Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka pääsee esille ja millä ehdoilla? Taiteilijat ravistelevat Mäntän kuvataideviikkoja

Mäntän kuvataideviikot ovat kesätapahtumien instituutio, jota tänä vuonna ravistellaan. Keitä kuvataideviikoilla esitellään ja millä ehdoilla?

Kulttuuri
 
Timo Nieminen
Vanhaan rehuvarastoon rakennettua näyttelytilaa hallitsee Edwina Goldstonen lato, johon on pujoteltu näkymiä Karjalasta.
Vanhaan rehuvarastoon rakennettua näyttelytilaa hallitsee Edwina Goldstonen lato, johon on pujoteltu näkymiä Karjalasta. Kuva: Timo Nieminen

Graafi on säväyttävä: Mäntän kuvataideviikoilla on ollut parinkymmenen vuoden ajan ulkomaalaistaustaisia taiteilijoita keskimäärin alle kuusi prosenttia.

Kun taiteilijapari Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger ottivat tämän kesän tapahtuman kuratoitavakseen, ponnahti käyrä ylös lähes pystysuoraan: nyt ulkomaalaistaustaisia taiteilijoita on 88,4 prosenttia.

Mäntän kuvataideviikoista on muodostunut klassikko, joka vetää väkeä kesästä toiseen. Siksi sen toimintatapoja sietääkin kyseenalaistaa.

Juuri Hammille ja Kamangerille oli luontevaa esitellä Mäntässä kantasuomalaisen kattauksen sijaan kansainvälisiä, Suomessa toimivia taiteilijoita, sillä he käsittelevät myös omassa taiteessaan muun muassa toiseutta ja maahanmuuttoa.

Iranilaissyntyinen Kamanger muutti Suomeen vuonna 1994. Yhteistyönsä Hamm ja Kamanger aloittivat vuonna 1999.

"Olemme huomanneet, että ulkomaalaistaustaisten taiteilijoiden määrä Suomessa on kasvanut tässä ajassa huomattavasti", sanoo Hamm.

Mukaan valikoitui 43 taiteilijaa tai taiteilijaparia, ja enemmänkin olisi ollut tarjolla. Porukkaan mahtuu Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen kaltaisten tuttujen ja palkittujen nimien lisäksi monta uutta nimeä myös suomalaista taidekenttää seuraaville.

Kuraattorit eivät halua kovin tarkasti määritellä, mitä tarkoittaa ulkomaalaistaustainen taiteilija. Moni on peräisin muualta, mutta asuu ja työskentelee Suomessa. Toisilla on suomalainen äiti tai isä.

Niilläkin, joilla ei ole Suomessa sukua tai osoitetta, on suhde Suomeen opiskelujen tai taideresidenssien kautta.

Tilastotietoa Suomessa toimivista, ulkomaalaistaustaisista taiteilijoista ei juuri ole, eikä monia näistä taiteilijoista nähdä usein suomalaisgallerioissa tai museonäyttelyissä, ei ainakaan samassa näyttelyssä näin montaa.

Kuvataideviikkojen Uusi nykyisyys -näyttely paljastaa, kuinka paljon heitä on ja kuinka monipuolista heidän tekemänsä taide on.

Matka Mänttään kannattaa.

Mitä kuvataideviikkojen päämajassa Pekilossa on siis esillä?

Ainakin taiteilijat ruotivat identiteettiä.

Taiteilijapari Nana & Felixin teoksissa käsitellään ulkonäköä: ihonvärien skaala rinnastuu valokuvauksesta tuttuun harmaasävyasteikkoon ja muotokuva muodostuu kyselyn avulla.

Näyttelyn kauneimpia teoksia on Sasha Huberin ja Petri Saarikon teos Roots, jossa Saarikon sukutilalta Asikkalasta kerätyt, hiiltyneet juuret kiertyvät toisiinsa. Yksi juurista on peitetty hopeanvärisillä niiteillä, joita Huber usein käyttää teoksissaan.

Surkua aiheuttaa Ahsan Masoodin videoteos, jossa taiteilija nukkuu itse ompelemansa poikaystävän kainalossa, kun sellaista ei Suomesta löytynyt.

Vastapainoksi on tarjolla parhaan pölhökustaa-genren dada-taidetta: Christelle Masin veistosjalustalla lepäävä ananas näyttää harmittomalta, mutta lähestyttäessä hedelmä alkaa karjua solvauksia. Ilahtuneisuutta aiheuttaa myös Sándor Vályn Die Toteninsel -teoksen lied-karaoke mikkihiiriäänineen.

Kalleisilta on esillä Vaikuttavien kirjojen kirjasto, joka ennakoi taiteilijaparin näyttelyä Helsingin taidehallissa ensi syksynä. Sitä varten Suomen väestöä tilastollisesti edustavia ihmisiä on pyydetty nimeämään heihin vaikuttaneita kirjoja.

Maol-taulukoiden avulla elektroniikkapurkaja on päässyt ylioppilaaksi, Maalarikissat-lastenkirja teki taiteilijan, ja jalkapallotähti Zlatanin elämänkerta on tehnyt vaikutuksen mieheen, joka ei muuten juuri lue. Kirjat on koottu Pekiloon pienoiskirjastoksi lainauskortteineen.

Mutta onko juuri ulkomaalaistaustaisia taiteilijoita tarpeellista kerätä yhteen näyttelyyn?

"Yleisesti ottaen en pidä ajatuksesta, että taiteilijoiden ulkomaisuutta korostetaan", sanoo iranilaissyntyinen Bita Razavi.

"Mutta juuri Mäntän kontekstissa se on ehkä ihan hyvä idea", hän jatkaa.

Teeman myötä muun muassa näyttelyn esitteet ja teoslaput ovat nyt ensimmäistä kertaa kattavasti tarjolla englanniksi.

Ulkomaalaistaustaiset taiteilijat ovat energisoineet suomalaista taidekenttää, sanoo Razavi.

Nyt heidän taiteensa pääsee esille yhdessä paikassa, ja se on tärkeää, sanoo puolestaan Tellervo Kalleinen.

"On tärkeää näyttää, että meillä on Suomessa todella paljon kiinnostavia, Suomen ulkopuolelta tulevia taiteilijoita", Kalleinen sanoo.

"Jos taiteen yksi tärkeä tehtävä on tuoda uusia näkökulmia yhteiskunnalliseen keskusteluun, ovathan he todella tärkeä voimavara."

Mutta ei näyttelyyn osallistuminen taiteilijalle välttämättä lottovoitto ole.

Harrie Liveart -nimellä toimivan taiteilijaduon teos Nomadic Nanostate tarjoaa kävijälle mahdollisuuden olla maksamatta näyttelyn 12 euron sisäänpääsymaksua ja tehdä vapaaehtoistyötä, siis kantaa teokseen kuuluvaa kylttiä koko näyttelyvierailun ajan.

Kylttiprojektilla taiteilijat haluavat kiinnittää huomioita taiteilijoiden toimeentuloon.

Pekilon ylimpään kerrokseen on ripustettu lukuja, joita harva näyttelykävijä tulee pohtineeksi. Niiden mukaan 91 prosenttia näyttelyn taiteilijoista on työskennellyt Mäntän näyttelyn eteen pidempään kuin kuusi kuukautta, ja 68 prosenttia on tehnyt näyttelyä varten uuden teoksen. 70 prosenttia on käyttänyt omia säästöjään teostensa loppuunsaattamiseksi, mutta vain 12 prosenttia taiteilijoista uskoo Mäntän näyttelyn johtavan teostensa myyntiin.

Palkkaa kuvataideviikot ei taiteilijoille maksa, kuten eivät monet muutkaan näyttelynjärjestäjät. Harva taiteilija tohtii kuitenkaan kieltäytyä kutsuista.

Mäntässä käydessään ei kannata suhata pelkästään Pekilon ja Göstan väliä. Kaupungintalolla on esillä kuvataideviikkojen ohjelmaan kuuluva Martta Tuomaalan installaatio Siivoojan ääni, jossa toistuvat kysymykset työn tekemisen lainalaisuuksista ja mielekkyydestä.

 

XX Mäntän kuvataideviikot
31. 8. saakka. Avoinna joka päivä klo 10–18.
www.mantankuvataideviikot.fi

Aino Frilander HS
Mänttä

Heikki Vesterinen Lehtikuva
Mäntän kuvataideviikot valitsevat näyttelylleen vuosittain uudet kuraattorit. Tänä vuonna valinta osui taiteilijapari Kalle Hammiin ja Dzamil Kamangeriin.
Mäntän kuvataideviikot valitsevat näyttelylleen vuosittain uudet kuraattorit. Tänä vuonna valinta osui taiteilijapari Kalle Hammiin ja Dzamil Kamangeriin.
Sasha Huberin ja Petri Saarikon Roots-teoksessa avioparin juuret kietoutuvat toisiinsa.
Sasha Huberin ja Petri Saarikon Roots-teoksessa avioparin juuret kietoutuvat toisiinsa.
Taiteilijapari Nana & Felixin installaatiossa ihonvärien skaala rinnastuu valokuvauksessa käytettyyn harmaa-asteikkoon.
Taiteilijapari Nana & Felixin installaatiossa ihonvärien skaala rinnastuu valokuvauksessa käytettyyn harmaa-asteikkoon.
Cristelle Mas: Ananas.
Cristelle Mas: Ananas.
Jaanus Samma Alo Paistikin kanssa: Applied Art for a Gay Club, 2011.
Jaanus Samma Alo Paistikin kanssa: Applied Art for a Gay Club, 2011.
Harriet Liveart: Nomadic Nanostate.
Harriet Liveart: Nomadic Nanostate.
Christelle Mas: Vaaralliset ruoat.
Christelle Mas: Vaaralliset ruoat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat