Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia miettii, miten BBC-laatu rahoitetaan

Kulttuuri
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kuuluu kansallisaarteisiin. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että BBC olisi Britanniassa arvostelun yläpuolella. Päinvastoin. Ohjelmatarjontaa, uutispainotuksia ja jopa toimittajien aksenttia kommentoidaan kärkevästi.

Eilen torstaina BBC ilmoitti vähentävänsä yli tuhat työpaikkaa. Kokoluokka saattoi olla yllätys, mutta leikkaustarve ei.

BBC on jatkuvalla säästökuurilla. Vuoteen 2017 mennessä pitäisi nipistää 1,5 miljardia puntaa eli noin 2,1 miljardia euroa vuodessa. BBC:n pääjohtaja Tony Hall kertoi yhtiön työntekijöille torstaina, että tilivuoden 2016–2017 lupamaksutuloista jää uupumaan 150 miljoonaa puntaa.

Entistä harvemmassa kodissa on televisio, joten lupamaksutulot vähenevät ennustettua nopeammin. Brittikatsoja hakee BBC-ohjelmansa verkosta: iPlayer-palvelusta ja mobiililaitteestaan.

Sama kehitys ilmenee alan valvojan ja kilpailuviranomaisen Ofcomin tällä viikolla julkaisemasta raportista. Sen mukaan televisiouutisten katsominen on vähentynyt 16–34-vuotiaiden brittien keskuudessa 29 prosentilla vuodesta 2008 lähtien. Perinteistä televisionkatsontaa ikäluokasta harrastaa enää puolet.

Samaan aikaan katsojat ovat kuitenkin entistäkin tyytyväisempiä BBC:n ja muiden yhtiöiden ilmaistelevisiokanavien tarjontaan. Lähes kahdeksan kymmenestä katsojasta on sitä mieltä, että televisiosta tulee sitä mitä pitääkin. Mutta kuka jaksaa maksaa enää erikseen BBC-laadusta?

Väritelevisiolupa maksaa Britanniassa nyt 145,50 puntaa eli noin 205 euroa vuodessa. Toukokuussa valtaan noussut konservatiivipuolue on väläyttänyt lupamaksun laiminlyönnin rangaistavuudesta luopumista. Tämä on kuitenkin vain alkusoittoa.

BBC:n tuleva rooli ja laajuus ovat nyt poliittisessa puntarissa, sillä yleisradioyhtiön tehtävät määrittelevä nykyinen kymmenvuotisohjelma umpeutuu vuoden 2016 lopussa.

BBC pääjohtaja Hall haluaisi, että televisiolupaa muokattaisiin digi-aikaan sopivaksi. Näin hän yrittää turvata BBC:n rahoituksen. Poliittinen ilmapiiri Britanniassa puhaltaa kuitenkin toiseen suuntaan. Konservatiivihallitukselle yleisradioyhtiön säilyttäminen mahdollisen laajana on tuskin ykköstavoite. Tulevaisuudessa osasta BBC:n ohjelmistoa saattaa joutua maksamaan – jos ei enää televisiolupaa – niin ehkä tilausmaksun.

Annamari Sipilä HS
Kirjoittaja on Lontoon-kirjeenvaihtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat