Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pharrell Williams tanssitti Ruissaloa

Rap-artistin nopeasti liikkuva show oli kuin vanhanaikainen revyy

Kulttuuri
 
Vesa-Matti Väärä
Pharrell Williams osaa luoda menevän show'n.
Pharrell Williams osaa luoda menevän show'n. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Arvio: konsertti
Pharrell Williams Ruisrockissa.

Rap-artisti Pharrell Williams on supertähti. Se on ainoa selitys sille, että hän esittää sekä keikan aluksi että lopuksi saman kappaleen eli uusimman singlensä, Glastonburyn festivaaleilla ensimmäistä kertaa esitetyn Freedomin. Ja se toimii.

Williamsin ratkaisun puolesta puhuu se, että Freedom on ainutlaatuisen hieno kappale. Melankoliselle, pienieleiselle pianomelodian pätkälle rakentuva nostatus on kuin astetta vakavampi versio Happy-hitistä. Se on osoitus Williamsin taidosta ottaa tuttuja rakennusaineita, mutta koota niistä jotain täydellisen yllättävää ja samalla vetoavaa.

Williamsin tämän kesän festivaalikiertueen keikat ovat kuin show'n muotoon rakennettu cv. Ruissalossa hän on ahtanut tuntiin ja varttiin sellaisen määrän omia ja muille tekemiään hittejä, että osa kuullaan ankarasti typistetyssä muodossa: joukko hiphop-hitteja tulee yhtenä kimarana, joista omaksi kappaleekseen erottuu kunnolla vain Nellyn Hot In Herre. Se tuntuu injektoivan sekä yleisöön että Williamsiin itseensä uutta energiaa sen jälkeen kun Girl-levyn neljän kappaleen putki on päästänyt tunnelman hieman lässähtämään.

Värikkääseen kesäpaitaan ja kapteeninlakkiin pukeutunut Williams tanssii naisten keskellä: lavalla on taustalaulajien lisäksi neljän tanssijan ryhmä nimeltä The Baes, joka ovat suurin yksittäinen väriläiskä koko keikassa ehkä Williamsin paitaa lukuun ottamatta.

Siinä missä Williamsin kappaleista harvemmin välittyy huumori, on The Baesin show puhdasta fyysistä komediaa. Williamsin N*E*R*D -yhtyeen tuotantoa esittelevän kimaran päätteeksi ryhmä esittää oman, vahvasti takamuskeskeisen minishownsa, joka on kuin yhdistelmä breakdancea ja twerkkausta, kieli vahvasti poskessa ja kädet pakaroilla.

Williamsin charmi perustuu enemmän hänen statukselleen yhtenä maailman suurimmista hittien tuottajista kuin hänen luontaiselle magneettisuudelleen. Kun hän N*E*R*Din kappaleiden aikana tuo lavalle ensin joukon poikia yleisöstä bailaamaan ja sen jälkeen joukon tyttöjä, ei häntä hetkeen tahdo löytää kaikkien lavalla hytkyvien hahmojen joukosta.

Konsertin finaali alkaa Daft Punkille tehdyllä Lose Yourself To Dancella ja jatkuu siitä luontevasti Gwen Stefanin Hollaback Girlillä ja Snoop Doggin Beautifulilla ja Drop It Like It's Hotilla. Näistä jälkimmäinen oli Williamsin suurin hitti ennen kuin hän nosti itsensä Blurred Linesilla ja Get Luckylla popin valioliigaan. Viimeksi mainitut ovatkin keikan kaksi viimeistä kappaletta, ennen encoren Happya ja Freedomia.

Vaikka hetkittäin tuntuu siltä, että Williams juoksee kappaleet läpi nopeutetulla aikataululla, on tiiviissä esityksessä omat etunsa. Keikasta jää runsas, hemmoteltu olo, ei sitä omahyväistä ja raskasta vaikutelmaa, joka syntyy kun artistit käyttävät tuntikausia oman tuotantonsa läpikäymiseen.

Samalla Williamsin teeskentelemätön bailuasenne on virkistävä. Häntä ei näytä lainkaan haittaavan se, että hänen show'taan ei oikeastaan erota vanhanaikaisesta revyystä mikään: kaikki on tehty puhtaasti yleisön miellyttäminen edellä.

Silti Williamsin keikasta ei jää nuoleskeleva tunne. On aidosti lämmittävää nähdä kun hän heittää yläfemmoja Happyn aikana lavalla tanssimaan tulleiden lapsien kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat