Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liza Marklundin radiomusiikkivalinta nosti somekohun

Ultima Thule -yhtyeen musiikki on liitetty äärioikeistolaisiin liikkeisiin

Kulttuuri
 
Liza Marklund
Liza Marklund

Suosittu ruotsalainen rikoskirjailija Liza Marklund on aiheuttanut erityisesti sosiaalisessa mediassa kiivaana käyvän keskustelun, jossa kirjailijaa syytetään rasistista ja äärikansallisista kytkennöistä.

Syynä kohuun on hänen musiikkivalintansa viikonvaihteessa lähetetyssä Ruotsin radion P1-kanavan kesäohjelmassa.

Hän puolusti ohjelmassa avoimia rajoja, mutta valitsi musiikiksi äärinationalismista ja rasismista usein syytetyn Ultima Thulen kappaleen Sverige, Sverige fosterland, joka on yhtyeen vuonna 1985 julkaisemalla ensimmäisellä ep-levyllä.

Sosiaalisessa mediassa moni väitti lopettavansa Marklundin dekkarien lukemisen siltä seisomalta, koska tämä oli soittanut radiossa natsimusiikkia.

Viikinkirokkia soittavan Ultima Thulen musiikki on liitetty moniin ruotsalaisiin äärioikeistolaisiin liikkeisiin. Esimerkiksi jo lakkautettu Pidä Ruotsi ruotsalaisena (Bevara Sverige Svenskt) -järjestö on tukenut yhtyettä rahallisesti.

Radio-ohjelman tuottaja Henrik Jonsson toteaa, että Sverige, Sverige fosterland -kappale soitettiin tarkoituksella.

"Marklund puhui ennen kappaleen soittamista suvaitsevaisuudesta ja avoimuudesta, mutta muistutti samalla, että liian usein me suvaitsemme niitä ihmisiä, joilla on samat arvot kuin meillä itsellämme. Siksi oli perusteltua soittaa juuri Sverige, Sverige fosterland -kappale."

Liza Marklund ei ole itse kommentoinut kohua. Kärkkäimmät arvostelijat ovat katsoneet sosiaalisen median toverituomioistuimessa, että menestyskirjailija on nyt tullut poliittisesti ulos kaapista.

Pohjoismaiden yksi tunnetuimmista ja luetuimmista dekkarikirjailijoista oli uutisotsikoissa myös muutama viikko sitten, tosin aivan eri syistä.

Marklund (s. 1962) ilmoitti nimittäin juhannuksena, että Ruotsissa kesäkuun 17. päivänä Järnblod on hänen viimeinen dekkarinsa. Romaani lopettaa 1998 alkaneen, reportteri Annika Bengtzonista kertovan sarjan, joka alkoi Uutispommilla (suom. 2000) ja ehti kasvaa 11-osaiseksi.

Rikoskirjailijan viimeinen Bengtzon-romaani ilmestyy suomeksi elokuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat