Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Englantilaisen musiikin suuret nimet kohtasivat toisensa Viitasaarella

Sir Harrison Birtwistle ja Brian Ferneyhough ovat englantilaisen musiikin suuria nimiä – mutta he tutustuivat toisiinsa vasta Viitasaarella

Kulttuuri
 
Viitasaari
Brian Ferneyhough kertoo Chronos-Aion-teoksestaan
Brian Ferneyhough kertoo Chronos-Aion-teoksestaan
Viitasaaren Musiikin aika -festivaalin säveltäjävieras Brian Ferneyhough. Ferneyhough kertoi Helsingin Sanomille Chronos-Aion-nimisestä sävellyksestään, jonka saksalainen Ensemble Modern esitti festivaalilla torstai-iltana. Toimittaja: Samuli Tiikkaja. Kuvaus: Petteri Kivimäki. Editointi: Esa Syväkuru.

On kuvaavaa, että viulunkieli katkesi juuri Brian Ferneyhough'n teoksessa.

Ranskalainen Diotima-kvartetti soitti keskiviikkoiltana Viitasaaren kirkossa Ferneyhough'n toista jousikvartettoa, kun musiikki yhtäkkiä keskeytyi ja ensiviulisti Yun Peng Zhao marssi sakastiin vaihtamaan kieltä katkenneen tilalle.

Viitasaaren sää

"Sää on puolipilvinen ja lämpötila nousee parhaillaan päivän aikana 20 asteen yläpuolelle. Tuuli on paikoitellen kohtalaista ja aamupäivä on enimmäkseen poutainen. Sadekuurojen todennäköisyys tosin kasvaa iltapäivällä." 

 

Jesse Heikkilä,

metereologi

Ferneyhough'n musiikki ei liene sen rankempaa soittimille kuin muukaan modernistinen nykymusiikki, mutta silti houkuttelisi tehdä johtopäätöksiä juuri tästä tapauksesta: että soittimetkin lakoavat Ferneyhough'n täyteen pakatun musiikin edessä.

Englantilainen Ferneyhough (s. 1943) nimittäin tunnetaan juuri musiikkinsa suuresta informaatiomäärästä. Hän kirjoittaa teoksiinsa yksityiskohtaisia esitysohjeita, pikkutarkkoja rytmejä ja päällekkäin limittyviä tasoja, ja Ferneyhough muistetaan aina liittää uuskompleksiseen, tai uusmonimutkaiseen koulukuntaan.

Siksi hänen teoksensa ovat usein äärimmäisen vaikeita, joskus suorastaan mahdottomia soittaa – ainakaan niin täydellisesti, että kaikki säveltäjän antamat ohjeet tulisivat täysin toteutettua.

"Silloin 1970-luvulla ei ollut vakiintuneita uuden musiikin esitystapoja, joten pyrin haastamaan muusikot musiikillani. Sitä soittaessa muusikon on pakko tehdä valintoja. Aivan kaikkea ei millään pysty toteuttamaan, joten heidän täytyy tehdä valintoja, jotka ovat mahdollisimman musikaalisia", Ferneyhough sanoo.

Ferneyhough on saapunut Viitasaarelle Musiikin aika -festivaalin säveltäjävieraaksi. Toinen säveltäjävieras, Sir Harrison Birtwistle (s. 1934) kuuluu hänkin englantilaisen nykymusiikin suuriin nimiin. Silti he eivät tunne toisiaan.

Ferneyhough on asunut jo vuodesta 1987 Yhdysvalloissa, Birtwistle on pysynyt Euroopassa.

"Olemme tavanneet kerran ennen tätä, ohimennen kolmekymmentä vuotta sitten, kun meidän teoksiamme soitettiin samassa konsertissa", Ferneyhough kertoo. Birtwistle ei tapaamista muista.

Viitasaarella heidän teoksiaan joka tapauksessa soitetaan rinnakkain, ja torstaina heidät saatiin myös samaan valokuvaan, tiettävästi ensimmäistä kertaa koskaan. Rankan harjoitus- ja konserttipäivän päätteeksi säveltäjät asettuvat yhteiskuvaan kivikasvoisina.

"Hymystä joutuisin veloittamaan ylimääräistä", Birtwistle tokaisee torjuessaan kuvaajan poseerausehdotuksia.

"Voisimmehan me olla kuin Laurel ja Hardy", Ferneyhough ehdottaa.

"Mutta kumpi olisi kumpi?" Birtwistle kysyy.

"Siinäpä se", Ferneyhough myöntää, ja naamat pysyvät peruslukemilla.

Sekä Ferneyhough että Birtwistle ovat tinkimättömiä modernisteja, ja ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia konservatiivisemmin asennoituville yleisöille. Usein muistetaan kertoa, että Birtwistlen Punch and Judy -ooppera (1967) oli liikaa brittisäveltäjä Benjamin Brittenille, joka marssi ulos kantaesityksen väliajalla.

"Siinä halusin palauttaa Punch and Judy -nukketeatteriperinteen väkivaltaisille alkujuurilleen. Ajan myötähän se on vesittynyt ja siitä on tullut lastenkulttuuria – joka sekin on silti melko väkivaltaista", Birtwistle kertoo.

"Mutta en minä koskaan varta vasten pyri kirjoittamaan mitään raflaavaa", hän jatkaa.

"Esimerkiksi jokin aika sitten oli se kauhea kohu Panic-teoksestani. Ihmiset kuvittelivat että minä sävelsin sen siksi, että saisin ärsyttää heitä. En tietenkään! Olin säveltänyt sen, ja sitten BBC halusi esittää sen Last Night of the Promseissa."

Last Night of the Proms -konsertissa ei yleensä ole esitetty nykymusiikkia, ja kun Panicin kantaesitys oli konsertin ohjelmassa syyskuussa 1995, BBC:n palautelinjat menivät tukkoon vihaisesta palautteesta. Nykymusiikkiskandaali ravisteli koko Britanniaa.

Birtwistle, joka täyttää kahden viikon päästä 81, on vanhemmiten kiinnostunut yhä enemmän myös klassisesta perinteestä.

"Totta kai tutustuin siihen nuorena, kun soitin klarinettia ammatikseni, mutta säveltäjänä olen yleensä vältellyt klassista ohjelmistoa monien vuosien ajan. Nyt olen kuitenkin kiinnostunut siitä taas."

Birtwistle sanoo, ettei tämä kiinnostus luultavasti kuulu mitenkään hänen omassa musiikissaan.

"Ei ainakaan tietoisesti. Mutta Beethoven on aivan loistava. Hän ei koskaan sävellä niin kuin tulisi odottaneeksi. Ja minusta on tullut myös suuri Schumann-fani viime vuosina."

 

Musiikin aika jatkuu Viitasaarella sunnuntaihin 5. heinäkuuta asti. Tänään lauantaina kello 13 Viitasaaren kappelissa kuullaan Brian Ferneyhough'n kamarimusiikkia ja kello 20 Viitasaari-areenalla kuullaan Sir Harrison Birtwistlen Theseus Game -teos.

Petteri Kivimäki
Sir Harrison Birtwistle ja Brian Ferneyhough asettuivat yhteiskuvaan Viitasaarella torstaina.
Sir Harrison Birtwistle ja Brian Ferneyhough asettuivat yhteiskuvaan Viitasaarella torstaina.
Petteri Kivimäki
Ensemble Modern -nykymusiikkiyhtye esitti torstaina Brian Ferneyhough'n (oik.) Chronos-Aion-teoksen.
Ensemble Modern -nykymusiikkiyhtye esitti torstaina Brian Ferneyhough'n (oik.) Chronos-Aion-teoksen.
Sir Harrison Birtwistle kertoo Cortege-sävellyksestään
Sir Harrison Birtwistle kertoo Cortege-sävellyksestään
Viitasaaren Musiikin aika -festivaalin säveltäjävieras Sir Harrison Birtwistle kertoi Helsingin Sanomille Cortege-nimisestä sävellyksestään, jonka saksalainen Ensemble Modern esitti festivaalilla torstai-iltana. Toimittaja: Samuli Tiikkaja. Kuvaaja: Petteri Kivimäki. Editointi: Esa Syväkuru.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat