Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkintoja haalineen Teos-kustantamon päällikön ura alkoi ravintola Rytmin pöydässä

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Kaisa Rautaheimo HS
Tiihonen ei halua kertoa, keiden kirjailijoiden kustannustoimittaja hän on. "Kustannustoimittajan tehtävä on pysyä taustalla."
Tiihonen ei halua kertoa, keiden kirjailijoiden kustannustoimittaja hän on. "Kustannustoimittajan tehtävä on pysyä taustalla." Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Muutto oli helpotus. Vaikka Teoksen uudet tilat Kasarmikadulla olivat vähän aiempaa Bulevardin toimistoa pienemmät, siellä huoneita oli enemmän ja muistoja vähemmän.

Muuton jälkeen huhti–toukokuun vaihteessa kirjat purettiin hyllyihin, Mikko Rimmisen Finlandia-plakaatti ripustettiin vessasta löytyneeseen koukkuun ja valokuvat aseteltiin suurimman huoneen leveälle ikkunalaudalle.

Sanottua

Tiihosen tiihismit

Vuosina 2013–2015 Kriittisen korkeakoulun kirjoittajalinjalla opiskelleen ryhmän keräämiä Jussi Tiihosen lausumia letkautuksia, "tiihismejä":

 

 

"Kaikkia meitä hiertää jokin, romaanihenkilöitä vielä useammin."

 

"Ruma editori ottais ton kokonaan pois. Tai ei ruma, enkelinkaunis, mutta paha sielultaan."

 

"Tietenkin tässä vois sanoa jotain yleispätevää, mutta se ei pätis koskaan."

 

"Henkilöt, kaikki hyöty irti ja pellolle. Story of my life."

 

"Sisäinen lukija, pälälässynlää."

 

"Pakahduttava keskeislyyrinen plörpsäys."

 

"Ei nyt puhuta Nietzschestä henkilönä. Rauha hänen viiksekkäälle sielulleen."

 

"Pitäiskö kasvattaa pidempi parta ja ruveta jakamaan viisauksia rahasta?"

 

"Mä lepsupeppuunnun entisestään."

 

"Ajatelkaa kaikkia fantasioitanne NYT."

 

"En nyt kysy että kuka teistä on kastroitu."

Toinen on mustavalkopotretti, vakavailmeinen ja usein virallisissa yhteyksissä nähty. Toinen on otettu Teoksen kymmenvuotisjuhlista vuonna 2014. Siinä yksi Suomen tunnetuimmista kustannustoimittajista, Teoksen perustaja ja kustantaja Silja Hiidenheimo seisoo korkeissa koroissa kukkapuska kädessään Aleksanterin teatterin lavalla. Alle vuotta myöhemmin, uudenvuoden päivänä 2015, hän kuoli syöpään.

Kustannuspäällikkö Jussi Tiihonen avaa Teoksen oven, kättelemättä kieltäytyy tekemästä haastattelua "alitajunnan kokoisessa" työhuoneessaan, tarjoaa kahvia "perverssistä" kissamukista ja johdattaa edustushuoneeseen, jossa ikkunan ääressä vähän Hiidenheimon kuvista vasemmalle odottaa kaksi muhkeaa nojatuolia.

"Ei sinne, se on enemmän Laila Hirvisaarta kuin minua", Tiihonen sanoo, istuu suuren pöydän päähän puutuolille, hörppää kahvia ja kertoo, että haastattelu hermostuttaa häntä "ihan julmetusti".

On sunnuntai ennen juhannusta, ja Tiihonen on tullut töihin. Pyhätyö ei johdu hänen muutaman kuukauden ikäisestä virastaan Teoksen uutena kustannuspäällikkönä, vaan siitä, että Teoksessa tehdään töitä silloin, kun töitä on. Niin oli Siljan aikana ja niin on myös nyt.

"Pääsen heti olemaan hauska. Vaikka ei tämä välttämättä ole hauskaa", Tiihonen sanoo.

Sitten hän kertoo anekdootin siitä, miten hänestä tuli kustannustoimittaja.

Silja Hiidenheimo kiinnitti huomionsa Jussi Tiihoseen Rytmin pöydässä joulun alla 2009, koska tämä editoi omia lauseitaan.

Kuka

Jussi Tiihonen

 Jussi Tiihonen syntyi vuonna 1979 Vantaalla. Vietti lapsuutensa Käpylässä.

 Työskentelee Teoksen kustannuspäällikkönä.

 Opiskellut Helsingin yliopistossa estetiikkaa, filosofiaa ja kirjallisuustiedettä.

 Asuu yksin Helsingin Kalliossa.

 Harrastaa lukemista, kuppiloissa sosialiseeraamista sekä Kant- ja Lacan-lukupiirejä ystävien kesken.

"Eli olen todennäköisesti ollut sellaisessa näsäviisaassa ja epävarmassa kolmen kaljan humalassa, jossa sanon jonkun lauseen, korjaan, virkkeen, ja sitten sanon saman asian uudestaan."

Tiihosen taipumuksen huomattuaan Hiidenheimo kysyi, oliko mies kenties koskaan tehnyt kustannustoimittajan töitä. Kun hiljattain valmistuneen monitoimihumanistin vastaus oli ei, Hiidenheimolla oli heti tarjota freelance-hommia.

Ensimmäinen projekti oli eräs esikoisromaani. Enempää Tiihonen ei paljasta. Hänestä kaikki kunnia kuuluu kirjailijalle.

"Kuulostamatta nyt tuhmalta suhde kustannustoimittajan ja kirjailijan välillä on ikään kuin intiimi ja perustuu luottamukseen. Kirjailijat voivat sitten puhua, jos puhuvat."

Freelance-ura kustannustoimittajana sujui niin hyvin, että elokuussa 2010 Tiihonen siirtyi Teoksen toimistolle kiireavuksi.

Kun kaksi kuukautta oli kulunut, töitä oli enemmän kuin Tiihonen ehti tehdä, joten sopimusta jatkettiin. Käsikirjoitusten lukemisen ja kommentoimisen lisäksi Tiihonen muun muassa osallistui postitusrumbaan ja järjesti juhlia.

"Se tuntui sellaiselta oppisopimusmeiningiltä, vaikka meninkin aika suoraan siihen perusduuniin – tuntuu usein vieläkin."

Hiidenheimosta ja Tiihosesta tuli nopeasti ystävät. Oli paljon yhteistä, esimerkiksi intohimo penkkiurheiluun. Usein puhuttiin vaikkapa seiväshyppääjien käsien asennoista.

"Tuossa on jonkinlainen analoginen yhteys siihen, miten keskustelen joidenkin kirjailijoiden kanssa. Puhe saattaa liippailla jossain ihan muualla vain päätyäkseen johonkin teknisempään asiaan tekstissä, tai sellaiseen jonkinlaiseen havahtumiseen, että me puhuimme tässä seiväshypystä, mutta eivätkö ongelmat ratkeakin tällä tavalla."

Tiihonen sanoo, että Hiidenheimo oli intohimoisin kirjallisuusihminen, jonka hän tunsi. Omaa suhdettaan kirjallisuuteen hän ei välittäisi analysoida, mitä nyt kertoo toteuttavansa itseään työnsä kautta.

Tiihonen oli neljävuotias oppiessaan lukemaan, ja sen jälkeen hän luki. Suunnilleen kymmenenvuotiaana oli kahlattu klassikot Gogolista Bulgakovin kautta Daniil Harmsiin.

"En nyt halua sanoa, että olin elitisti jo pienenä. Tuli luettua esimerkiksi Käpylän kirjaston scifi-hylly alusta loppuun", hän sanoo ja lisää, että hänen ihannemaailmassaan genrerajoja ei olisikaan.

"Puhuttaisiin vain kirjallisuudesta."

Tiihosen isä on runoilija Ilpo Tiihonen, äiti työskentelee lavastajana. Mitään painetta kulttuuriharrastukseen Tiihonen ei kuitenkaan kokenut. Perhetausta vaikutti hänen nähdäkseen lähinnä siten, että hän tiesi sellaisesta ammatista kuin kirjailija.

"Jos kohta kun broidin kanssa ihmettelimme, että onko faijalla ollut koskaan oikeaa työtä, hän sanoi olleensa rypistäjänä rusinatehtaalla. Olin sen verran pieni, että uskoin."

Itse hän ei kuitenkaan ole haaveillut kirjailijan ammatista lukuun ottamatta joitakin vuosia Kallion taidelukiossa, jolloin "muusain sointi" oli kaikkein voimakkaimmillaan iän ja ympäristön yhteisvaikutuksen takia.

"Toivottavasti ne yritelmät ovat säilössä jossain peruskalliossa", Tiihonen sanoo.

Myöskään tulevaisuudessa hän ei näe itseään "merkittävänä skribenttinä".

"Ties vaikka saan sitten jossain vaiheessa myöhäisherätyksen ja ryhdyn kynälle, mutta se on täysin hypoteettinen ajatus. Olen luonteeltani sellainen, että minulle sopii muiden jeesaaminen."

Sitä paitsi kirjailijuudesta seuraisi myös perhetaustasta kumpuava ongelma:

"Pitäisi pohtia, kirjoittaisiko pastissia vai kapinaa."

Kirjoittajia Tiihonen "jeesaa" paitsi Teoksessa, myös Kriittisen korkeakoulun kirjoittajalinjalla. Hän peri paikan Hiidenheimolta vuonna 2011. Hiidenheimon matkaan koulusta tarttuivat muun muassa Leena Parkkinen ja Jenni Linturi.

Luentoja on yhtenä viikonloppuna syksyisin ja toisena keväisin, ja silloin Tiihosta hermostuttaa. Sille on kuitenkin esiintymisjännityksen lisäksi toinenkin syy.

Tiihonen ei ole aivan varma, kuinka paljon kirjoittamista voi oikeastaan opettaa. "On kaksi asiaa, runomitat ja rakkaus. Toista voi opettaa, toinen onkin vähän kimurantimpi juttu."

Hyvä kirjallisuus asuu sääntöjen ulkopuolella. Se luo sellaista uutta, joka parhaimmillaan mahdollistaa totuudellisuuden mutta jonka äärellä tuntee väistämättä myös epävarmuutta, Tiihonen sanoo.

"Opettaja ja kustannustoimittaja parhaimmillaan tunnistaa sen hyvän ja uuden, mutta opettaja ja kustannustoimittaja ei osaa kertoa, miten se tehdään."

Kun Silja Hiidenheimo tarjosi Jussi Tiihoselle töitä, hän ei varmaankaan tiennyt mitä teki.

"Luulen, että se oli aika lailla intuitiota, Siljalla sellainen oli", Tiihonen sanoo.

Hiidenheimo ei silloin myöskään tiennyt olevansa tekemisissä seuraajansa kanssa.

"Titulaarisista asioista emme puhuneet koskaan. Ne eivät olleet niin mielenkiintoisia kuin urheilu ja kirjallisuus."

Tittelien perään Tiihonen ei ole vieläkään, mutta kun kustannuspäällikön tehtävää tarjottiin hänelle lopputalvesta, olisi ollut mahdotonta sanoa ei.

"Olisin aikamoinen mulkku, jos olisin kieltäytynyt enkä ottaisi sitä vastuuta, että Teos jatkaa mahdollisimman entisenlaisena."

Kun Helsingin Sanomat haastatteli Silja Hiidenheimoa vuonna 2004, hän puhui kustannustoimittajan tehtävästä pysyä taustalla, kunnioituksesta kirjailijaa kohtaan, uskalluksesta kysyä jos ei ymmärrä, päsmäröinnin välttämisestä – ja siitä mysteeristä, kielen briljanssista, jota joko on tai ei ole.

"Kustannustoimittajan lukutapa ei ole tunnevapaa. Vaikka teksti olisi ihan raakile eikä itse saisi kiinni siitä, mikä tässä on niin hienoa että takaraivo meinaa lentää seinään, tunteeseen pitää luottaa", Tiihonen sanoo.

Se luottamus on tärkeintä, mitä Jussi Tiihonen Silja Hiidenheimolta oppi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat