Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iloisessa leskessä naiset määräävät tahdin

Léharin mestariteos pursuaa melodioita ja tansseja ja voi vaikuttaa kevytmieliseltä, mutta siinä on ainesta myös satiiriin

Kulttuuri
 
Juha Metso
Sopraano Ursula Pfiznerin tulkitsema varakas Hanna Glawari voi pelastaa pienen kotimaansa talouden, jos ei siirrä miljooniaan muualle. Sekä rahoille että Hannalle riittäisi ottajia.
Sopraano Ursula Pfiznerin tulkitsema varakas Hanna Glawari voi pelastaa pienen kotimaansa talouden, jos ei siirrä miljooniaan muualle. Sekä rahoille että Hannalle riittäisi ottajia. Kuva: Juha Metso
Arvio: operetti
Savonlinnan oopperajuhlat. Franz Lehárin Die lustige Witwe (Iloinen leski) Olavinlinnassa. Wienin Volksoperin vierailunäytös. Musiikinjohto Alfred Eschwé, uudelleenohjaus Robert Meyer, lavastus Eva-Maria Schwenkel, puvut Dagmar Niefind, valaistuksen suunnittelu Wolfgang Könnyü, koreografia Renato Zanella. Wienin Volksoperin solistit, orkesteri ja kuoro ja Wienin valtionbaletin tanssijoita.

Balkanilainen Pontevedron ruhtinaskunta on konkurssin partaalla. Valtion kassa uhkaa tyhjentyä.

Franz Lehárin Iloinen leski -operetin tapahtuma-aikana 1900-luvun alussa ei ollut Euroopan keskuspankkia tai Kansainvälistä valuuttarahastoa, joilta Pontevedro (Montenegro) olisi voinut anoa apua hätäänsä.

Ainoa keino pelastaa Pontevedron talous tuholta on yrittää pitää valtionkassassa rikkaan, nuoren ja kauniin pontevedrolaisen lesken Hanna Glawarin 20 miljoonaa. Vaarana vain on, että Pariisissa elävä Hanna nai jonkun tuhlailevan pariisilaisen hulivilin.

Liehittelijöitä ja kosijoita Hannalla riittää. Tämä teräväpäinen ja itsenäinen nainen tietää, että miehet rakastavat ennen kaikkea hänen miljooniaan.

Lehárin hurmaavia ja nautinnonhaluisia melodioita ja tansseja pursuava mestariteos saattaa vaikuttaa nykyään huvittavan kevytmieliseltä lemmenleikiltä ja päiväunelta.

Siinä oli kuitenkin omana aikanaan yhteiskunnallisen satiirin aineksia. Se teki pilkkaa niin politiikasta kuin porvarillisesta avioliitosta. Sitä pidettiin osuvana ajanhengen ja elämäntunteen, Zeitgeistin, ilmentymänä.

Hyvin mielenkiintoinen piirre Iloisessa leskessä on se, että siinä puhutaan jatkuvasti rahasta, Hannan 20 miljoonasta. Romanttisessa maailmassa rakkaus ja raha sulkevat yleensä pois toisensa. Rahasta puhuminen on yleensäkin usein tabu, jonka Iloinen leski rikkoo.

Ajankohtainen kysymys kuuluu, miten wieniläisoperetti sopii Olavinlinnaan. Paremman vertauksen puutteessa voisi sanoa, että yhtä hyvin kuin hajuvesi ja lihapullat sopivat yhteen.

Hauskaa ja viihdyttävää on silti. Ensi-iltayleisö oli ihastuksissaan. Volksoper toi keskiaikaiseen linnaan aidon wieniläisen operettihengen ja -tyylin, elämänilon ja tapakulttuuriin.

Wienin Volksoper on pienehkö vanha oopperatalo, viihtyisä, muttei kovin hieno. Yleisöllä on siellä läheinen kontakti näyttämölle, mikä on omiaan luomaan intiimin tunnelman. Pääsylipuiltaan edullisen Volksoperin yleisö on tavallista kansaa, aivan erilaista kuin kalliissa Wienin Staatsoperissa. Volksoper on nimensä mukaisesti kansanooppera.

Olavinlinna on aivan liian suuri tila Volksoperin Iloiselle leskelle. Volksoperin johtaja Robert Meyer on kuitenkin onnistunut sovittamaan esityksen taitavasti leveälle näyttämölle ja sijoittanut kuoroa eläviksi kulisseiksi ja rintamaksi laajalle alueelle yleisön eteen.

Ilonen leski oli aikanaan uusinta uutta operetin saralla, eroottinen tanssioperetti, jossa ikuista teemaa, naisen ja miehen suhdetta kehitellään ja kasvatetaan tanssien.

Melkein voi sanoa, että tanssillisuus pelastaa näyttämöesityksen. Volksoperin solisteista ja kuorosta näkee, että he ovat hyvin tottuneita tanssimaan ja liikkumaan niin pareina kuin kollektiivina ikään ja kokoon katsomatta.

Eritempoiset valssit, marssi, polkka, masurkka, cake walk ja can can pitivät esitystä valloittavassa liikkeessä. Odotettu huipennus oli Maxim-kohtaus, josta Wienin valtionbaletin etevät tanssijat tekevät riemastuttavan show'n.

Näkee, että Volksoperin taiteilijat haluavat saada yleisönsä viihtymään.

Volksoperin voima on sen hioutuneessa ja toverillisessa yhteishengessä ja ensembletyössä.

Huippusolisteja Volksoperilla on harvoin esityksissään. Tärkeintä on, että solistit sopivat ääneltään ja ulkonäöltään osiinsa ja hallitsevat luontevasti humoristisesti leikittelevän ja elegantin operettityylin puherepliikkeineen.

Sopraano Ursula Pfitzner on viehättävän naisellinen ja tilanteet tahdonvoimaisesti hallitseva Hanna Glawari. Siron kaunista ääntään hän joutuu kuitenkin pinnistämään hieman liikaa suuressa tilassa.

Danilo, Mathias Hausmann, vaikuttaa vanhan ajan hummailevalta herrasmiesdiplomaatilta. Hänen korkea, metallikas baritoninsa kajahtaa komeasti linnanpihalla.

Tyylikäs ja sukkela subrettipari, viehkeä nuori sopraano Julia Koci ja tenori Vincent Schirrmacher hauskuttavat eroottisella kissa- ja hiiri-leikillään. Säteilevimmät vokaaliset hetket puhkesivat Schirrmacherin tenorista.

Volksoperin johtaja Robert Meyer tekee rutinoidusti suurlähettilään koomisen kanslistin Njegusin puheroolin ja pitää samalla kuin huomaamatta näyttämön lankoja käsissään.

Baritoni Kurt Schreibmayer huvittaa Ponteverdon suurlähettiläänä höynäytettävänä vanhana aviomiehenä, joka on nainut kevytmielisen pariisittaren.

Naiset määräävätIloisen lesken tahdin. Miehet saavat olla jatkuvasti hyvin huolissaan flirttailevien vaimojensa uskollisuuden puolesta.

Miehet ovat frakkipukuinen lauma, kun taas naiset koreilevat 1900-luvun alun upeissa, ylellisissä juhlaleningeissä. Naisten asut tuovat näyttämölle silmän iloa, sillä lavastus on köyhä – kuten yleensä Volksoperin esityksissä.

Nautinto on kuulla Alfred Eschwén johtaman Voksoperin orkesterin sulavaa ja luonnollista, viettelevästi laulavaa ja sytyttävästi tanssivaa soittoa. Eschwé loihtii pikanttia pariisilaista paikallisväriä ja balkanilaista eksotiikka.

Kuoro on lämpimän sulosointuinen ja rytmisesti iskevä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat