Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippukapellimestari Gergijev kävi savusaunassa ja puolusti Venäjää

Venäjän sananvapaustilanne huolettaa lännessä, mutta Mikkeliin saapunut maailmantähti pitää suurimpana uhkana kriisejä Lähi-idässä ja Afrikassa.

Kulttuuri
 

Miten on sananvapautesi laita, Valeri Gergijev?

Venäjän kulttuuriministeri vaihdatti tänä keväänä Novosibirskin oopperanjohtajan, koska uusi ohjaus Richard Wagnerin Tannhäuserista "loukkasi kristittyjen tunteita".

Pietarin Mariinski-teatterissakin on nähty esimerkiksi alastomia nunnia orgioissa Sergei Prokofjevin Tulienkelissä ja Venäjän turvallisuuskoneistoa tappamassa venäläisiä Modest Musorgskin Boris Godunovin ohjauksessa.

Vieläkö Gergijev voi Mariinski-teatterin pääjohtajana pitää sellaisia produktioita näyttämöllä?

"Kyllä kyllä", hän vastaa Mikkelin musiikkijuhlilla, joita hän isännöi siinä missä Mariinskia, London Symphony Orchestraa ja pian Münchenin filharmonikkoja saksalaisorkesterin seuraavana ylikapellimestarina.

"En tiedä mitä tapahtui Novosibirskissa, mutta joskus ohjaukset ovat provokatiivisia ja se aiheuttaa reaktioita ympäri maailmaa. Muistan Salzburgissa 10–15 vuotta sitten ihmisten kiljuneen raivosta kun ohjaajat tekivät jotain heidän lempioopperoilleen Mozartista ( Richard Straussin ) Ruusuritariin."

Juha Metso
Maailman tilannetta pohtiessaan kapellimestari Valeri Gergijev on nyt aikaisempaa maltillisempi.
Maailman tilannetta pohtiessaan kapellimestari Valeri Gergijev on nyt aikaisempaa maltillisempi.

Ero on tietysti siinä reagoiko poliittinen johto taiteellisiin ratkaisuihin vai ei. Gergijev pitää provokatiivisia ohjauksia joka tapauksessa normaalina ilmiönä.

"Joskus ohjaaja haluaa provosoida ja tehdä jopa ruman produktion. Se on väliaikaista, ei siitä koskaan valtavirtaa tule eikä se vie oopperaa uudelle tasolle. Oopperamaailma hyötyy parhaista uusista laulajista, älykkäistä ohjaajista ja hyvistä kapellimestareista."

Gergijev on hyväksynyt ohjaajien provokatiivisiakin ratkaisuja, vaikka ei ole kuvainraastaja.

"Olemme hyvin onnellisia produktioista, joissa ei teeskennellä, että kaikki käännetään ylösalaisin. Käytämme loistavia ohjaajia ympäri maailmaa, ja eivät he juuri ohjaa oopperaa sokeeratakseen. "

Kesällä 2014 Gergijev antoi Helsingin Sanomille ainutlaatuisen suorasanaisen haastattelun, jossa hän sanoi, että "Ukrainassa on liikaa natsielementtejä", Krimin liittäminen Venäjään pelasti ihmishenkiä ja uusi venäläislaki "ei ole homovastainen laki".

Nyt Vladimir Putinia edellisissä presidentinvaaleissa julkisesti tukenut Gergijev pohtii maailmantilannetta yhä omasta venäläisestä näkökulmastaan, joskin maltillisemmin sanankääntein.

"Suurin uhka tulee Afrikasta ja Lähi-idästä. Siellä tuhotaan tuhansia vuosia säilynyttä kulttuuria. Katso mitä tapahtui Tunisiassa. EU ja Venäjä ovat lähellä tätä kaikkea, maailmanpolitiikan muutoksia ohjaava Yhdysvallat on kaukana."

"Täytyy kysyä miksi tämä tapahtuu, sillä emmehän halua lastemme asuvan maailmassa, jossa itsemurhaajapommittajat uhkaavat. Jopa rauhallinen Skandinavia on joutunut näiden tappajien hulluuden vaikutusalueeseen."

Gergijev sanoo olevansa "hyvin kansainvälinen persoona" joka "tietää asiat" useimpia muita paremmin. Hänellä on "valtavasti ystäviä" Yhdysvalloissa ja oma festivaali Kiinassakin, jossa hän avasi uuden kulttuurikeskuksen Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä.

EU:n määrämät Venäjä-pakotteet eivät tee hänestä Eurooppa-vastaista. Fanaattisena jalkapallon ystävänä hän keksii urheiluvertauksen.

"Nykyinen tilanne on monien tahojen toistuvien virheiden syytä, varmasti myös EU:n syytä. Mutta silti toinen poikani kannattaa Arsenalia ja toinen Manchester Unitedia ja minä ihailen Barcelonaa. Taiteessa on sama juttu."

Juha Metso
Valeri Gergijev johti vaikuttavasti Mikkelissä.
Valeri Gergijev johti vaikuttavasti Mikkelissä.

Mikkelissä Gergijev aloitti musiikkijuhlat tunnettuun tapaansa: viime hetken saapuminen, ei oikeita harjoituksia, mutta tavattoman vaikuttavaa musisointia. Ja sitten savusaunaan.

Gergijevin viime viikkojen tärkein projekti on ollut Tšaikovski-kilpailut Moskovassa ja Pietarissa.

Gergijev keksi yhdistää neljä vuotta sitten laulu-, piano-, viulu- ja sellokilpailut pidettäväksi neljän vuoden välein samaan aikaan Moskovassa ja Pietarissa. Finaaleja loppuunmyytiin, Medici.tv -sivusto löi kävijäennätyksiään, kun klikkauksia tuli yli 170 maasta ja kaikki finaalisuoritukset on yhä nähtävissä.

"Oli luontevaa tuoda tuoreita palkittuja solisteikseni Mikkeliin. Kilpailussa ei ole kyse voittajien valinnasta ja suurista palkinnoista vaan siitä, että saamme antaa esiintymistilaisuuksia nuorille palkituille ja auttaa heitä eteenpäin. Kaikki on järjestetty: he konsetoivat minunkin kanssani Mikkelissä ja myöhemmin Lontoossa, New Yorkin Carnegie Hallissa ja monessa muussa paikassa."

Valeri Gergijev kertoo kantansa provokatiivisiin oopperaohjauksiin
Valeri Gergijev kertoo kantansa provokatiivisiin oopperaohjauksiin
HS:n videolla Valeri Gergijev kertoo, että hänen ei ole tarvinnut muuttaa ohjelmistoaan sen jälkeen, kun Novosibirskin oopperan Tannhäuser-produktio kiellettiin ja oopperanjohtaja erotettiin. Pietarissa Prokofjevin Tulienkeli-produktiossa saa yhä olla alastomia nunnia, vaikka kapellimestari on onnellinen jos ohjaaja ei "käännä kaikkea ylösalaisin". Toimitus: Vesa Sirén, kuvaus: Juha Metso, leikkaus: Hertta Tuomi

Oikaisu: Venäjän kulttuuriministeri vaihdatti Novosibirskin oopperanjohtajan tänä keväänä eikä viime vuonna, kuten päivän lehdessä ja tässä jutussa aiemmin mainittiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat