Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuori espoolaiskyky musisoi Gergijevin kanssa

17-vuotias Jonathan Roozeman iloitsee hienosta mahdollisuudesta

Kulttuuri
 
Kansainvälinen Tšaikovski-kilpailu
Jonathan Roozeman varautuu siihen, että harjoituksissa tai konsertissa voi tulla yllätyksiä.
Jonathan Roozeman varautuu siihen, että harjoituksissa tai konsertissa voi tulla yllätyksiä. Kuva: Kansainvälinen Tšaikovski-kilpailu

Kapellimestari Valeri Gergijev tekee tänään poikkeuksen Mikkelin musiikkijuhlilla. Kun muina Mikkelin-iltoina kuullaan viime viikolla Moskovassa ratkenneen Tšaikovski-kilpailun voittajia tai kakkosia, tänä iltana hän antaa mahdollisuuden espoolaiselle 17-vuotiaalle Jonathan Roozemanille.

"Hän tuli finaalissa kuudenneksi ja syrjäytti välierissä monia todella kovia sellistejä suurilla lahjoillaan", Gergijev perustelee.

Gergijevin kuuleman perusteella Roozeman olisi hyvin voinut olla myös finaalin viides tai neljäs.

"Mutta ei vielä toinen tai kolmas. Hän on suomalais-hollantilainen, mutta minulle tietysti suomalainen", Gergijev sanoo.

Gergijevin mukaan kilvassa keskusteltiin siitä, että tuomaristossa istui Roozemanin opettaja, professori Martti Rousi. Tällainen on yleistä, mutta tässä kilpailussa säännöt kieltävät kilpailijoiden opettajien mukanaolon tuomaristossa.

"Ei siitä venäläiset keskustelleet, mutta ulkomaisia asia askarrutti. Rousin kanssa sovittiin, että hän laittaa Roozemanin keskikastiin, jotta hänen mielipiteensä ei vaikuta tulokseen. Rousin tuntien tiedän myös, että hän ei lähtenyt manipuoloimaan äänestämistään oppilaansa nostamiseksi", Gergijev toteaa.

Sekaannus syntyi, kun Roozeman oli ilmoittautunut kilpailuun ja päässyt mukaan, ja vasta tämän jälkeen Rousi hälytettiin tuomaristoon.

"Se oli skandaali, mutta moka oli järjestäjien", Roozeman pohtii.

Hän sai jo soittaa Gergijevin kanssa Pietarin gaalakonsertissa perjantaina Haydnin C-duurikonserton ensimmäisen osan verran.

"Harjoitukset olivat käsittämätöntä sähläystä. Harjoitusjärjestys vaihtui, Gergijevillä ei ensin ollut partituuria, joka juosten tuotiin hänelle ja hän itse vaihtoi gaalassa jopa toisen palkinnonsaajan teoksen viisi minuuttia ennen esityksen alkua."

Gaalassa kaikki meni Roozemanin mukaan hyvin. "Oli uskomattoman upeaa musisoida, hän seurasi todella hyvin ja oli kartalla koko ajan. Käsittämättömän hyvä kapellimestari."

Tänään Roozeman on varautunut kaikkeen.

"Olen todella onnellinen, jos saan soittaa harjoituksissa Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmat kokonaan läpi ennen kuin esitämme teoksen konsertissa." 

 

Jonathan Roozeman Mariinski-teatterin orkesterin ja Valeri Gergijevin kanssa konserttitalo Mikaelissa klo 19. – Tšaikovski, Bartók, Balakirev.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat