Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobel-kestoehdokas Claudio Magrisin mielestä Saksan syyttely on turhaa populismia

Kirjailija muistuttaa Saksan merkityksestä Italian kulttuurille

Kulttuuri
 
Tania/MVphotos / TANIA
Torinon kirjamesuilla vieraillut Claudio Magris, 76, on Italian arvostetuin nykykirjailija.
Torinon kirjamesuilla vieraillut Claudio Magris, 76, on Italian arvostetuin nykykirjailija. Kuva: Tania/MVphotos / TANIA

Puhetulva imaisee pyörteisiinsä kuin halki keskisen Euroopan virtaava Tonava.

Äänessä on Italian kansainvälisesti arvostetuin nykykirjailija Claudio Magris, joka nousi maailmanmaineeseen juuri Tonavan kulkureittiä seuraavalla kulttuurihistoriallisella esseeromaanillaan Tonava lähes kolmekymmentä vuotta sitten.

Uusiksi hän ei lähtisi klassikkokirjaansa rakentamaan, vaikka Eurooppa ei ole sama kuin kirjaa kirjoittaessa. Ei itse kirja muutu, vaikka aika muuttuu.

"Silloin oli omat ristiriitansa, nyt taas toiset. Sodat ja laittomien siirtolaisten virrat eivät olleet sen hetken todellisuutta."

Myös germanistina tunnettu Claudio Magris on ollut vahvin italialainen ehdokas Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi sen jälkeen, kun palkinnon nappasi Dario Fo vuonna 1997.

Magris sai monta kertaa Nobel-palkintoa ennakoineen Saksan kirjakauppiaiden rauhanpalkinnon lokakuussa 2009.

Silloin hän varoitti, että "populismista on tulossa uusi muuri maitten välille". Nyt hänen mielestään tilanne on kärjistynyt entisestään. Suomessa hänet tunnetaan teoksista Tonava (2000), Mikrokosmoksia (2002) ja Ymmärrättehän (2007).

Puhe kääntyy nopeasti Saksaan. Magris muistuttaa, että Saksa on yhä edelleen ongelmallinen maa italialaisille. Saksaa vihataan Italiassa enemmän kuin rakastetaan.

Monet italialaiset kirosivat etenkin muutamia vuosia sitten äänekkäästi Saksan holhoavaa otetta, koska sekä paavi Benedictus XVI:na tunnettu saksalainen Joseph Ratzinger että Saksan liittokansleri Angela Merkel ripittivät julkisesti Italiaa, jonka velkaantunut valtiontalous ja riitainen poliittinen järjestelmä natisivat liitoksissaan.

Italialaiset pääsivät toisesta riippakivestä, kun uudeksi paaviksi valittiin Franciscus -nimen ottanut argentiinalainen Jorge Mario Bergoglio maaliskuussa 2013.

Magrisin mukaan tilanne on siinä mielessä nurinkurinen, että saksalaiset kuitenkin tietävät enemmän Italiasta kuin italialaiset Saksasta, vaikka molemmilla on luonnollisesti stereotyyppisiä käsityksiä toinen toisistaan.

Italiassa saa kovin helposti leiman otsaansa, jos on kiinnostunut saksalaisesta kulttuurista ja sen vaikutuksesta. "Germanisti joutuu Italiassa lähes aina puolustelemaan sitä, miksi hän on kiinnostunut Saksasta. Jos on taas frankofiili, tuskin kukaan vaatii päätä vadille", Magris toteaa.

Kreikan tilanne ei ole liennyttänyt tätä nihkeää suhtautumista. Magrisin mielestä Saksan mollaaminen on kuitenkin puhdasta populismia.

Kirjailijan mukaan liian harva on valmis tunnustamaan, että Italian ja Saksan välillä on vahva kulttuurinen side, jota tulisi korostaa eikä vähätellä. Saksalaisella kirjallisuudella ja filosofialla on ollut suuri vaikutus koko italialaiseen yhteiskuntaan 1900-luvulla. Italia on tässä mielessä velkaa Saksalle.

"Oman lisänsä tähän uusien ajatuksien maihinnousuun on tuonut se, että italialaisen älymystön suhde saksalaiseen kulttuuriin – enkä tässä puhu yksin natsismista – on ollut täynnä jännitteitä ja ristiriitoja", sanoo Magris.

"Tällä hegemonialla on tietysti hyvät ja huonot puolensa. Kehityksen kannalta on tärkeää, että dialektinen filosofia sai merkittävän jalansijan Italiassa, kuten myöhemmin Frankfurtin koulukunta. Tällaista merkitystä ei ole ollut Ranskalla tai Britannialla."

Hän huomauttaa, että paljolti juuri uushegeliläinen dialektinen filosofia nosti esimerkiksi italialaisen filosofin Benedetto Crocen 1900-luvulla merkittävään kansalliseen asemaan.

"Croce juurrutti Italiaan poliittisen liberalismin ja kulttuurisen paatoksen, vaikka hän ei kovin hyvin saksalaista kaunokirjallisuutta – toisin kuin filosofiaa – tuntenutkaan."

Magris katsoo, että Saksassa vaikuttaneella marxilaisella filosofilla György Lukácsilla oli itse asiassa suurempi vaikutus Italian kirjallisuuteen kuin yksittäisillä saksalaisilla tai saksaksi kirjoittaneilla kirjailijoilla, kuten Robert Musil, Thomas Mann, Heinrich Böll tai Günter Grass.

"Mielenkiintoista on, että Lukácsin marxilais-humanistinen filosofia rantautui Italiaan ikään kuin väärinpäin: aluksi saimme hänen myöhäistuotantonsa ja vasta sitten hänen varhaisemmat kirjoituksensa."

"Se kuitenkin loi pohjan Italian sodanjälkeiselle henkiselle maaperälle ja vei yhdessä Frankfurtin koulukunnan kanssa tavallaan elintilan ranskalaiselta eksistentialismilta."

Magrisin mukaan keskeinen kysymys yhä edelleen on, miten elää aitoa eikä valheellista elämää. Millainen ihmisen elintila on järjestäytyneessä yhteiskunnassa?

Jo pelkästä aatehistoriallisesta näkökulmasta Magris toivoisi, että yhä useampi italialainen muistaisi Saksan tärkeän kulttuurisen vaikutuksen eikä takertuisi Hanns Johstin Schlageter-näytelmän (1933) usein siteerattuun repliikkiin.

Sen lausuu päähenkilö, myöhemmin SA-joukkojen marttyyriksi nostettu nuori Freikorpsin sotilas, Albert Leo Schlageter: "Jos kuulen sanan 'kulttuuri', poistan varmistimen pistoolistani."

Magrisin mielestä esimerkiksi Bertolt Brechtin merkitys on ollut valtava, ei ehkä niinkään näytelmäkirjailijana vaan Italian koko teatterikentän johtotähtenä.

Odotetusta uudesta esseeromaanistaan Non luogo a procedere Magris ei halua vielä puhua, vaikka se nousi isoksi puheenaiheeksi jo Lontoon kirjamessuilla huhtikuussa 2015.

"Tuntuisi väärältä puhua siitä, koska viimeistelen yhä sen viimeisiä rivejä. Kirja ei ole valmis."

Lokakuussa Italiassa ilmestyvässä kirjassa hän palaa 1900-luvun historian merkittäviin saranakohtiin. Hän tekee näin siitä huolimatta, että pitää kirjailijaa monessa suhteessa oman roolinsa vankina.

"Kirjailija on kuin klovni, joka yrittää varoittaa yleisöä sirkuksessa yllättäen syttyneestä tulipalosta, mutta yleisö vain jatkaa nauramista, koska kuulee varoituksen sanat klovnin suusta", Magris toteaa eikä malttaisi lopettaa puhumista, vaikka hänellä on kiire.

Triestessä asuva 76-vuotias Claudio Magris tuntuukin muuttuneen sitä kiireisemmäksi, mitä enemmän hänelle on kertynyt ikää. Hänelle on kysyntää, myös Italian ulkopuolella.

Hän on kiiruhtamassa lennolle New Yorkiin.

 

Kirjoittaja tapasi Claudio Magrisin toukokuun puolivälissä Torinon kirjamessuilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat