Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteinen Eurooppa lakkasi olemasta viime perjantaina

Yhteisen Euroopan eetos mureni, ja se lakkasi olemasta viime perjantaina. EU lupasi Välimeren rannoille edistystä, mutta nyt miljoonat ihmiset saavat kuulla olevansa kelpaamattomia sinisilmäisten viikinkien joukkoon.

Kulttuuri
 
Timo Harakka
Dylan Martinez Reuters
Kreikan kulttuuriperintö on valtava. Ateenan Parthenonin temppelin marmorit (Elginin marmorit) ovat esillä British Museumissa. Kuva on vuodelta 2014.
Kreikan kulttuuriperintö on valtava. Ateenan Parthenonin temppelin marmorit (Elginin marmorit) ovat esillä British Museumissa. Kuva on vuodelta 2014. Kuva: Dylan Martinez Reuters

Tämän päivän tiedoilla moni lähihistorian tapahtumakulku vaikuttaa ääliömäiseltä. Kuinka kukaan saattoi pitää Neuvostoliittoa elinkelpoisena valtiona? Kuinka peräti maapallon enemmistö saattoi pitää Neuvostoliittoa ikuisena suurvaltana?

Juuri nyt kysytään, kuinka euroryhmä saattoi hyväksyä Kreikan jäsenekseen vuonna 2001, vaikka olisi pitänyt tietää, että siitä seuraa vain loputon murhe.

Se, että asiat menivät toisin kuin oli tarkoitus, ei kuitenkaan todista poliitikkojen typeryyttä, vaan inhimillisen toiminnan perusluonnetta.

Jos ei halua ymmärtää menneisyyttä menneisyyden omilla ehdoilla, on mahdoton myöskään ennakoida tulevaa, koska tulevaisuutta tehdään tämän päivän tiedoilla ja asenteilla. Jälkiviisaiden on hyvä muistaa, että heidänkin nykyinen tietonsa osoittautuu hämmästyttävän vaillinaiseksi heti huomenna.

Eurooppa oli viisitoista vuotta sitten nuorempi, vahvempi ja optimistisempi kuin nyt. Ja vieläpä samasta syystä, miksi se on nyt toivoton, riitaisa ja tulevaisuudeton.

Euroopan talous- ja rahaliitto, EMU, oli uusi etappi aina vain tiiviimmän, yhtenäisemmän yhteisön rakentamisessa. Samaan aikaan EU laajeni myös maantieteellisesti.

Takana oli traumaattinen Bosnian sota – miten oli mahdollista, että verta vuodatetaan Euroopan alueella? Se aiheutti EU:ssa moraalisen velvoitteen vetää sisään valtioita, jotka eniten hyötyisivät jäsenyydestä – ja olivat siis vielä kaukana EU:n tasosta.

Oltiin jalosti jopa valmiit maksamaan laajentumisesta.

Uskottiin lujasti konvergenssiin eli yhdenmukaistumiseen – tiivis yhteistyö tasoittaa Saksan ja Kreikan erot, Tanskan ja Bulgarian kuilun.

Uusille EMU-jäsenille mukaantulo oli vielä tärkeämpää. Espanja, Portugali ja Kreikka vapautuivat kaikki sotilasdiktatuurista 1970-luvulla. Takapajuisten, taantumuksellisten vuosikymmenten jälkeen ne janosivat modernisaatiota ja korkeampaa elintasoa.

Kreikka ja Suomi liittyivät Euroopan unioniin samasta syystä: ne halusivat kirkastaa kansainvälistä asemaansa. Ne hakeutuivat rahaliittoon samasta syystä: pyrittiin periferiasta päättäviin pöytiin ja tavoiteltiin talouden vakautta.

Moni kreikkalainen toivoi aidosti, että rahaliiton kuri taltuttaisi läpitunkevan korruption ja pinttyneen hyvä veli -järjestelmän. Kävi kuitenkin päinvastoin. Matalien korkojen ansiosta poliitikoilla oli entistä enemmän jaettavaa kavereilleen, ja kansalaiset tottuivat vaatimaan lisää etuja ja tukia.

Kun Yhdysvaltain finanssikriisi lopetti lystinpidon 2009, Euroopan eetos mureni ja katosi. Eurooppa lakkasi olemasta yhteinen. Kreikka erotettiin jo ennen viime viikonloppua.

Oikeassa oleminen ei ole sittenkään niin makeaa kuin Paavo Väyrysen pakkomielteestä voisi päätellä.

Kirjassani Suuri kiristys (2014) kuvasin viiden vuoden virheiden kierteen, jossa europäättäjien jääräpäinen moralismi, ideologinen talouskuri ja Saksan itsekäs politiikka ruokkivat toisiaan. Viime viikon perjantaina tuo tuskien tie päätyi vääjäämättömään lopputulokseen.

Kreikka irrottautui euroalueesta, tai irrotettiin. Ainakin sunnuntain kansanäänestykseen saakka.

Kreikan taloudellinen merkitys on mitätön – sen kansantuote on vain kaksi prosenttia euroalueen tuotannosta. Saksa säästää vastaavan summan ylijäämänä vuosi vuoden perään, mikä on paljon suurempi ongelma. Suuri osa tuosta 200 miljardista eurosta on tänäkin vuonna viety muun euroalueen tuotannosta ja kulutuksesta.

Samat voimat, jotka voivat huoletta saattaa Kreikan katastrofin partaalle, ovat täysin avuttomia Saksan itsekkyyden edessä. Kreikan irrottautuminen olisi ennen kaikkea poliittinen, jopa kulttuurinen, vahinko. Silloin todistetaan, että "eurooppalainen identiteetti" on hyvien aikojen hyödyke, johon ei lamassa ole varaa.

Viime vuosina EU-vastaisten puolueiden ja äärioikeiston menestys muutti koko poliittisen eliitin puheenparren niin Suomessa, Itävallassa, Hollannissa kuin välillisesti Saksassakin. Nämä maat eivät ole vaatineet tiukinta kiristyspolitiikkaa minkään taloudellisen järjen ajamina, vaan poliittisen tilanteensa pakottamina. Lehdistössä ja jopa parlamenteissa, myös Suomen eduskunnassa, oikein kilpaillaan, kuka loihtii värikkäimmän rasistisen stereotypian Etelä-Euroopan kansalaisista.

Thanassis Stavrakis AP
Jalankulkijat ohittivat viime viikolla Ateenassa graffitin, jossa mielenosoittaja musertaa käsillään euron.
Jalankulkijat ohittivat viime viikolla Ateenassa graffitin, jossa mielenosoittaja musertaa käsillään euron.

Saksalaismedian mielikuvitus Kreikan solvaamisessa on ehtymätön. Laatulehti Die Welt katsoi äskettäin aiheelliseksi muistuttaa lukijoitaan, että "kreikkalaiset eivät ole oikeita kreikkalaisia" – siis antiikin demokratian perillisiä, vaan "Turkissa muotoutunut sekoitus slaaveja, bysanttilaisia ja albaaneja".

Kreikkalaiset ovat vastanneet samalla mitalla muistuttamalla yhtenään Saksan natsimenneisyydestä – joka monien mielestä ei ole edes menneisyyttä.

Konvergenssin sijaan rahaliitto loi siis divergenssin – yhtenäistymisen sijaan voimistui eronteko. Rahaliitto jakautui jyrkästi kahtia: velkojien ja velallisten Eurooppaan. Niitä erottaa uusi Berliinin muuri.

Kenties loukkaavin nimike on PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain). Sikoihin viittaava lyhenne keksittiin EU-komissiossa jo 1999, se yleistyi eurokriisin aikana mediassa ja tulee yhä vastaan asiapapereissakin ja akateemisissa julkaisuissa.

Erityisen syvälle loukkaus osuu, koska EU lupasi Etelä-Euroopalle edistystä. Nyt miljoonat ihmiset saavat kuulla olevansa kelpaamattomia pohjoisen sinisilmäisten viikinkien kerhoon. Jopa italialaiset, jotka sentään olivat EU:n perustajajäseniä, saavat kokea kuuluvansa barbaareihin.

Kun samaan aikaan Välimeren siirtolaisuus kohdistuu juuri Italiaan ja Kreikkaan, koettu syrjintä kostetaan maahanmuuttajille. Tänä vuonna yli 30 000 ihmistä on hakeutunut Kreikkaan turvapaikan toivossa – vain jäädäkseen alttiiksi äärioikeiston väkivaltapartioiden yöllisille iskuille.

Samana päivänä, kun Kreikan neuvottelut Brysselissä olivat kariutumassa, Ateenassa käytiin oikeutta Kultainen aamunkoitto -puoluetta vastaan. Syyttäjän mukaan uusfasistien kontolla on sadan maahanmuuttajan väkivaltainen kuolema.

Viikonlopun katastrofi kirvoittaa kovia kommentteja, joissa vastuu kaadetaan joko taloutensa tärvelleen Kreikan tai uppiniskaista oikeistoideologiaa noudattavan euroryhmän päälle. Tosiasiassa molemmat ovat epäonnistuneet. Anteeksiantamattomasti.

Kauhistuttavimmassa skenaariossa Kreikasta tulee romahtanut valtio. Äärioikeisto ja anarkistit kykenevät tehokkaaseen väkivaltaan, joka tuhoaa järjestäytyneen yhteiskunnan jäänteetkin. Maahanmuuttajat ovat vapaata riistaa. Euroopan kaakkoisraja ratkeaa täysin.

Pahimmassa tapauksessa EU seuraa jälleen voimattomana sisällissotaa omalla alueellaan, kuten 20 vuotta sitten Bosniassa.

Myös rahaliitto on romahtamaisillaan, jollei sille pian löydetä aitoa tarkoitusta. Tässä mielessä kriisi on tervetullut. Kriisi – sana on tietenkin kreikkaa – tarkoitti alkujaan lähinnä lääketieteellistä tilannetta, jossa on tehtävä valinta elämän ja kuoleman välillä.

Nyt on sen valinnan aika.

Viime perjantain huippukokouksessa, joka kulutettiin Kreikka-asioihin, piti keskustella euroalueen tulevaisuudesta. EU:n toimielinten viisi puheenjohtajaa on laatinut raportin, jossa ehdotetaan rahaliitolle yhteistä talouspolitiikkaa.

Valtiojohtajat totesivat illallispöydässä, että tulevaisuuteen palataan tulevaisuudessa.

Voi olla, että tämä tulevaisuus ei tulekaan. Silloin huomispäivän jälkiviisaat ihmettelevät, kuinka päättäjät saattoivat pelkkää toimettomuuttaan ja ahdasmielisyyttään antaa rahaliiton luhistua.

Silloin todetaan, että 2000-luvun alun väärää optimismia tuhoisampaa oli sittenkin seuraavan vuosikymmenen katteeton pessimismi.

 

Timo Harakka

Timo Harakka
Timo Harakka


Kirjoittaja on Sdp:n kansanedustaja, toimittaja, tietokirjailija ja EU:n virallisen talouslinjan tunnettu haastaja. Hänen eurokriisiä koskeva kirjansa Suuri kiristys ilmestyi viime vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat