

"Rakastuin peleihin jo hyvin pienenä, kun vanhempani veivät minut merenrannan huvipuistojen pelihalleihin", Lemarchand sanoo. "Minua viehättivät valon ja äänen vuorovaikutus ja tarinat, joissa saatoin itse olla mukana. Rakastin myös elokuvia ja kirjoja, mutta pelit olivat minulle keino päästä osalliseksi tarinasta."

Lemarchand vietti lapsuutensa Newentin maalaiskaupungissa Länsi-Englannissa. Hän valmistui collegesta pääaineinaan filosofia ja fysiikka.

Sittemmin hän muutti työn perässä Yhdysvaltoihin. Tällä hetkellä Lemarchand asuu Los Angelesissa, jossa hän opettaa pelisuunnittelua ja -tuotantoa Etelä-Kalifornian yliopistossa.

Lemarchand tuli tunnetuksi suosittujen Uncharted-pelien suunnittelijana. Uncharted on Naughty Dog -pelifirman kehittämä toimintaseikkailusarja, jonka ensimmäinen osa ilmestyi 2007, toinen 2009 ja kolmas 2011. Pelisarjan neljäs osa julkaistaan keväällä 2016. Peleissä seurataan Nathan Drake -nimisen hahmon matkaa muinaisten aarteiden jäljillä.

Vähän kuin Indiana Jones -elokuvissa.

"Tavoitteenamme oli tehdä peliversio niistä elokuvista, joiden parissa olimme kasvaneet 1980-luvulla", Lemarchand sanoo.
Indiana Jonesin
lisäksi inspiraatiota haettiin muun muassa Die Hard -elokuvista.

"Tämänkaltaisen seikkailutarinan historia ulottuu toki paljon pidemmälle, 1930- ja 40-lukujen elokuviin, joista George Lucas ja Steven Spielberg ovat ottaneet vaikutteita. Ja vielä sitäkin aiemmaksi, Robert Louis Stevensonin Aarresaareen ja Daniel Defoen Robinson Crusoeen."

"Halusimme päivittää tätä tarinamaailmaa uudelle sukupolvelle."

Vaikutteet kiertävät kehää, sillä nyt Unchartedista on tekeillä elokuva.

Lemarchand viittaa peliteorioitsija Jesper Juuliin, jonka mukaan pelit, aivan kuten mikä tahansa taiteenala, ovat oma kielensä.

Tämä tarkoittaa sitä, että tarina saattaa olla sama pelissä, runossa tai sävellyksessä, mutta kukin taiteenala tuo tarinaan oman lisänsä sillä, miten se kyseistä tarinaa käsittelee.

"Pelit ovat valtavan ilmaisuvoimainen kieli", Lemarchand sanoo. "Rakentaessamme Sims 2:n hahmoille talon ilmaisemme itseämme hyvin eri tavalla kuin jos kirjoittaisimme runon."

EA Video games
Sims 2:ssa pelaaja ilmaisee itseään esimerkiksi panemalla pelihahmot joogaamaan.
Sims 2:ssa pelaaja ilmaisee itseään esimerkiksi panemalla pelihahmot joogaamaan.

"Pelien kieli leikkaa läpi koko kulttuurin."

Pelien kielen tekee ainutlaatuiseksi se, että se on kaksisuuntaista ja interaktiivista. Pelaaja on samaan aikaan sekä kokija että tekijä.

Tämä kiinnostaa Lemarchandia erityisesti. Hänen mukaansa olemme vasta alkamassa ymmärtää tapoja, joilla pelit voidaan rakentaa niin, että ne reagoivat pelaajaan yksilönä.

Suuren taideteoksen tunnistaa Lemarchandin mielestä siitä, että se on erilainen joka kerta kun sitä lähestytään, koska lähestyjä itse on joka kerta erilainen.

"Taideteoksen kenttä on jossain teoksen ja kokijan välillä", Lemarchand sanoo. "Se on latautunut tila."

Erityisen kiinnostavaa pelien kieli on Lemarchandin mielestä kokeilevammissa indie-peleissä. Näiden pienemmän budjetin pelien tähden Lemarchand lähti turvallisesta asemastaan Naughty Dogsin pääsuunnittelijana. Lemarchand on myös ollut mukana IndieCade-festivaalin toiminnassa vajaan kymmenen vuoden ajan.

IndieCade on kansainvälinen indie-pelien festivaali, jonka tavoitteena on vaikuttaa siihen, miten peliala ja laajemmin koko maailma pelaa ja ajattelee peleistä.

RockStar Games
Grand Theft Auto: San Andreaksessa voi suorittaa tehtäviä, jotka eivät vaikuta pelin lopputulokseen.
Grand Theft Auto: San Andreaksessa voi suorittaa tehtäviä, jotka eivät vaikuta pelin lopputulokseen.

Lemarchand sanoo, että viimeisen kymmenen vuoden aikana on ilmestynyt paljon sellaisia pelejä, jotka voidaan nähdä tekijöidensä itseilmaisuna. Yksi tällainen esimerkki on Jason Rohrerin suunnittelema Passage vuodelta 2007.

Passagessa pelaaja kokee viidessä minuutissa pelihahmon koko elinkaaren.

Rohrer suunnitteli pelinsä abstraktiksi metaforaksi ihmisyydelle.

"Pelit taidemuotona ovat nyt kenen tahansa löydettävissä", Lemarchand sanoo.

"Olen varma, että niillä tulee olemaan suuri merkitys taiteen kehitykselle."

Korjaus 30.6. kello 16.06: Kuvatekstiin korjattu, että kuvassa on Grand Theft Auto IV -peli, ei Grand Theft Auto: San Andreas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat