Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matvejeff: Suomeen mahtuu asia kerrallaan

Turun musiikkijuhlien tuleva taiteellinen johtaja Ville Matvejeff sanoo, että Suomessa ei välitetä kokonaisuuksista

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Laura Mendelin HS
Ville Matvejeff on huolissaan klassisen musiikin jatkumosta.
Ville Matvejeff on huolissaan klassisen musiikin jatkumosta. Kuva: Laura Mendelin HS

Kapellimestari-säveltäjä Ville Matvejeff on juuri palannut Kroatiasta. Rusketuksesta päätellen voisi ajatella, että lomalta, mutta ei suinkaan: hän johtaa siellä oopperaproduktioita noin kolme kuukautta vuodessa HNK Zajc –oopperan päävierailijana Rijekan kaupungissa. Sitä ennen hän debytoi Saksassa Duisburger Philharmoniker -orkesterin kanssa.

"Onpa outoa olla Helsingissä", Matvejeff, 28, sanoo Kiasman kahvilassa.

Myös Suomessa on Matvejeffin mukaan jotain outoa. Pari viikkoa sitten hän kolumnoi Turun Sanomissa Sibeliuksen juhlavuodesta. Asiaankuuluvien ylistyssanojen jälkeen hän kirjoitti: "Olemmeko huomioineet, että Sibelius on kaikessa kansallisessa suuruudessaankin vain yksi osa sitä elävää ja globaalia musiikinhistorian jatkumoa, joka on saanut alkunsa vuosisatoja sitten ja jatkuu edelleenkin tässä ja nyt?"

Toisin sanoen Matvejeffin mielestä olisi syytä Sibeliuksen ohella pohtia myös laajempia kokonaisuuksia henkilökulttien sijaan. Olihan Sibeliuskin sitä mieltä, että ikkunat auki Eurooppaan.

"Olemme edelleen hyvin Suomi-keskeisiä. Tärkeintä tuntuu olevan se, että löydetään taas joku suomalainen, josta leivotaan menestystarina sen sijaan, että katsottaisiin laajemmalla spektrillä, mitkä ovat niitä oleellisia asioita, joita maailmalla tapahtuu", Matvejeff sanoo.

Tästä syystä Matvejeffin oma orkesteri Jyväskylä Sinfonia käänsi fokuksen Sibeliuksesta uudempaan musiikkiin. Orkesteri tilasi teoksia eläviltä nykysäveltäjiltä, muun muassa ranskalaiselta Eric Tanguylta.

"Uusien lahjakkuuksien nostaminen oli sitä, mitä myös Sibelius viimeisinä vuosinaan teki."

Ensi vuodesta alkaen Matvejeff pääsee näyttämään kokonaisen festivaalin voimin, mitkä hänestä ovat niitä oleellisia asioita. Matvejeff on seuraava Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja.

Teoksista ja kiinnityksistä ei vielä voi puhua, mutta millainen yleisilme festivaalilla tulee olemaan uuden taiteellisen johtajan aikana?

"Oikeastaan haluaisin kiihdyttää uusien virtausten Suomeen tuloa musiikkijuhlien kautta paitsi henkilöiden myös teoskokonaisuuksien tasolla."

Hän kokee läheiseksi erityisesti Olli Mustosen ohjelmasuunnittelun 1990-luvulla, jolloin monet uudet kasvot ja kansainväliset tähdet näkyivät festivaalin ohjelmassa. Vuonna 1991 kuultiin sellaisia nimiä kuin Gidon Kremer, Grigori Sokolov, Steven Isserlis, Joshua Bell ja Thomas Zehetmair. Seuraavana vuonna Mustonen kokosi ohjelman nimellä "Nuoria pianisteja", jossa kuultiin muun muassa Gergely Bogányita ja Henri Sigfridssonia. Molemmat ovat sittemmin luoneet merkittävät kansainväliset urat.

"Kannan pientä huolta siitä, miten tämä hieno klassisen musiikin jatkumo, joka meillä on Suomessa ollut, jatkuu. Annammeko riittävästi mahdollisuuksia uusille nuorille lahjakkuuksille nousta esiin? Samalla pitäisi myös vaatia enemmän taiteellisella ja teknisellä tasolla."

Ensi vuonna Turun musiikkijuhlilla nähdään uusia kasvoja, Matvejeff lupaa. Sen lisäksi lisätään kokeellisuutta: esimerkiksi hän nostaa kokeellisen produktion, joka yhdistää dj-kulttuuria klassiseen musiikkiin.

Matvejeff haluaa tehdä Turusta festivaalin, joka näkyy kaupungilla aamusta iltaan.

"Haluan, että Turun festivaalin ohjelma menee enemmän sellaisen ympärivuorokautisen flow'n suuntaan, niin, että kuuntelija voi saapua kaupunkiin ja elää ja hengittää festivaalia koko ajan."

Tällä hän ei viittaa Flow-festivaaliin. Olisiko klassisen musiikin festivaaleilla kuitenkin jotain opittavaa populaaripuolelta?

"Ideologiani on, että klassisen musiikin pitää aistia signaalit ja ajallemme oleelliset ilmiöt. Toisaalta olin viime vuonna Flow-festivaalilla ja siellä moni oli vahvasti sitä mieltä, että Flow alkaa olla jo vähän mennyttä, että se, mikä nyt kiinnostaa, on nykymusiikki ja Wagner", Matvejeff väittää.

Matvejeffille kokeellisuus ja erilaiset nykyajan ilmiöt ovat tärkeitä. Niistä hänellä on kokemusta muun muassa oopperaorganisaatio New Generation Operan kautta. Organisaation toteuttamassa Don Giovanni -produktiossa hyödynnettiin uutta teknologiaa ja uudenlaisia kerrontaratkaisuja Helsingin juhlaviikoilla 2013. Ooppera heijastettiin kahdelle valkokankaalle ja sitä pystyi seuraamaan reaaliaikaisesti internetissä. Produktio kiertää par'aikaa Euroopassa. NGO oli ehdolla myös tänä vuonna ensimmäisen kerran järjestetyssä maailmanlaajuisessa Classical:NEXT-kilpailussa, jossa palkitaan klassisen musiikin innovaatioita.

Nyt NGO on kuitenkin "naftaliinissa" uusien produktioiden osalta, koska se ei ole saanut lisärahoitusta.

Idean isää luonnollisesti sapettaa hieman, mutta hän näkee, että kyseessä on paljon laajempi ongelma kuin yksittäisen kokeilun näivettyminen. Kulttuurin rahoitusjärjestelmä on liian hidas ja toisaalta pitkäjänteistä ajattelua ei ole.

"Kulisseissa ongelmista puhutaan paljon. Rahoituspäätöksen saaminen kestää kauan saati, että se olisi positiivinen", Matvejeff sanoo.

Hänestä Nokian ja talvisodan "yksi kaikkien puolesta" -henki vaivaa myös Suomen klassisen musiikin kulttuuria.

"Meillä mennään sellaisen monopoliajattelun kautta. Meillä on vain yksi kansallisooppera, vain yksi tähtikapellimestari, vain yksi tähtisäveltäjä. On vain yksi jotakin ja kaikki muu on irrelevanttia tässä yleisessä keskustelussa. Valo keskittyy vain yhteen paikkaan kerrallaan."

Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana lopettava Topi Lehtipuu siirtyy Helsingin juhlaviikoille. Onko Matvejeffinkin tavoitteena Helsinki?

"Olen äärimmäisen sitoutunut Turkuun enkä ole ajatellut, että se on väliasema johonkin muuhun suomalaiseen instituutioon. Näen ennemminkin, että Turun ja Jyväskylän jälkeen siirryn jonnekin muualle kuin Suomeen, jos siirryn."

Haluatko jättää Suomen?

"Ei, haluan kyllä kontribuoida, mutta mielestäni olisi ihan hyvä, jos Suomenkin kulttuuri-instituutioihin saataisiin myös ulkomaisia johtajia", Matvejeff sanoo ja lisää:

"Esimerkiksi se, kuinka paljon Sibelius-Akatemiassa on ulkomaisia professoreita, on ihan relevantti kysymys."

Miksi Suomessa ei ole ulkomaalaisia johtajia?

"Se on minulle mysteeri", Matvejeff sanoo.

"Sen aistii, että on olemassa joku ilmiö, jota ei ääneen sanota. Joku suomalainen omerta, että meillä on näin, koska meillä pitää olla näin."

Ville Matvejeff johtaa Jyväskylän kesän avajaiskonsertin Korpilahden kirkossa tiistaina 7.  7. klo 18.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat