Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arnold Schwarzenegger – tarina jota ei uskoisi todeksi

Isän vieroksuma Arnold-poika valitsi jalkapallon sijasta kehonrakennuksen. Päätös johdatti hänet elokuvatähdeksi ja politiikan huipulle.

Kulttuuri
 
Kaius Hedenström Lehtikuva
Mr. Universe Arnold Schwarzenegger esitteli itseään yleisölle Stockmannin tavaratalon urheiluosastolla syyskuussa 1971.
Mr. Universe Arnold Schwarzenegger esitteli itseään yleisölle Stockmannin tavaratalon urheiluosastolla syyskuussa 1971. Kuva: Kaius Hedenström Lehtikuva

Jos joku kertoisi meille täysin puskista Arnold Schwarzeneggerin elämäntarinan, me emme uskoisi sitä todeksi. Se on kuin suoraan vanhojen Hollywood-studioiden palkkaamien pr-miesten kynästä.

Kun puhutaan Arnoldista pelkällä etunimellä, koko maailma tietää kenestä on kyse. Jo se kertoo paljon.

Arnold on taas ajankohtainen hänen palattuaan neljännen kerran terminaattori T-800:n rooliin viidennessä Terminator-elokuvasarjan tuotoksessa. Vuosien "syrjähyppy" politiikkaan ja Kalifornian kuvernööriksi ei tunnu vaikuttaneen Schwarzeneggerin elokuvauraan mitenkään.

Terminator – Genisys keräsi avausviikonloppunaan Suomessa Finnkinon teattereissa 21 600 katsojaa, mikä on hyvä suoritus.

Ehkä on jo yhdentekevää, millaisia elokuvia Arnold Schwarzenegger jatkossa tekee. Hänestä on tullut samanlainen hahmo kuin John Wayne oli aikoinaan. Emme välttämättä pidä hänen mielipiteistään tai elokuvistaan, mutta Arnoldin läsnäolo, vaikeasti selitettävä tähtikarisma, johon sisältyy annos huumoria, on se, mikä merkitsee.

Arnold Alois Schwarzenegger syntyi Thalin kylässä Itävallassa 30. heinäkuuta 1947. Hänen lapsuutensa oli ankea. Isä suosi toista poikaansa, koska epäili, ettei Arnold ollut hänen biologinen lapsensa. Vanhemmat olivat muutenkin ankaria. Vitsaa ei säästelty.

Arnold harrasti useita urheilulajeja ja suunnitteli uraa jalkapalloammattilaisena. 14-vuotiaana hän päätti keskittyä jalkapallon sijasta kehonrakennukseen. Teini-ikäisenä tehty valinta viitoitti hänen koko elämänsä.

Arnold voitti Mr. Universe -kilpailun 1966 ja pääsi sen ansiosta muuttamaan 21-vuotiaana Yhdysvaltoihin. Englantia hän ei osannut juuri lainkaan. Sittemmin hän voitti Mr. Olympia -tittelin peräti seitsemän kertaa, viimeisen kerran 1980.

Ensimmäisen elokuvansa Hercules in New York hän teki 1970. Arnoldin korostus oli niin paksua, että hänen vuorosanansa jälkiäänitettiin. Toisen kerran hän esiintyi elokuvakameroiden edessä Robert Altmanin mainiossa Raymond Chandler -filmatisoinnissa Pitkät jäähyväiset (1973). Siinä hän oli kuuromykkä gangsterin kätyri.

Läpimurto oli rooli elokuvassa Loputon treeni (1976), jossa Arnold esitti itävaltalaista kehonrakentajaa Joe Santoa.

Robert E. Howardin luomaan väkivaltaiseen Conan-hahmoon perustuva John Miliuksen elokuva Conan – barbaari (1982) teki Schwarzeneggeristä 1980-luvun suuren toimintasankarin. Seuraavaksi tulikin sitten ensimmäinen Terminator-elokuva Terminator – tuhoaja (1984).

Palkittu kehonrakentaja oli ihanteellinen kuntoilua ja fyysisyyttä palvoneen 1980-luvun toimintasankari.

Ulkomailla syntyneen nousu politiikan huipulle ei ole tavanomaista Yhdysvalloissa, mutta Arnoldilta sekin onnistui.

Hän nousi republikaanisen puolueen riveistä Kalifornian kuvernööriksi 2003, ensin edellisen kuvernöörin korvaajaksi kesken vaalikauden ja sitten vielä kahdeksi kokonaiseksi vaalikaudeksi. Kuvernöörinä Arnold taisteli ilmastonmuutosta vastaan pyrkimällä vähentämään hiilidioksidipäästöjä, mutta joutui myös vastaamaan seksuaalista häirintää koskeviin syytöksiin.

Yhteiskunnallisen kerman huipulle nousua korosti se, että Arnold oli avioitunut presidentti John F. Kennedyn sisarentyttären Maria Shriverin kanssa vuonna 1986. Pariskunta erosi 2011. Heillä on neljä lasta.

"Avioero oli elämäni pahin takaisku ja suurin epäonnistuminen", Arnold myönsi aivan äskettäin Howard Sternin radio-ohjelmassa.

Schwarzenegger oli menestyvä liikemies jo ennen elokuvauraansa. Hän on käynyt Suomessakin esittelemässä bisnesfilosofiaansa, johon kuuluu uusien suunnitelmien kirjaaminen paperille jokaisen vuoden alussa.

Schwarzeneggerilla on ollut myös presidenttihaaveita, mutta niiden tiellä on Yhdysvaltojen lainsäädäntö, joka kieltää presidenttiyden muissa maissa syntyneiltä henkilöiltä.

Elokuvauralle paluuta Schwarzenegger käynnisteli hiljalleen 2010-luvulla, aluksi pistäytymisillä Sylvester Stallonen The Expendables -elokuvissa.

Todellista comebackia Arnoldille merkitsee paluu terminaattoriksi. Tiettävästi edessä on paluu myös toiseen merkittävän rooliin, Conaniin, elokuvassa The Legend of Conan.

"On kuin olisin tehnyt tätä roolia koko ikäni", Arnold kertoi paluustaan terminaattoriksi Screenrant-nettisivuston haastattelussa: "Hahmo on minusta mahtava, ja tarinakin hyvä. James Cameronin 1980-luvulla kehittelemä ajatus koneiden valtaamasta maailmasta alkaa olla entistä enemmän todellisuutta, mitä ei ensimmäisten Terminaattorien aikaan osattu ajatella."

Teppo Lipasti Lehtikuva
Arnold Schwarzenegger voitti Mr. Olympia -tittelin peräti seitsemän kertaa.
Arnold Schwarzenegger voitti Mr. Olympia -tittelin peräti seitsemän kertaa.
Lionsgate, Nu Image, Millennium Films
2010-luvun The Expendables -elokuvasarja on silkkaa kasaria.
2010-luvun The Expendables -elokuvasarja on silkkaa kasaria.
Universal Pictures
Conan – Barbaari (1982) teki Schwarzeneggerista tähden.
Conan – Barbaari (1982) teki Schwarzeneggerista tähden.
Robyn Beck AFP
Schwarzenegger on tahtonut myös presidentiksi.
Schwarzenegger on tahtonut myös presidentiksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat