Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä valo, ja aaltoja katossakin

Kulttuuri
 
Hanna Kotila
Alvar Aallon suunnittelema Seinäjoen kirjasto on peruskorjattu ja pinnat konservoitu hienovaraisesti. Kuvassa näkyy osa kirjasalia ja Monttu, jotka kuuluvat rakennuksen suojeltuihin osiin.
Alvar Aallon suunnittelema Seinäjoen kirjasto on peruskorjattu ja pinnat konservoitu hienovaraisesti. Kuvassa näkyy osa kirjasalia ja Monttu, jotka kuuluvat rakennuksen suojeltuihin osiin. Kuva: Hanna Kotila

Alvar Aallon suunnittelema Viipurin kirjasto (1936) on ollut paljon esillä pari vuotta sitten vihdoin valmistuneen kunnostuksen ansiosta. Se oli Aallon suunnittelemista kirjastoista ensimmäinen. Kaikkiaan arkkitehti suunnitteli 19 kirjastoa, joista kymmenen on toteutettu.

Seinäjoelle kirjasto valmistui liki 30 vuotta Viipurin jälkeen eli 1965 osaksi laajaa Aalto-keskusta. Nyt sekin on kunnostettu ja palautettu suojelluilta osin alkuperäisen suunnitelman mukaiseksi.

Eniten ihastuttaa valo, jota tulvii joka suunnasta – ja joka taas pääsee oikeuksiinsa väljän tuntuisissa tiloissa.

"Tilaa on kyllä nyt ylellisesti", myöntää Seinäjoen kirjaston apulaisjohtaja Sinikka Ijäs valossa kylpevää kirjasalia esitellessään. Hän muistaa tuoreesti ahtaammat ajat. Ennen uuden, komean Apilan valmistumista (2012) Aallon kirjasto oli sullottu täyteen hyllyjä ja hyllyt kirjoja, lukusalia myöten.

"Kirjasto jäi pieneksi 1970–80-lukujen taitteessa", toteaa Seinäjoen kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi. "Lukusalikin purettiin silloin pois käytöstä."

Alkuperäistä arkkitehtuuria ei enää tahtonut erottaa kirjojen seasta. Mutta nyt erottaa.

Avaraa kirjasalia silmäillessään Ijäksen silmiin osuu yhtäkkiä esimerkiksi katon muoto: että siinä on tosiaan tuollainen terävä kulma, kuin kirja avattuna. Siihenkään ei ole tullut kiinnittäneeksi huomiota ahtaiden hyllyjen välissä puikkelehtiessa.

Alvar Aalto (1898–1976) suunnitteli rakennuksiinsa kalusteita ja valaisimia, joihin hän kiinnitti erityisesti huomiota.

Seinäjoen kirjastossa uniikkeja ovat Monttu-lukusyvennyksen kolmikulmaiset pöydät messinkilamppuineen. Lukusalissa katseen vangitsee ns. mustikkalamppujen komea rivistö. Mustikat on palautettu vuosikymmenten varastolevon jälkeen alkuperäisille paikoilleen, sisuskalut sähköistettyinä uusimpien vaatimusten mukaan.

Myös naurislampun nimellä tunnettua mallia on myynnissäkin, mutta vain valkoisena.

Kirjasto avattiin kunnostettuna yleisölle toukokuussa. Remontista on enää jäljellä pikku viilauksia. Sisääntulon yhteyteen on esimerkiksi tulossa Aalto-infopiste myymälöineen. Arkkitehtuuritietoa voi pian lukea myös kännyköiden qr-koodien kautta.

Seuraavaksi Aalto-keskuksessa remontoidaan kaupungintaloa ja virastotaloa, hienovaraisesti.

"Jos rakennus on 50-vuotias, kuten kirjasto, ikä saa näkyä", Jussi Aittoniemi sanoo.

 

Aiheesta lisää: hs.fi/kulttuuri

Pirkko Kotirinta HS
Palstalla esitellään vanhoja aarteita ja ihania löytöjä.

Pirkko Kotirinta HS
Lukusalia valaisevat mustikkalamput. Sali oli pitkään poissa käytöstä ja täynnä kirjahyllyjä. Nyt enin osa kirjoista on siirretty vuonna 2012 valmistuneeseen Apilaan, jonne pääsee yhdystilan kautta.
Lukusalia valaisevat mustikkalamput. Sali oli pitkään poissa käytöstä ja täynnä kirjahyllyjä. Nyt enin osa kirjoista on siirretty vuonna 2012 valmistuneeseen Apilaan, jonne pääsee yhdystilan kautta.
Hanna Kotila
Montun kolmiopöydät on suunniteltu varta vasten Seinäjoelle.
Montun kolmiopöydät on suunniteltu varta vasten Seinäjoelle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat