Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi paitsiossa pohjoismaisilla festareilla: Roskildessa vain yksi suomalaisartisti

Kotimaisia bändejä viedään Pohjoismaiden sijasta Keski-Eurooppaan

Kulttuuri
 
Torben Christensen AFP
Roskilden festivaali Tanskassa on kansainvälisesti tunnetuin pohjoismainen musiikkitapahtuma. Se jatkuu ensi lauantaihin saakka.
Roskilden festivaali Tanskassa on kansainvälisesti tunnetuin pohjoismainen musiikkitapahtuma. Se jatkuu ensi lauantaihin saakka. Kuva: Torben Christensen AFP

Suomalainen rock ja pop ei soi suurilla pohjoismaisilla festivaaleilla. Keskiviikkona Tanskassa käynnistyvän Roskilden festivaalin ohjelmassa on yksi suomalaisartisti, ja Ruotsin ja Norjan suurimmilla rockjuhlilla ei ole ainuttakaan.

Musiikkivaihdossa Suomi kärsii alijäämästä, sillä suomalaisilla festivaaleilla kuulee runsaasti pohjoismaista musiikkia. Pelkästään ensi viikonlopun Ruisrockissa on yhteensä seitsemän artistia Ruotsista, Tanskasta ja Islannista.

Suomalaisen kevyen musiikin viennin kannalta otollisinta maaperää on ollut saksankielinen Eurooppa, jossa riittää yleisöä marginaalitähtien lisäksi myös valtavirran popille, kuten Sunrise Avenuelle.

Pohjoismaissa parhaiten tunnetaan suomalainen metalli, ja tänäkin kesänä suurin suomalainen festivaalivieras Ruotsissa on Apocalyptica, joka esiintyy elokuun alussa Getaway-metallifestivaalilla Gävlessä.

Provinssin kanssa samaan aikaan Ruotsissa järjestetyllä Bråvallan festivaalilla oli yhteisen ohjelmatoimiston kautta samoja pääesiintyjiä, muun muassa ruotsalaiset Cardigans ja Kent, joiden suurin suosio Suomessa on hiipumaan päin. Bråvallassa ei sen sijaan nähty yhtään suomalaista esiintyjää.

Provinssin ja Bråvallan ohjelmasta vastaavan FKP Scorpio Swedenin toimitusjohtaja Juha Kyyrö sanoo, että tulevina vuosina Bråvallassa nähdään myös suomalaisartisteja.

"Tänä vuonna on osittain sattumaa, ettei suomalaisia ole Pohjoismaiden festivaaleilla. Toisaalta aika harvoille suomalaisille yhtyeille Pohjoismaat on tärkein vientikohde", Kyyrö sanoo.

Hän muistuttaa, että suurten festivaalien esiintyjistä suurin osa tulee yhä englanninkielisistä maista.

"Ei siellä ole liikkeellä yhtään enempää esimerkiksi saksalaisia tai hollantilaisia bändejä."

Musiikkiviennin organisaatioissa ei ole nyt käynnissä erityisiä projekteja Pohjoismaihin.

"Meillä suurimmat ponnistelut on tehty nyt Saksaan, Itävaltaan ja Sveitsiin, ja siellä suomalaisilla näyttäisi olevan festivaalikeikkoja", viestintäpäällikkö Teemu Fiilin Music Finlandista sanoo.

Tyystin vailla huomiota suomalainen uusi popmusiikki ei naapurimaissa ole, sillä esimerkiksi Jaakko Eino Kalevin uusi albumi on saanut Ruotsissa hyvin positiivisen vastaanoton.

"Hyvät arvostelut tulevat festivaaleja ajatellen liian myöhään, tilanne olisi toinen, jos levy olisi tullut jo talvella", Fiilin sanoo.

Jaakko Eino Kalevi esiintyi Roskildessa kesällä 2013.

Suomalaisartistien laihaan kysyntään vaikuttaa jonkin verran myös festivaaliturismin murros. Vielä 2000-luvun alussa Suomesta matkusti Roskildeen muutama tuhat festivaalivierasta, ja sen rohkaisemana festivaali saattoi kiinnittää ohjelmaansa 4–5 suomalaista artistia.

Vaikka Roskilde on kansainvälisesti tunnetuin pohjoismainen rocktapahtuma, niin viime vuosina festivaali on markkinoinut itseään ensisijaisesti tanskalaisyleisölle.

Nyt suomalaisia festarimatkailijoita on enää muutama bussillinen, ja harvat suomalaisartistit valikoituvat mukaan mahdollisen kansainvälisen potentiaalinsa mukaan.

Eero Johannes
Eero Johannes

Tänä vuonna Roskildea kiinnosti myös kansainvälisessä nousussa oleva Pekko Käppi, mutta ainoana suomalaisena festivaalille päätyi electronica-artisti Eero Johannes, joka soitti jo sunnuntaina osana varsinaista festivaalia edeltävää warm up -ohjelmaa.

Roskilden lämmittelyviikollakin paikalla on yli 40 000 ihmistä. Warm up -keikoilla nousevat artistit saattavatkin saada enemmän kuulijoita kuin itse festivaaliviikonloppuna maailman suurimpien nimien varjossa.

Korjaus 7.7. klo 11.08: Esa Tontin kommentti poistettu jutusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat