Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Beethovenia, Bob Dylania, Abbaa – kirjailijat käyttävät musiikkia teoksissaan sanojen vahvistamiseksi

Kuuntele hs.fi-soittolistalta musiikkia maailmankirjallisuudesta, Thomas Mannista Maija Vilkkumaahan

Kulttuuri
 
Petri Puromies HS
Musiikki soi monessa runossa ja romaanissa, rakenteita ja rytmiä myöten.
Musiikki soi monessa runossa ja romaanissa, rakenteita ja rytmiä myöten. Kuva: Petri Puromies HS

Leo Tolstoin pienoisromaanissa Kreutzer-sonaatti (1889) mies kuuntelee junassa kanssamatkustajan tarinan.

Tämä kertoo onnettomasta avioliitostaan, jossa rakkaus lakastui pian riitoihin ja lasten syntymiin. Lopulta vaimo, pianisti, otti rakastajakseen viulistin, soitettuaan tämän kanssa Beethovenin Kreutzer-sonaattia (numero 9). Kun mies löysi aviorikkojat yhdessä, hän puukotti vaimonsa kuoliaaksi.

Yksi kantavista ajatuksista kertomuksessa on se, että musiikki saa ihmisissä outoja voimia liikkeelle, tekee heistä toisenlaisia.

Monet muutkin ovat olleet tätä mieltä. Siksi musiikista on kirjoitettu niin paljon. Siksi musiikilla on myös vaikutusta siihen, miten kirjoitetaan.

Kaksi kirjailijaa ja muusikkoa, Emma Hooper ja Maija Vilkkumaa, keskustelivat aiheesta toukokuussa Helsinki Lit -festivaalilla. Kumpikin uskoo, että kirjallisuus ja musiikki tulevat samasta paikasta ihmisen sisältä ja ovat monessa suhteessa samanlaisia: ilmaisua ja kommunikaatiota. Ydinkin on yhteinen, eli rytmi.

Tässä on siis kyse kahdesta kielestä, kuten Hooper ja Vilkkumaa kirjallisuutta ja musiikkia nimittivät. Kun taiteilija hallitsee kumpaakin, ne alkavat yhdistyä ja limittyä hänen teoksissaan.

Kolmas muusikko-kirjailija Maritta Lintunen on sanonut asian näin: "Olen kokenut, että moni klassisen musiikin sävellysmuoto on rinnastettavissa eri kirjallisuudenlajeihin ja pienempiinkin rakenteisiin."

Ja neljäs, Lauri Otonkoski: "Kysymys ei ole ammateista, jotka ovat vain etikettejä olemuksen kyljessä. Kysymys on labyrintista, jonka jokainen elämä itse omista aineksistaan rakentaa."

Yhdestä kielestä taiteilija voi siirtyä toiseen, kun joutuu umpikujaan. Vilkkumaa ja Hooper pitävät tätä iloisena asiana, mutta Otonkoski on kirjoittanut siitä kuolemanvakavasti teoksessaan Erään kalamatkan kuvaus (2007): soittaminen muuttui huilistille "sisintä syöväksi demoniksi". Tukehtumiselta välttyäkseen hän alkoi kirjoittaa ja hakeutui psykoanalyysiin.

Moni runo on jo valmiiksi tekstiä, joka toimii kuin musiikki, vaikkei tekijä muusikko olisikaan, vain harras ja eläytyvä kuuntelija.

Laululyriikka syntyy usein suoraan musiikin kehyksiin ja rakentuu paitsi tarinan myös äänteiden ehdoilla. Modernissa runossa musikaalisten muotojen toteutuminen on ollut suosittua pitkään.

Kirsi Kunnaksen on sanottu kirjoittaneen Tiitiäisen satupuun (1956) tekstejä niin, että ne soisivat sekä ääneen lukevan aikuisen että tämän sylissä istuvan lapsikuulijan rintakehässä. Eeva-Liisa Mannerilla on ekstaattisia musiikista kertovia runoja, joiden voi ajatella kuvailevan ääniä – tai tuntemuksia, joita ne kuulijassa aiheuttavat.

Tämä matka -kokoelmassa (1956) on Mozartin ja Webernin sävellysten liikettä jäljitteleviä säkeitä, ja Bach-runossa avautuu koko ajan uusia, sisäkkäisiä, laajenevia maailmoja: Ja portit avautuvat avautuvat – / Avautuu purppuranokat, ovat muuntelu ja huilu,/ avautuu heitetyt siivet, kohoavat, ovat fuuga,/
Ruotsalaisen nobelistin Tomas Tranströmerin useassa runossa soivat Sibeliuksen sinfoniat – tämän on runoilija itse vahvistanut.

Proosaakin voi rakentaa musiikkiteosten tavoin.

Toisella nobelistilla, yhdysvaltalaisella Toni Morrisonilla on romaani nimeltä Jazz (1992), joka kertoo Harlemin mustasta historiasta 1920-luvulla, ja samalla tietysti ajankohdan musiikista. Eri näkökulmien varaan rakentuvassa tarinassa on paljon samaa kuin jazz-kappaleessa, joka perustuu improvisaatioon, vuorotteleviin sooloihin ja siihen, että melodia välillä häipyy ja palaa sitten takaisin.

Joel Haahtela, tunnettu Richard Wagnerin musiikin ihailija, on pohtinut johtoaihe-tekniikkaa (jonka Wagner toi oopperaan) kirjallisuudessa ja löytää sitä niin Thomas Mannin ja James Joycen romaaneista kuin omasta proosastaankin.

Samalla tavalla kuin Wagnerin oopperahenkilöillä on omat tunnistettavat, toistuvat melodiansa, kirjailijakin voi sirotella tekstiin merkityksiä kannattelevia tunnusmerkkejä.

Omasta tuotannostaan Haahtela löytää johtoaiheita tunnelmille ja mielentiloille, kuten yksinäisyys, katoaminen, toivo ja liike, ja tekee havaintonsa niiden banaaliutta ihmetellenkin. Kun puhutaan kuolemasta ja lohdusta, tekstissä toistuvat tähdet. Kun puhutaan yksinäisyydestä, esiin lipuu laiva tai vene.

Musiikki on romaanikirjailijoille myös oivallinen tapa kuvata tiettyä aikakautta (näinhän Toni Morrisonkin tekee) tai kertoa henkilöistään. Monet kirjailijat näyttävät ajattelevan, että se, mitä ihminen kuuntelee, paljastaa jotain hänen sisimmästään.

Romaanissaan Talo jalavan varjossa (1910) E. M. Forster määritteli päähenkilöitään sen mukaan, miten he suhtautuvat Beethovenin viidenteen sinfoniaan. On niitä, jotka vain naputtavat jalkaansa sen tahtiin, ja niitä, jotka näkevät "sankareita ja haaksirikkoja sävelten virrassa".

Vielä suorasukaisemmin Beethovenia käytetään ihmisten luokitteluun Eppu Nuotion tuoreessa romaanissa Mutta minä rakastan sinua.

Kun keski-ikäinen historianopettaja kuuntelee jousikvartettoa numero 14, hän muistaa ex-miestään, joka ei sitä halunnut kuulla. "Siitä minun olisi pitänyt ymmärtää, että ero tulee, ennemmin tai myöhemmin."

Uudesta rakastetusta tietysti kertoo paljon se, että hän alkaa opetella klassisen musiikin kuulijaksi.

Romaanissa soivat kuitenkin myös tangot, Tom Jones ja Abba, ja sen loppuun Nuotio on laatinut jopa luettelon tekstissä mainituista kappaleista. Tämä on suomalaisessa kirjallisuudessa vielä uutta, muualla ei.

Esimerkiksi japanilaisen Haruki Murakamin romaanien musiikista on laadittu Spotify-lista, ja kustantajan verkkosivuilla on vielä kattavampi luettelo, josta voi oitis klikata kappaleita kuunneltaviksi.

Mihin tällä pyritään? Monitasoiseen todenmukaisuuteen, vastaa Emma Hooper, joka on paitsi kirjailija ja muusikko myös musiikin ja kirjallisuuden suhteiden tutkija.

Hänestä musiikki on niin merkittävä osa ihmisten elinympäristöä, että sen laiminlyöminen jättäisi kirjallisen kuvauksen ontoksi ja puutteelliseksi.

Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, että musiikkiviittaukset tuovat tekstiin tietoa ei-kielellisellä, vahvasti emotionaalisella tasolla. Parhaassa tapauksessa siihen upotettu melodia ryöpsäyttää lukijan päähän läjän tämän omia muistoja kokemusta rikastuttamaan.

Pahimmassa tapauksessa sinne jää korvamato, josta ei pääse eroon vaikka haluaisikin.

Murakamin romaaneja lukiessa näin käy tuon tuosta. Kafka rannalla (2002) viittaa niin jazziin ( John Coltrane, Duke Ellington, Stan Getz ) ja rockiin (Beatles, Cream, Bob Dylan ja Prince ) kuin klassiseenkin musiikkiin ( Haydn, Puccini, Schubert ).

Massiivisen 1Q84-teoksen (2009–2010) avainteoksia on Leoš Janáčekin Sinfonietta, ja Värittömän miehen vaellusvuosien (2013) taustalla soi Franz Lisztin Pyhiinvaellusvuodet.

Murakamin suhde musiikkiin voi olla poikkeuksellisen tiivis, olihan hänellä vuosia oma jazz-kapakkakin. Mutta hän ei ole ainoa: ajatellaan vaikka Kjell Westötä ja Juha Itkosta, joiden nuoruuden rock-kokemukset ovat siirtyneet romaaneihin. Samalla niistä on tullut kokonaisten ikäkausien nostalgisia vertauskuvia.

Sitten ovat vielä muusikoista kertovat kirjat. Niihinkin on yleensä pakattu tuhtia symboliikkaa.

Bo Carpelan kirjoitti Axeliin (1986) paitsi Sibeliuksen oikeasti eläneen ystävän tarinan myös muotokuvan ihmisestä, joka olisi itsekin halunnut luoda musiikkia, mutta joutuu tyytymään sivullisen rooliin.

Myös Vikram Sethin Rakkauden musiikissa (1999) kuvataan musiikin tekemistä konkreettisesti, jousikvartetissa, mutta sen myötä varhain eronnut muusikkopariskunta saa myös uuden mahdollisuuden, kun pääsee taas soittamaan yhdessä.

Lemmen edistäjänä on Beethovenin – aina se Beethoven! – pianotrio, josta löydetään jousikvintettosovitus.

Muutkin kuin minä ovat viime aikoina miettineet musiikin ja kirjallisuuden tiiviitä suhteita.

Hailuodon Bättre Folk -festivaalilla kirjailijat ja muusikot keskustelivat lavalla keskenään, ja lisää kohtaamisia on edessä Kaustisella.

Mitä yhteistä luomistyössään ja tuotannossaan on esimerkiksi kirjailijalla ja haitaristilla? Ensi viikolla kuullaan, mitä Antti Tuuri ja Antti Paalanen kertovat.

Kuuntele soittolista kirjoituksessa mainittujen kirjailijoiden teoksiin liittyvästä musiikista alta.

Suvi Ahola HS suvi.ahola@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat