Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Grateful Dead jätti pitkät jäähyväiset

Psykedeliayhtyeen viimeiset esiintymiset nähtiin myös Suomessa

Kulttuuri
 
Reuters
Grateful Dead -yhtyeen kitaristi Bob Weir konsertissa 4. heinäkuuta.
Grateful Dead -yhtyeen kitaristi Bob Weir konsertissa 4. heinäkuuta. Kuva: Reuters

Psykedeelisen rockin legendan Grateful Deadin jäähyväiskonserttia päästiin seuraamaan Suomessakin, sillä Fare Thee Well -keikka esitettiin eilen maanantaina elokuvateattereissa useilla paikkakunnilla.

Yhtye piti elokuvateattereissa nähdyn jäähyväiskonserttinsa viime viikonloppuna Chicagossa.

Grateful Deadin musiikki on sen 50-vuotisen historian ajan kukoistanut nimenomaan livenä. Fanit kuuntelevat useimmiten levyiltä yksittäisiä konsertteja kuin studioalbumeita.

Viikonlopun näyttämö, Chicagon Soldier Fieldin stadion Lake Michiganin rannassa, oli keikkapaikkana myös 20 vuotta sitten 9. heinäkuuta, kun Grateful Dead piti viimeisen konserttinsa, jossa kitaristilaulaja Jerry Garcia oli mukana. Garcia kuoli kuukautta myöhemmin sydänkohtaukseen kalifornialaisella katkaisuhoitoklinikalla.

Yhdysvaltain itsenäisyyspäiväviikonlopulle sijoitetut kolme Dead-konserttia ovat fanien suurin kerääntyminen sitten 1990-luvun. Paikalle saapui jokaisena iltana yli 70 000-henkinen yleisö.

Vaikka yhtye ei enää yhdessä esiinnykään, kitaristi Bob Weir ja basisti Phil Lesh jatkavat soittamista omien yhtyeidensä kanssa, toki paljon pienemmässä mittakaavassa.

Fare Thee Well -nimen saanutta konserttikiertuetta – kaksi keikkaa Kalifornian Santa Clarassa ja kolme Chicagossa – oli jo ehditty kritisoida rahastuksesta, sillä oheistuotteita oli myynnissä ennennäkemätön määrä.

Konsertit oli rakennettu niin, että ne välttivät toistamasta yksittäisiä kappaleita. Tämä aiheutti kuitenkin katsojalle pientä päänvaivaa, sillä lauantain ja sunnuntain konsertit eivät pärjänneet perjantain konsertille.

Etenkin kun Bill Kreutzmanin ja Mickey Hartin perkussiojami Drums/Space toistui kaikissa konserteissa, voi todeta, että musiikillisesti päätöskonsertti oli heppoisampi kuin avajaiskonsertti.

Vielä elossa olevia Grateful Deadin jäseniä vahvisti joukko deadheadeille tuttuja hahmoja – merkittävimpänä Phish-yhtyeen solisti, kitaristi Trey Anastasio.

"En olisi ikinä uskonut, että pääsemme näin pitkälle. Haluaisin ajatella, että tämä on risteys, eikä loppu", sanoi Phil Lesh konsertin päätteeksi.

Oikaisu 7.7. kello 23.31: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että elokuvateattereissa olisi esitetty kooste kolmesta viime viikonlopun konsertista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat