Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Matti Salmisen oopperatyö vähenee, aikaa jää humppaan

Matti Salminen aikoo jatkaa laulu-uraansa sekä klassisen että kevyen musiikin parissa

Kulttuuri
 
Juha Metso
Matti Salminen harjoittelee parhaillaan Savonlinnassa, jossa Boris Godunov saa ensi-iltansa ensi lauantaina.
Matti Salminen harjoittelee parhaillaan Savonlinnassa, jossa Boris Godunov saa ensi-iltansa ensi lauantaina. Kuva: Juha Metso

Matti Salminen täyttää tänään 70 vuotta ja valmistautuu Savonlinnan oopperajuhlilla Modest Musorgskin Boris Godunov -oopperan ensi-iltaan, joka on 11. heinäkuuta.

Boris on Salminen 50 vuoden pituisen oopperauran viimeisiä suuria koitoksia. Hän aikoo vähentää työtahtiaan ja ottaa vastaan vain hyvin vähän uusia tarjouksia.

Kuka

Matti Salminen

 Syntyi Turussa 7. 7. 1945.

 Työläisperheen poika, valmistui puusepäksi.

 Ihastui iskelmämusiikkiin ja alkoi menestyä tangolaulaja Esa Pasana.

 Alkoi opiskella klassista laulua Turussa Lea Piltin ja Heimo Heimolan johdolla, Roomassa Luigi Riccin ja Sibelius-Akatemiassa Matti Lehtisen johdolla.

 Suomen kansallisoopperan kuorossa 1966–69, solisti 1969–72.

 Kölnin oopperan solisti 1972–80.

 Zürichin oopperan vakinainen vierailija vuodesta 1972.

 Tärkeimpiä näyttämöitä Baijerin, Hampurin ja Wienin valtionoopperat, Berliinin Deutsche Oper ja Deutsche Oper unter den Linden, New Yorkin Metropolitan, Milanon La Scala, Lontoon Covent Garden, Bayreuthin ja Salzburgin musiikkijuhlat.

 Suomen kansallisoopperassa muun muassa Einojuhani Rautavaaran Rasputinin ja Aulis Sallisen Kuningas Learin nimiroolit.

Jos oopperatyö alkaa tuntua liian raskaalta, jäljellä on kevyttä musiikkia. "Minullehan jää enemmän aikaa humppaan", Salminen myhäilee.

Boris Godunovin nimiroolin historiallinen esikuva on 1500- ja 1600-lukujen vaihteessa Venäjää hallinnut tsaari. Oopperassa Boris sortuu tunnontuskiinsa ja valtataisteluun.

Pakostakin herää assosiaatio nyky-Venäjän tsaariin.

"Näyttämöllä on kultainen kuutio, vallan häkki, josta Boris tarkkailee kansaansa. Voi ajatella, että Putinkin tiirailee kansaa vastaavasta pienestä pömpelistä", Salminen pohtii.

Ohjaaja Nicola Raabin kanssa yhteistyö on sujunut hyvin.

"Sitten opiskeluvuosien Nicola on ensimmäinen nainen, jonka ohjauksessa esiinnyn. En näe mitään eroa nais- ja miesohjaajien välillä. Naisessa saattaa kyllä olla suurempaa sensitiivisyyttä."

Ohjaajien suhteen Salminen on erittäin tarkka. Hänellä on ollut ilo työskennellä monien huippuohjaajien kanssa.

"Kun minua pyydetään uusiin produktioihin, ensimmäinen kysymykseni kuuluu: kuka ohjaa ja mitä hän ajaa takaa."

"Jos ohjaaja ei suostu keskustelemaan, hän ei kiinnosta minua. Karaktääri täytyy tehdä laulajan omista lähtökohdista ja persoonasta käsin. Meillä on erilaiset äänet ja laulutyylit. Jokainen käsittelee tekstiä omalla tavallaan."

Harjoitustyön edetessä Salminen tarjoaa karaktääriinsä aina jotakin omaansa.

On joitakin ohjaajia, joilla on alusta alkaen niin vankkumaton oma näkemys, että he ovat haluttomia kuuntelemaan laulajia. Tätä lajia Salminen on oppinut välttämään.

Monia edesmenneitä huippuohjaajia Salminen muistelee hyvin lämpimästi. Yhteistyö ei ole kuitenkaan aina sujunut ongelmitta heti alusta pitäen.

"Ranskalainen Jean-Pierre Ponnelle ohjasi Mozartin Taikahuilua 1972 Saksan-urani alussa Kölnin oopperassa. Osasin silloin vain muutaman sanan saksaa. Taikahuilussa on paljon puherepliikkejä, ja Sarastronkin pitää puhua kuin papukaija. Eräässä harjoituksessa minulle tuli totaalinen blackout. Ponnelle menetti hermonsa ja käski heittää tuon suomalaisen ulos."

Kapellimestari István Kertesz pelasti tilanteen, koska Salminen ainakin lauloi kunnollisesti.

"Sittemmin tulimme Ponnellen kanssa hirveän hyvin toimeen."

Nykyisistä ohjaajista erityisesti yhdysvaltalainen Robert Wilson saa Salmisen innostumaan. Wilson on kehittänyt hitaan geometris-koreografisen näyttämökielen, joka sopii parhaiten rauhallisille luonteille.

"Minun oli aluksi vaikea ymmärtää, miten käsien pitäisi liikkua eri tasoissa Wilsonin ohjauksissa. Bassokollega Kurt Moll antoi minulle hyvän ohjeen: kuvittele, että toisessa kädessä on pieni oluttuoppi ja toisessa suuri."

Se keino tepsi nuoreen Salmiseen.

Salminen on 1980-luvulta alkaen kuulunut korkeimpaan kansainväliseen tähtilaulajakategoriaan ja tottunut muiden tähtien seuraan.

"Suuret kapellimestarit ovat aina hyviä. Osaavat asiansa ja ovat suvereeneja. Jolloin on tarkempi soundi ja jollain isompi. Pierre Boulez oli täsmällinen Wagnerin Ringissä. Leif Segerstam ja James Levine ovat suuripiirteisempiä tempoiltaan, mutta heillä on paljon laajempi soundipohja."

Laulajakollegoista Salmisella on valtavasti kokemuksia.

"Olen huomannut, että mitä matalammasta äänityypistä on kysymys, sitä helpommin tullaan toimeen. Korkeassa rekisterissä liikkuvilla laulajilla on erilainen mentaliteetti. Ehkä se johtuu siitä, että he joutuvat puristamaan niitä korkeita säveliä. Paineet ovat kovemmat."

Suuret taiteilijat ovat Salmisen mukaan yleensä myös suuria ihmisiä. He ovat hyviä laulussaan, näyttämötoiminnassaan ja myös sosiaalisissa suhteissaan.

"Yksi on ylitse muiden niin laulajana kuin ihmisenä: Placido Domingo."

Kokonaan Salminen ei hylkää oopperanäyttämöitä. Ensi keväänä hän juhlii 50-vuotista uraansa Suomen kansallisoopperassa laulamalla kaksi kertaa kuningas Marken Tristan ja Isolde -esityksissä.

Kölnissä hän laulaa ensi keväänä Wagnerin Parsifalin Gurnemanzina katalonialaisen La Fura dels Baus -teatteriryhmän ohjauksessa.

"Vanhat veteraanit Harry Kupfer ja Daniel Barenboim houkuttelivat minut laulamaan ensi vuoden syksyllä Beethovenin Fidelion Roccon osaa Berliinin Staatsoperiin. Harjoitusperiodi kestää kahdeksan viikkoa. Siitä tulee varmasti jotakin jännittävää."

Miten Salminen pitää bassoaan kunnossa?

"Ei minulle ole mitään erityistä konstia. Olen aina vain pyrkinyt laulamaan mahdollisimman luonnollisesti. Nykyään pitää ennen esitystä lämmittää ja avata ääntä puolisen tuntia, jotta saisi äänentuottoon tarvittavat lihakset elastisiksi. Nuorena saattoi riittää viisi minuuttia."

Hannu-Ilari Lampila
Savonlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat