Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wieniläiset tekevät Savonlinnaan operettijuhlat

Savonlinnan oopperajuhlat alkavat tänään Volksoper Wienin vierailuesityksellä

Kulttuuri
 
Oopperanjohtaja Robert Meyer kertoo näyttelijänurastaan ja rooleistaan saksalaisissa rikossarjoissa
Oopperanjohtaja Robert Meyer kertoo näyttelijänurastaan ja rooleistaan saksalaisissa rikossarjoissa
Volksoper Wienin johtaja Robert Meyer myös ohjaa ja näyttelee oopperatalossaan. Hän tuli oopperan ja operetin maailmaan puheteatterista, ja työskenteli ennen Volksoperia vuosina 1974-2007 puhenäyttämöillä Wienin Burgtheaterissa. Nuorempana hän myös teki lukuisia rooleja saksalaisissa rikossarjoissa, kuten Derrickissä ja Vanhassa ketussa. Toimittaja: Samuli Tiikkaja, kuvaus: Kaveh Rostamkhani, leikkaus: Kristiina Marttinen

Jos olet wieniläinen oopperanjohtaja, sukunimesi on todennäköisesti Meyer.

Kaupungin suurimman oopperatalon eli Wienin valtionoopperan taiteellinen johtaja on Dominique Meyer.

"Hänen koko nimensä on vieläpä Dominique Robert Meyer", sanoo toinen oopperanjohtaja, nimeltään Robert Meyer, ja nauraa päälle.

Tämä Robert Meyer johtaa Volksoper Wieniä eli Wienin kansanoopperaa. Se on valtionoopperan sisartalo, sillä kumpaakin hallinnoi Itävallan Bundestheater-kattojärjestö, johon kuuluu niiden lisäksi Itävallan kansallisteatteri Burgtheater.

Barbara Palffy Volksoper
Iloisen lesken pääroolissa laulaa itävaltalaissopraano Ursula Pfitzner. Kuva on esityksestä Wienin Volksoperissa. Kuvassa myös Danilon roolin Wienissä laulanut Kai Stieferman. Savonlinnan ensi-illassa Danilona on Mathias Hausmann.
Iloisen lesken pääroolissa laulaa itävaltalaissopraano Ursula Pfitzner. Kuva on esityksestä Wienin Volksoperissa. Kuvassa myös Danilon roolin Wienissä laulanut Kai Stieferman. Savonlinnan ensi-illassa Danilona on Mathias Hausmann.

Oopperanjohtaja-Meyerit eivät ole sukua keskenään, sillä Dominique Meyer on syntyjään ranskalainen ja Robert Meyer saksalainen.

"Me olemme sitä paitsi hyvin erilaisia. Hän puhuu hiljaa ja hillitysti, minä taas en!" Robert Meyer jylisee.

Johtajien ominaisuudet voi tässä tapauksessa hyvinkin nähdä myös oopperatalojen ominaisuuksina. Valtionooppera tekee vakavaa oopperataidetta. Oopperaa esittää myös Volksoper, mutta lisäksi operettia ja musikaalia.

"Ja me teemme kaiken halvemmalla", Meyer sanoo.

Volksoper on nimensä mukaisesti kansanooppera, ja siksi kaikki teokset esitetään siellä saksankielisinä. Volksoperissa siis Bizet'n Carmen laulaa saksaksi, samoin Puccinin Turandot ja Borodinin ruhtinas Igor.

Volksoperin bravuuriteoksia ovat operettiohjelmiston perusteokset. Operettigenre syntyi 1800-luvun puolivälissä Pariisissa, mutta Wien oli varsinkin 1900-luvun taitteen molemmin puolin vuosikymmenien ajan tärkeä operettikeskus. Volksoper pitää yllä wieniläistä operettiperinnettä.

Kaveh Rostamkhani
Volksoper Wienin johtaja Robert Meyer on tehnyt Iloisen lesken näyttämösovituksen Savonlinnaa varten.
Volksoper Wienin johtaja Robert Meyer on tehnyt Iloisen lesken näyttämösovituksen Savonlinnaa varten.

Wieniläisen operetin keskeisiin teoksiin kuuluu Franz Lehárin Iloinen leski, joka kantaesitettiin Wienissä vuonna 1905 ja on kuulunut perusohjelmistoon siitä lähtien. Sitä Volksoper myös tulee esittämään Savonlinnan oopperajuhlille.

"Se on meillä aina ohjelmistossa, koska se on yksi kuuluisimmista opereteista Lepakon ja Mustalaisruhtinattaren ohella. Siksi se sopii hyvin myös Savonlinnan oopperajuhlien historian ensimmäiseksi operetiksi", Robert Meyer sanoo.

Tausta

Musiikki soi Savonlinnassa taas kuukauden ajan

Savonlinnan oopperajuhlat alkavat tänään vierailunäytöksellä. Volksoper Wien esittää Iloinen leski -operettia yhteensä kuusi kertaa, viimeisen kerran keskiviikkona 8. heinäkuuta.

Toinen vieraileva oopperaseurue on Dresdenin Semperoper, joka esittää Mozartin Figaron häitä 13.–17. heinäkuuta. Juhannuspäivänä Dresdenissä ensi-iltansa saaneen tuotannon on ohjannut Johannes Erath.

Oopperajuhlien omia tuotantoja ovat Modest Musorgskin Boris Godunov (ensi-ilta 11. heinäkuuta), Giacomo Puccinin Tosca (ensi-ilta 18. heinäkuuta) ja Giuseppe Verdin La traviata (ensi-ilta 20. heinäkuuta).

Oopperajuhlat on valmistanut yhteistyössä Sibelius-Akatemian kanssa lapsille soveltuvan Pikku Taikahuilun. Mozartin Taikahuiluun perustuvaa tunnin mittaista Pikku Taikahuilua esitetään Savonlinnasalissa 9.–11. heinäkuuta.

Timo Mustakallio -laulukilpailu järjestetään sunnuntaina 19. heinäkuuta. Oopperajuhlien konserttiohjelmassa ovat Haydnin Luominen, Sonata Arctica -rockyhtyeen konsertti sekä festivaalin 2. elokuuta päättävä Sibelius -juhlakonsertti.

Volksoperin nykyinen Iloinen leski -esitys on Marco Arturo Marellin ohjaus, siis saman sveitsiläisohjaajan, joka ohjasi viime syksynä Suomen kansallisoopperaan Straussin Lepakko-operetin. Marelli ei kuitenkaan ole mukana Savonlinnassa, vaan näyttämösovituksen laatii oopperanjohtaja Robert Meyer.

"Se ei ole helppoa, koska alkuperäinen tuotanto on niin monimutkainen. Käytämme kyllä samoja pukuja ja tarpeistoa, mutta kaikkia lavasteitamme emme voi käyttää. Lisäksi ongelmana on se, että ohjaus on suunniteltu meidän 12 metriä leveälle lavallemme, mutta Savonlinnassa leveyttä onkin 34 metriä. Vähän hullulta se tuntuu, mutta toisaalta meillä on runsaasti harjoituksia Savonlinnassa."

Iloinen leski kertoo rikkaasta leskestä Hanna Glawarista, jonka balkanilainen kotimaa Pontevedro on köyhä. Siksi pontevedrolaisilla on kova hinku saada Glawari uusiin naimisiin maanmiehensä kanssa, jotta rahat jäisivät kotimaahan.

Tarinassa riittää juonenkäänteitä ja suhdesotkuja, mutta loppu on onnellinen.

Pääroolin laulaa wieniläissopraano Ursula Pfitzner.

"Hanna Glawari on vahva nainen, ja siksi hän oli 1900-luvun naisyleisön suosikki. Hän haluaa saada kreivi Danilon, joten hän työskentelee kolmen näytöksen ajan ja lopulta saa hänet", Pfitzner sanoo.

Pfitzner lauloi Glawarin roolia ensimmäisen kerran vuonna 2005 Mörbischissä Itävallan itäosassa. Seuraavana vuonna hän lauloi samaa roolia Sveitsin Bernissä, jossa Danilon roolin lauloi suomalaisbaritoni Tommi Hakala. Pian heistä tuli pari myös tosielämässä.

"Hän ei enää laula Daniloa, koska on muuttanut fakkiaan. Voisimmehan silti kokeilla joskus ihan huvikseen", Pfitzner sanoo.

Kaveh Rostamkhani
Ursula Pfitzner kertoo, että hänen esittämänsä Hanna Glawari on vahva nainen.
Ursula Pfitzner kertoo, että hänen esittämänsä Hanna Glawari on vahva nainen.

 

Volksoper Wienin vierailunäytökset Iloinen leski -operetista Olavinlinnassa 3.–8. heinäkuuta kello 19.

Samuli Tiikkaja HS
Wien

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat