Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tinnitus vaivaa orkesterimuusikoita

Valtaosa orkesterimuusikoista altistuu säännöllisesti haitallisille äänentasoille

Kulttuuri
 
Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Kuulovaurioita ei yhdistetä klassiseen musiikkiin yhtä luontevasti kuin rockiin.
Kuulovaurioita ei yhdistetä klassiseen musiikkiin yhtä luontevasti kuin rockiin. Kuva: Kimmo Mäntylä Lehtikuva

Vesa Sirén arvioi maanantain Helsingin Sanomissa (29 .6.) Porvoon Suvisoiton pääkonserttia. Säveltäjä ja kapellimestari Matthias Pintscher johti Idylli-konserttonsa suurieleisesti: "Olipa hurja mekkala. Kipuraja oli lähellä ainakin neljänneltätoista riviltä kuunneltuna."

Jos kuulijan korvat ovat kovilla neljännellätoista rivillä, miten mahtaa olla muusikoiden laita?

Kuulovaurioita ei yhdistetä klassiseen musiikkiin yhtä luontevasti kuin rockiin, punkiin tai hevimusiikkiin. Klassiset muusikot kärsivät kuitenkin tinnituksesta ja kuulonalenemista, joidenkin arvioiden mukaan jopa enemmän kuin kevyen musiikin artistit.

Sinfoniaorkesterin äänenvoimakkuus voi olla pahimmillaan rock-keikan tasolla. Vaikka musiikki olisi maltillisempaa, pitkät harjoitusjaksot panevat korvat koville. Valtaosa orkesterimuusikoista altistuu säännöllisesti haitallisille äänentasoille.

Touko Lundell ei ole havainnut ongelmia omassa kuulossaan, vaikka on tehnyt pitkän uran trumpetistina ja äänenjohtajana Kansallisoopperan orkesterissa. Ongelma on kuitenkin tuttu.

"Meidän alallamme urat ovat pitkiä, ja harjoitusten ja teosten kestot myös. Jos viulu on pienestä saakka leukaluussa kiinni ja lähellä korvia, altistusta tulee ymmärrettävästi paljon."

Kapellimestareissakin on Lundellin mukaan valtavia eroja. Monet pyytävät harjoituksissa soittamaan hiljempaa, jotta tehot säästyvät esitykseen. Osa taas tykkää paahtaa rajusti.

Sävyerot ovat kuitenkin eri asia kuin äänenvoimakkuus, Lundell muistuttaa.

"Usein ne, jotka soittavat lujaa, osaavat myös soittaa hiljaa. Vastaavasti jotkut kapellimestarit soittavat pääosin hiljempaa, mutta tasapaksummin. Tässä asiassa menee helposti sekaisin soinnillinen runsaus ja äänenvoimakkuus."

Radion Sinfoniaorkesterin huilisti Hanna-Kaarina Heikinheimo joutuu säännöllisesti suojautumaan omalta soittimeltaan.

"Soitan usein pikkoloa, jonka korkeimmat äänet käyvät välillä kipurajalla. Pikkolossa pää on vielä niin lähellä äänilähdettä. Suojaudun aina harjoitellessa ja orkesterin kanssa soittaessa. Useimmat meistä joutuvat kuitenkin suojautumaan enemmän kollegoiltaan."

Touko Lundellin trumpetin kello suuntautuu suoraan soittajasta poispäin.

"Enemmän käy sääliksi niitä, jotka joutuvat istumaan edessäni."

Rock-väki käyttää nykyään korvatulppia rutiininomaisesti lavalla ja yleisössä. Klassisen musiikinmaailmaan kuulosuojaimet eivät istu yhtä vaivattomasti. Parhaatkin korvatulpat vaimentavat sointivärejä ja taajuuksia epätasaisesti ja vaikeuttavat herkän kokonaisuuden kuulemista. Musiikki ei soi vain hiljempaa, vaan väärin.

Heikinheimon tapauksessa kotikonstit ovat voittaneet kalliit hifi-tulpat.

"Yritin joskus pitää laadukkaita korvatulppia, mutta ne vääristivät omaa soittoa liikaa. Laitan korviin paperia tai pumpulia sen verran, että pahin piikki taittuu."

Helsinkiläiset orkesterimuusikot pitävät terveydenhoitoaan hyvänä. Kuulo tutkitaan työterveydessä säännöllisesti, ja työsuhde-etuna on mahdollista teettää muotoon valettuja ammattimaisia korvatulppia. Tietoisuus kuulovammoista ja niiden hoidosta on lisääntynyt.

Samaan aikaan muusikot toteavat kuitenkin, ettei tietyille asioille voi mitään. Jos säveltäjä ja kapellimestari haluavat rytinää, teosta ja tulkintaa pitää kunnioittaa. Silloin rytisee, vaikka sitten neljännelletoista riville saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat