Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt lähti hyppysistä – kieltäkää se kuvaaminen festivaaleilla!

Kulttuuri
 
Mari Koppinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
VASILI FEDOSENKO / REUTERS
Valkovenäläisnaiset ottivat lauantaina kepin avulla selfietä Rakovissa lähellä Minskia. Naiset olivat osallistumassa Ivan Kupala -festivaalille, jossa lauletaan ja soitetaan ikivanhan perinteen mukaisesti.
Valkovenäläisnaiset ottivat lauantaina kepin avulla selfietä Rakovissa lähellä Minskia. Naiset olivat osallistumassa Ivan Kupala -festivaalille, jossa lauletaan ja soitetaan ikivanhan perinteen mukaisesti. Kuva: VASILI FEDOSENKO / REUTERS

Festivaalikausi on jo hyvässä vauhdissa, ja mikä ilahduttavaa, tapahtumat tuntuvat vetävän yleisöä ennätysmäärin.

Ennätykset paukkuvat myös toisella saralla: kännykkäkuvaaminen näyttää lähteneen festareilla lopullisesti hyppysistä.

Tikkukielto leviää maailmalla

Yhä useampi turistikohde ja yleisötapahtuma maailmalla on kieltänyt selfie-tikkujen käytön. Yleisimmin kieltoa perustellaan turvallisuussyillä ja muiden katsojien viihtyvyydellä. Esimerkiksi Wimbledonin tennisturnaus kielsi tikkujen käytön tänä vuonna niiden aiheuttaman riesan takia.

Tikkujen käyttö on kielletty muun muassa New Yorkin Museum of Modern Artissa, Rooman Colosseumissa ja Versailles'n palatsissa Ranskassa.

Disney perusteli viime viikolla määräämäänsä selfie-tikkujen täyskieltoa toistuvilla vaaratilanteilla. Viime viikolla Kaliforniassa sijaitsevan Adventure Parkin vuoristorata jouduttiin sulkemaan tunniksi, kun matkustaja käytti tikkua kesken matkan.

Itse olen tästä pahimman luokan esimerkki.

Esimerkiksi viikonlopun ihastuttava Bättre Folk Hailuodossa. Sekosin vähän. Ihana majakka, ihana hiekkaranta, ihania artisteja, kalastajamökkejä, ruoka-annoksia, iiiik. Kaikesta piti yrittää ottaa kuva. Tulos oli joka kerta yhtä surkea.

Sama juttu jopa Sodankylässä. Purple Rainin sing along -näytöksessä oli pakko saada kuvata, sillä kuva Princestä valkokankaalla – oi, onhan se kiinnostavaa.

(Ei se ollut. Vain pari tykkäystä herui somessa.)

Kuvia ottavat festareilla nyt jotakuinkin kaikki vauvasta vaariin.

Hurjin esimerkki kuvausinnostuksesta oli viime viikolla Haapavedellä kokemani Arttu Wiskarin keikka. Sillä sekunnilla kun ensi tahdit pärähtivät käyntiin, kohosivat kännykät kohti taivasta.

Tokihan rymistin itsekin eturiviin sihtaamaan. Ei muuten, mutta olihan se nyt saatava kertoa kavereille somessa, että täällä ollaan, Kahvimaito ja Mökkitie.

Festarijärjestäjätkin olivat muodissa mukana: ottakaa "folkkiselfie", kehotettiin.

Olisi otettu, ilman kehotustakin. Keikan jälkeen Instagram täyttyi vielä kuvista, joissa yleisön edustajat pällistelivät suosikkinsa kainalossa.

Nimikirjoitusta ei halua enää kukaan, nyt vaaditaan kaverikuvia.

Kuvaamisvimma on tarttunut artisteihinkin.

Provinssirockissa tästä muodostui melkein jo ongelma. Tuttavan mukaan keikkojen ohjelmaan kuului usein selfiehetki, jossa yleisö pääsi päällistelemään taustalle. Kun tämä tapahtui uudelleen ja uudelleen, se latisti tunnelmaa.

Ja latistaahan oma kuvaaminenkin. Musiikkiin ja tunnelmaan ei tule antauduttua, kun pitää miettiä hyviä kuvakulmia.

Sekin harmittaa, kun edessä oleva vain kuvaa ja kuvaa. Pahimpia ovat valtavat tabletit. Näkyvyys menee, tunnelma samoin.

Seurauksena on huonoa keskittymistä, kärpäsenkakan kokoisia artisteja kaukaa otetuissa kuvissa, tukkeutuneita kännyköitä, tietokoneita ja ulkoisia kovalevyjä.

Onko tämä kaikki sittenkään someläsnäolon arvoista?

Silläkin uhalla että saan virkaintoisen ilonpilaajan maineen, totean: kännykät voisi ihan hyvin kieltää keikoilla.

Mitään fataalia tästä ei seuraisi. Paikalla on ammattilaisia, jotka hoitavat kuvaraportoinnin. Someraportointia voi harrastaa kirjallisestikin, jälkikäteen.

Vielä muutama vuosi sitten kuvauskieltokyltit olivat festareilla ja keikoilla aivan tavallisia. Ei se ketään haitannut.

Voisihan yleisönkasvatustehtävän antaa artisteillekin. Tiukka mutta lempeä kehotus heti keikan alkuun tuskin hermostuttaisi pahintakaan sääntö-Suomen vastustajaa: "Sovitaanko, että pidetään ne kännykät taskuissa ja kuvataan vasta keikan jälkeen?"

Voi kyllä, ilomielin!


Mari Koppinen HS
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat