Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Noel Gallagher hurmasi Roskilden festivaaliveteraanit

Roskilden linjana on asettaa takavuosien legendat rinnakkain indie-eliitin suosikkien kanssa

Kulttuuri
 
Torben Christensen Scanpix
Noel Gallagherin keikka innosti Roskilden festivaaliveteraaneja.
Noel Gallagherin keikka innosti Roskilden festivaaliveteraaneja. Kuva: Torben Christensen Scanpix
Arvio: konsertti
Noel Gallagher's High Flying Birds Roskilden festivaalilla.

Suomen rockfestivaalien ohjelma on tänä kesänä runsas ja mielenkiintoinen, mutta ihan kaikki Eurooppaa kiertävät supertähdet eivät Suomeen asti tule.

Kuten esimerkiksi Oasis-yhtyeen lauluntekijänä tunnettu Noel Gallagher, joka kävi lähimmillään Noel Gallagher's High Flying Birds -yhtyeensä kanssa Tukholmassa. Keskiviikkoiltana Gallagher oli Tanskassa Roskilden festivaalin avausillan toinen pääesiintyjä.

Yleisömäärällä mitattuna hän jäi selväksi kakkoseksi illan ykköselle, Pharrell Williamsille, mikä ei ollut suuri yllätys. Lauantaina Turun Ruisrockissa esiintyvä Williams tekee ikä- ja genrerajoja pilkkaavaa modernia poppia, kun taas Noel Gallagherin hienoimmat kappaleet olivat retromusiikkia jo ilmestyessään 20 vuotta sitten.

Siksi Gallagherin yleisössäkin enemmän festivaaliveteraaneja, joista moni saattoi olla paikalla jo vuonna 1995, kun Oasis oli Roskildessa ensimmäistä kertaa.

Oasisin hajottua vuonna 2009 Noel ja pikkuveljensä, laulaja Liam Gallagher, perustivat omat yhtyeensä. Liamin Beady Eye hajosi viime vuonna kahden albumin mittaisen uran jälkeen. Myös Noel Gallagher's High Flying Birds on julkaissut kaksi albumia, mutta toistaiseksi näyttää siltä, että vanhemman Gallagherin yhtyeellä voi olla tulevaisuutta.

Siitäkin huolimatta, että taiteilijana Noel Gallagher näyttää katsovan aika paljon taaksepäin. High Flying Birdsin keväällä ilmestyneen albumin nimi Chasing Yesterday voi olla ironiaa, mutta keskiviikkona Roskildessa kävi selväksi, että yleisö rakastaa eniten 48-vuotiaan Noel Gallagherin nuoruuden töitä.

Gallagherin uudessa tuotannossa on hienoja kappaleita kuten esikoislevyn If I Had a Gun tai uuden levyn raskaasti jyräävä In the Heat of the Moment, jotka soivat keikalla suurina ja stadionkelpoisina.

Ne muistuttavat Noel Gallagherin popsäveltäjän uran huippuvuosista ja Oasisin kahdesta ensimmäisestä levystä. Ja jo varttitunnin kohdalla Gallagher soitti Oasisin unohdettuihin helmiin kuuluvan Fade Awayn. Alun perin singlen b-raidaksi haudatun kappaleen kertosäe "while we're living / the dreams we had as children fade away" kuvaa ukkoutuvan rocktähden maailmaa hieman naiivisti, mutta rakastettavasti.

Lopullisesti yleisö repesi kuullessaan Cigarettes and Alcoholin ylimielisen glamrock-riffin, ja sitten vanhaa Oasista tulikin putkena. Whateverin ja keikan päättäneen Don't Look Back in Angerin aikana yleisön laulun volyymi melkein peittosi yhtyeen rehevän soiton.

Tunnelmaa ei suinkaan latistanut se, että vanhempi Gallagher on vanhetessaan kypsynyt laulajana ja päihittää nykyään solistina särmikkään pikkuveljensä.

Gallagher piti kaiken edessä kuuluisan suojapokerinsa ja mutisi eturivin faneille jotakin epäselvää, varovaisesti hymyillen.

Roskilden jättifestivaalin ohjelmaprofiilissa on pidetty vuodesta toiseen tiukasti kiinni rönsyilevästä linjasta, jossa tuoreet indie-eliitin suosikit asetetaan rinnakkain takavuosien legendojen kanssa.

Veteraaniputki on ollut viime vuosina saumaton ja vaikuttava Bruce Springsteenistä ja Brian Wilsonista Stevie Wonderiin ja Rolling Stonesiin.

Tänä vuonna legendapaikalla on lauantaina esiintyvä Paul McCartney. Nähtäväksi jää, onko Noel Gallagher täyttämässä samaa paikkaa 20 vuoden päästä.

Mathias Bojesen Scanpix
Yleisö odotti leirialueen avautumista.
Yleisö odotti leirialueen avautumista.
Sara Gangsted Scanpix
Pharrell Williams oli keskiviikon yleisömagneetti.
Pharrell Williams oli keskiviikon yleisömagneetti.
Mathias Bojesen Scanpix
Festivaalivieraat kiirehtivät varaamaan telttapaikkaansa leirialueella.
Festivaalivieraat kiirehtivät varaamaan telttapaikkaansa leirialueella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat