Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paul McCartneyn ääni särkyy, mutta karisma kestää

Kulttuuri
 
Jens Noergaard Larsen Reuters
Paul McCartney esiintyi itsevarmasti.
Paul McCartney esiintyi itsevarmasti. Kuva: Jens Noergaard Larsen Reuters
Arvio: konsertti
Paul McCartney Roskildessa.

Joulukuussa 2011 Paul McCartney esiintyi Helsingissä ja teki vaikutuksen energiallaan ja hyvin säilyneellä äänellään.

Nyt, kolme ja puoli vuotta myöhemmin, Beatlesin tarunhohtoinen lauluntekijä kiertää yhä maailmaa. Roskilden festivaalin viimeisen illan pääesiintyjäksi olisi ollut vaikea saada suurempaa nimeä.

Enimmäkseen harmaahiuksinen yleisö jonotti pääsyä eturiviin jo tunteja ennen keikan alkua. Heti alussa kävi ilmi, että luonnonlait ovat voittamassa jopa McCartneyn kaltaisen instituution. Esiintyminen oli yhä itsevarmaa ja viihdyttävää, mutta kuuluisa lauluääni on jo kulunut ohueksi ja hauraaksi.

Alkuhämmennyksen jälkeen sillä ei tosin ollut enää merkitystä. Paul McCartney on iskunkestävä rocklegenda, jonka karisma näyttää toistaiseksi kestävän vanhuuden vaivat.

Beatlesin Long and Winding Road ja Wings-hitti Maybe I'm Amazed kuulostivat jopa koskettavammilta kuin alkuperäiset, vahvalla tenorilla tulkitut versiot.

John Lennonista kertovan Here Todayn tulkinta veti 60 000 ihmisen yleisön hiirenhiljaiseksi. McCartney on esittänyt 33 vuotta sitten tekemäänsä kappaletta usein, mutta nyt sen viesti tuntui konkreettisemmalta kuin koskaan.

Paul McCartney on osannut aina tehdä traagisen kaunista, mutta myös lähes idioottimaista popmusiikkia. Niinpä hän pystyi nytkin ilmeenkään värähtämättä esittämään klassikkojensa lomassa uransa hölmöimpiin kappaleisiin lukeutuvan Temporary Secretaryn.

Ob-La-Di, Ob-La-Dan aikana valtava yleisö oli kuin Pohjois-Euroopan suurin päiväkotiryhmä Fröbelin Palikoiden keikalla.

Ristiriitainen, nerokkaita poplauluja tehnyt Paul McCartney ei ehkä keikkaile enää loputtoman pitkään. Siksi Roskilden lauantai-illan esiintyminen jää mieleen kulttuuritapauksena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat