Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvät kansalaiset, Neil Youngilla on taas asiaa

Kulttuuri
 
Mario Anzuoni
Neil Young esiintyi Los Angelesissa helmikuun 6. päivänä 2015.
Neil Young esiintyi Los Angelesissa helmikuun 6. päivänä 2015. Kuva: Mario Anzuoni
Rock
Neil Young + Promise of the Real: The Monsanto Years. Reprise. Kaksi levyä.
★★

Kuka ottaa kantaa ja pelastaa maailman, kysyi Neil Young marraskuussa julkaistulla Storytonella, jolla hän yritti heittäytyä suuren viihdeorkesterin avittamana menneen ajan sulosointuiseksi crooneriksi. Vastaus on ollut ilmeinen jo jonkin aikaa: hän, jos ei kukaan muu.

Kannanottoja jatkava The Monsanto Years – Youngin 36. studiolevy – esittelee myös ensikertaisen yhdistelmän, vaikka tuntuvasti tutummalta kuulostavan. Väsymätöntä ja levotonta lauluntekijää säestää nyt country-ikoni Willie Nelsonin toiseksi nuorimman pojan johtama Promise of The Real, joka on kuin Youngin oman vanhan sotaratsun, yhä rähjäisesti rockaavan Crazy Horsen oppisopimusyhtye.

Eikä Young kokeile saati riko omia rajojaan muutenkaan.

Ilmeisen nopeasti tehdyt tuoreet laulut ovat musiikilliselta ja maailmankuvalliselta ytimeltään vain vanhan muunnelmia, vaikka yhdistävä teema on tärkeä. Äkkiväärän ja äkäisen protestilaulajan itsestään uudelleen löytänyt veteraani lataa nyt täyslaidallisen maatalouskemikaaleja ja geenimuunneltuja siemeniä valmistavaa kiisteltyä Monsantoa vastaan. Ja paria muutakin ylikansallista yhtiötä, jotka ovat "too big to fail / too rich for jail".

Young on puolustanut pohjoisamerikkalaisia maanviljelijöitä jo niin pitkään, että hänen vilpittömyyttään ei ole mitään syytä epäillä. Mutta The Monsanto Yearsilla yritys kääntyy pahimmillaan protestin parodiaksi – ei välttämättä suorasanaisuutensa, vaan kömpelyytensä ja löyhyytensä takia. Ikään kuin hän ei välittäisi käyttää omaa välinettään ja omia kykyjään, vaikka kovasti välittääkin – ja tietää oivemman keinon.

"Ihmiset haluavat kuulla rakkaudesta", hän syyttää kolmannessa kappaleessa ja päättelee aivan levyn lopussa, että viesti voisi mennä perille "jos melodiat ovat nättejä, eivätkä laulut liian pitkiä".

Valitettavasti teoria ei käänny nyt käytännöksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat